PREKINUTO PRVENSTVO! Igokea nije uspela da dogovori termin utakmice, pala radikalna odluka!
Foto: Cedevita Olimpija/Ales Fevzer

VEROVALI ILI NE

PREKINUTO PRVENSTVO! Igokea nije uspela da dogovori termin utakmice, pala radikalna odluka!

Utakmica je trebalo da bude odigrana u utorak u Laktašima

Objavljeno:

Košarkaški savez Bosne i Hercegovine je doneo odluku da prekine domaći šampionat, prenose mediji iz BiH.

Dodaje se da je takva odluka doneta pošto se Igokea i Sparsi nisu dogovorili o terminu odigravanja meča 14. kola.

Ta utakmica je trebalo da bude odigrana u utorak u Laktašima.

U saopštenju KSBiH se navodi da je "zbog narušavanja kalendara i regularnosti takmičenja doneta odluka o prekidanju lige".

"O nastavku takmičenja kancelarija KSBiH će dostaviti obaveštenje nakon što Upravni odbor donese odluku i otkloni nejasnoće", navedeno je.

Mediji podsećaju da je utakmica između Igokee i Sparsa trebalo da bude odigrana prošlog vikenda, ali je odložen za utorak zbog zahteva ekipe iz Laktaša koja je imala obaveze u ABA ligi. "Propozicije takmičenja govore da u slučaju odlaganja utakmice klubovi moraju da se dogovore o novom terminu. To nije urađeno i iz Sparsa su najavili da neće otputovati na utakmici. Predstavnici sarajevskog kluba su kao razlog naveli igranje važne utakmice u ABA 2 ligi u četvrtak protiv Splita", dodaje se u izveštajima medija.

Generalni sekretar KSBiH Amer Čolan je naveo da je poništio nominaciju za ovaj meč jer "komesar takmičenja Siniša Jankovljević nije postupio u skladu sa propisima pri određivanju novog termina".

"Kako se komesar oglušio o sve dopise da poništi svoju odluku, čak i onu koju mu je uputio predsednik UO KSBiH Mirza Teletović, odlučio sam da se prvenstvo prekine. Kantonalni savezi Sarajevo, Tuzla i Zenica su takođe to zatražili. Svi klubovi moraju da imaju isti tretman, ne sme se dozvoliti favorizovanje pojedinih timova", istakao je Čolan.

Oglasio se i komesar za takmičenje koji je naveo da prvenstvo BiH nije prekinuto uprkos Čolanovom dopisu.

"Propozicije takmičenja ni u jednom članu ne govore o nadležnosti Kancelarije KSBiH niti generalnog sekretara nad vođenjem takmičenja. Takmičenje vodi komesar. UO KSBiH je jedini organ koji može doneti odluku o prekidu prvenstva, to pravo nemaju ni komesar ni generalni sekretar", naveo je Jakovljević.

On je istakao i da se Čolan "mešao u zakazivanje termina utakmice između Igokee i Sparsa i da je vršio pritisak da se otkaže utakmica".

"Ja na to nisam pristao i doneo sam odluke o kojima su svi učesnici bili upoznati, sve dok se nije pojavio problem u vezi sa neprihvatanjem termina od strane Sparsa, Čolan se nije uključivao u moje obaveze", istakao je Čolan.

On je zaključio da "prvenstvo nije prekinuto" i da "njegove odluke ostaju na snazi".

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/B92)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.