ČOVIĆ OTKRIO ZAŠTO JE ZVEZDA OSTALA U BEOGRADU: Nismo želeli razbijene glave! Zdravlje i životi su bitniji od svega
Nebojša Čović, Foto: Espreso.co.rs

obraćanje

ČOVIĆ OTKRIO ZAŠTO JE ZVEZDA OSTALA U BEOGRADU: Nismo želeli razbijene glave! Zdravlje i životi su bitniji od svega

Sva dešavanja sa konferencije pratili ste našem portalu!

Objavljeno: 18:00h

Vanredna konferencija za štampu Nebojše Čovića povodom ostanka u Beogradu pred meč sa Budućnosti je završena.

foto: Espreso.co.rs

On je istakao da bezbednosne procene nisu bile dobre i da bi odlazak u Podgoricu u jeku rize u Crnoj Gori predstavljao veliki rizik.

Čović je i dodao da ostaje da se vidi da li će Zvezda snositi posledice od ABA lige od zbog ove odluke.

Sva dešavanja sa konferencije pratili ste našem portalu!

17:20 - Zvezda ima jako puno navijača u Crnoj gori i to je još jedan od razloga zbog kojeg nismo želeli da budemo dole. Tu se vrlo lako prave manipulacije. Srbija destabilizovala ovoga, onoga. Mi kao Zvezda ne želimo uopšte da učestvujemo u tome. Nismo želeli da preuzmemo rizik za bilo kog povređenog čoveka.

Da je mogao neko da nam garantuje 100 posto ili je neiskusan ili nema dobre namere. Nismo toliko naivni.

17:14 - Na pitanje da li je moguće da se meč registruje službenim rezultatom rekao je:

- Očigledno da sve može da se desi. Pitanje je šta je pravno, sportski, korektno i kolegijalno. Skupština jeste zakazana za 3. januar. Ona je namenjena da se izabere menadžment lige. Da li će biti rasprave i oko ovoga? Verujem. A kakva će diskusija biti videćemo, ko je pravi, a ko nije pravi.

17:09 - Čović je ipak imao da doda još po koju rečenicu...

- Predsedništvo ABA lige nije htelo da preuzme rizik u usmenom razgovoru. Imamo različite bezbednosne procene sa dve strane. Garantovanje bezbednosti smo dobili tek oko pola 1, 1 i vrlo otvoreno vam kažem da u to nismo mogli da verujemo, iako znamo da bi Budućnost dala sve da utakmica prođe u regularnom toku, ali to i ne zavisi od nje.

Stalno se pitamo zašto tolika tvrdoglavost.

Da se ne ne do bog da imamo problem u Beogradu odmah bi odložili utakmicu. To je sasvim normalno ako ne želite da pravite performans od meča.

Niti nam je država, niti nam je bilo koja agencija zabranila. To je naša odluka na osnovu procena koje smo dobili.

17:00 - Čović je zaršio obraćanje, Filip Sunturlić je preuzeo mikrofon.

- Prvo da odvojimo dve stvari, sport i politiku. Mi smo KK, bavimo se košarkom. Najveći gubitnici su igrači i stručni štab, pa tek onda svi mi u klubu. S tim u vezi sa nemogućnošću da velikom rivalu na terenu pokažemo ko je bolji – to je jedna stvar koja nas boli. Pripremali smo se, bili spremni, ali informacije koje smo imali dovele su do toga da jije mogla da nam se garantuje bezbednost. A koliko god da naše kolege iz Budućnost sve najbolje organizujju u samoj dvorani, ne možemo da predvidimo šta će se dešavati ispred. A ipak su zdravlje i životi bitniji od košarke.

16:58 - Ne znam u čemu je problem da se meč pomeri, ako su u pitanju normalne namere. Uvek imam veće poverenje u naše državne organe, nego u organe druge države.

16:55 - Pripadnici policije i ANB su silazili na teren. Pored Veljovića, koji je tada bio direktor policije. Bio je gospodin Lazović čiji je sin tukao navijača Zvezde. Sin minuistra unutršnjih dela Amar Muhodžić. I kako da donesemo drugi zaključak? Kako da preuzmemo rizik?

Iako je bilo raznoraznih spinovanja.

Zašto bi svi zajedno rizikovali? Zašto bi i Budućnost i mi bili deo toga što se dešava u Crnoj Gori.

Ja želim da se to smiri i da se prevaziđu problemi, ali ne želim da se Zvezda uključi u to.

Imali smo najave i sa jedne i sa druge strane šta bi moglo da se desi.

Ako žele, nekA performans održe bez nas.

Predsedništvo ABa lige nije donelo nikakvu odluku. Sve što se čulo poteklo je od sekretarice Vanje.

Ja mislim da stav Budućnosti nije baziran na sportu i da je ovo više od uigre.

To ne bi bio ni njen posao da su izabrani direktori.

16:50 - Još jedan faktor je važan. Ove godine 15. aprila smo pred treću utakmicu u Podgorici zatražili od našeg MUP-a da nam obezbedi pet pripadnika policije da nas prati. MUP je odgovorio da za to nema potrebe, jer je crnogorska policija garantovala da će sve biti u redu. Setite se kako je to bilo u redu. Učesnici lična su bili pripadnici policije i nacionalne bezbednosti

16:46 - Trebalo je sinoć da otputujemo. Odložili smo zbog događaja u Podgorici, ne želeći da pravimo dodatnu atmosferu. Kao što znate, stigao je do nas dopis u kom su rekli da će hala imati 7.500 gledalaca i da su svi identifikovani i ako naprave nešto da će snositi ličnu odgovornost. Pa vi vidite šta to znači.

On je rekao i da "niko nije izlazio iz aviona".

16:42 - Čović je izneo procenu jedne od bezbednosnih službi.

- Ne može se isključiti mogućnost incidenata na nacionalnoj osnovi. Meta mogu biti simpaizeri Crvene zvezde. Sa tom procenom smo upoznali Predsedništvo ABA lige, očekujući podršku.

Ako se malo vratimo unazad, trebalo je i da se igra Barsa - Real. U tom trenutku su bili nemiri u Kataloniji i u roku od pola sata su se klubovi dogovorili da se utakmica pomeri.

On je dodao i da sa sportske strane odigravanje utakmice odgovara Zvezdi u ovom trenutku.

- Naša procena je bila i veoma dobronamerna.

- Predložili smo da se meč pomeri za 24. februar.

- Nije veliki problem zaključiti koliko učešće Zvezde u ovakvim situacijama može biti stavljeno u manipulacije. Čim smo primetili šta se dešava, a već smo to prošli, stupili smo kontakt sa našim bezbednosnim organima.

16:35 - Konferencija je počela!

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.