LEGENDA ZVEZDE SE SETILA KAKO SE DIVAC PROTIV ŽALGIRISA BACAO PO PARKETU: Okrenem se i vidim Vlade u reklamama!
Vlade Divac je na meču sa Žalgirisom debitovao za Zvezdu, Foto: Printscreen/Youtube/S9rgioteca

Sećanje pred novi meč

LEGENDA ZVEZDE SE SETILA KAKO SE DIVAC PROTIV ŽALGIRISA BACAO PO PARKETU: Okrenem se i vidim Vlade u reklamama!

Reč je o onoj kultnoj utakmici odigranoj na Božić kada je između ostalog i član Kuće slavnih u Springfildu debitovao za Zvezdu

Objavljeno:

Crvena zvezda dočekuje Žalgiris u 19. kolu Evrolige, što je prvi meč u ovom duplom programu koji se igra ove nedelje, a srpski klub će oba puta biti domaćin.

Dva kluba su tokom svoje istorije se sastajali do sada 9 puta (skor je 5:4 u korist litvanskog tima), crveno-beli su slavili u meču u Kaunasu ove sezone, ali od svih tih susreta posebno se pamti onaj susret odigran na Božić 1999. godine.

Zvezda je u naletu, a ako večeras (19.00) savlada Žalgiris u Areni, i u petak Albu, takođe kao domaćin, plasman u TOP 8 biće vrlo realan. Ali za početak su tu Litvanci, a kec je 1,55. Dvojka nosi kvotu 2,70. Pogledajte sve kvote kladionice MOZZART za Zvezda - Žalgiris.

A toga su se podsetili na zvaničnom sajtu Zvezde i kao sagovornika pozvali tadašnjeg kapitena, a sadašnjeg člana stručnog štaba, Milenka Topića da evocira uspomene na taj meč i pobedu nad timom koji je na kraju te sezone osvojio Evroligu.

Prepuni ’’Pionir’’ čekao je jedne od najvećih zvezda evropske košarke, a ispostaviće se, šampiona Evrope za sezonu 1998/1999. Kako nešto stariji Zvezdaši svedoče već dva i po sata pre početka protezala se ’’zmija’’ niz zaleđena stepeništa dvorane pa u nedogled. Pozitivna energija, čak i karnevalska atmosfera bila je na strani crveno-belih košarkaša. Za Zvezdu su tada nastupali: Vidačić, Pavićević, Rakočević, Peković, Stanojević, Bolić, Divac, Popović, Jestratijević i kapiten Milenko Topić.

Ljubimac navijača, heroj te generacije Zvezdaša, Milenko Topić je kao kapiten i u ovoj utakmici imao jednu od najvažnijih uloga u po mnogo čemu istorijskoj pobedi. Igrao je 40 minuta, bez sekunde odmora i meč završio kao najbolji poenter sa 17 koševa i devet skokova. Prošlo je više od 21 godine, ali sećanja sadašnjeg pomoćnog trenera Crvene zvezde ne blede, a kako bi kada i njegova strast i ljubav prema crveno-belim bojama nikada nije prestala. Šta više, reklo bi se i da je jača.

Milenko Topić
Milenko Topićfoto: Starsport©

- Bila je specifična atmosfera jer smo igrali na naš najveći praznik protiv ekipe kakva je tada bio Žalgiris. Ono što je dodatno činilo utakmicu posebno je i to što je baš na Božić i rođendan naših navijača i ceo ambijent je bio slavljenički. Naš najveći praznik, rođendan navijača i dolazak ekipe Žalgirisa – sve se poklopilo - započeo je razgovor Milenko Topić, a zatim nastavio:

- Ono što je takođe utakmicu činilo još posebnijom je NBA lokaut. Uveliko su kružile priče da će Vlade Divac igrati za nas, a to se na kraju i obistinilo, dok se isto tako pričalo da će za Žalgiris igrati Sabonis. Međutim, u slučaju Žalgirisa se nešto iskomplikovalo, da li je bilo nešto oko novca ili osiguranja, zaista ne znam i Sabonis nije zaigrao za Žalgiris iako je bio prisutan u timu. Ceo ambijent je bio specifičan, puna dvorana naših navijača i svi smo se trudili da to bude veče za pamćenje i pobedili smo utakmicu i to ispostaviće se da smo pobedili budućeg prvaka Evrope. Te utakmice se zaista često sećam, povremeno je i ponovo pogledam. Bilo je zaista fenomenalno - rekao je Milenko Topić.

Pokušali smo, mada ponovo bezuspešno, da stavimo tadašnjeg kapitena crveno-belih u prvi plan. Topić je bio najefikasniji akter utakmice, a po mišljenju mnogih njegova blokada nad Maskoliunasom bila je prelomni momenat utakmice.

- Naša snaga je bila što smo igrali kao tim, krasilo nas je veliko zajedništvo i tako smo došli do pobede. Nikada se u tom kolektivu niko nije isticao, stalno su individualno iskakali drugi igrači, a ostali bi pratili. Divac nam je zaista puno pomogao u toj utakmici. Pomenuli ste moju blokadu, ali je istina da je sve počelo od moje greške. Video sam plavu kosu, kao da sam pomislio – U redu, to je Pop (Oliver Popović)… Kada sam video šta sam uradio, krenuo sam da trčim nazad, zakačio sam loptu, ona je otišla u aut, ja sam završio na parketu, okrenem se i vidim da je i Divac u reklamama. Kada vidite taj prizor, okrenete se oko sebe i vidite da su praktično svi navijači na nogama, onda možete samo da nastavite da se borite. Mi smo to uradili i na kraju pobedili - istakao je Topić koji je sa nama podelio i jednu anegdotu.

- Završila se utakmica, mene su drugari čekali da se presvučem tu u kafiću ispred, a pored njih je bilo još mnogo navijača. Izlazio sam iz dvorane, a tamo su bili trubači koji su imali svoj slavljenički performans posle utakmice. Dvojica se pakuju u kombi, a dvojica su i dalje tu. Meni prilazi jedan od njih i kaže – Kume, daj jednu pesmu za tebe. Rekao sam – hajde, ’’Đurđevdan’’! I tako, veliko slavlje iz dvorane se nastavilo i posle utakmice - rekao je legendarni Milenko Topić.

Crvena zvezda – Žalgiris 77:69 (42:37, 35:32)

Crvena zvezda: Vidačić, Pavićević 2, Rakoćević 8, Peković, Staonojević, Bolić 12. Divac 16 (8sk), Popović 16, Topić 17 (9sk), Jestratijević 6.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.