SRPSKOG POREKLA I PRAVOSLAVLJA SE NE ODRIČE: Goran Dragić slavi Svetog Jovana i Božić, a Amerima ništa nije jasno!
Goran Dragić sa sinom prilikom proslave Božića po pravoslavnim običajima, Foto: Printscreen/Twitter/@Goran_Dragic

Gorane, svaka čast

SRPSKOG POREKLA I PRAVOSLAVLJA SE NE ODRIČE: Goran Dragić slavi Svetog Jovana i Božić, a Amerima ništa nije jasno!

Jedan od najboljih Evropljana u NBA, igra za Sloveniju, ali svoje srpsko poreklo i pravoslavne i srpske običaje i tradiciju ne zapostavlja i veoma poštuje

Objavljeno: 15:05h

Iako je i dalje aktivan igrač i pred njim je sigurno još nekoliko vrhunskih NBA sezona, Gorana Dragića već sada i mi i javnost možemo smatrati legendom pre svega slovenačke, a potom i evropske košarke.

Iskusni plejmejker, po majci Slovenac, po ocu Srbin, uspeo je da tokom 12 dosadašnjih NBA sezona ostavi priličan trag u najjačoj ligi na svetu i svrsta sebe među neke od najboljih igrača "s ove strane Atlantika" koji su zaigrali u NBA.

Ipak, bez obzira na to što je svojevremeno odabrao da igra za reprezentaciju zemlje u kojoj je rođen i sa kojom je na kraju krajeva osvojio i zlato na Eurobasketu i to baš pobedom u finalu nad Srbijom, svoje srpske korene i poreklo nikada nije ni zaboravio, niti je prestao da poštuje srpsku i pravoslavnu tradiciju.

Do sada je već poznato da se u domu Dragića, gde god da se nalaze u SAD, uvek slave i Božić i Uskrs i slava po pravoslavnim običajima.

- Poslednja dva Božića sam slavio kod kuće i bilo je super. Kada sam na putovanjima to ide malo teže. Ponekad moram Amerikancima da objašnjavam zašto ne slavim Božić istog dana kada i oni, da sam ja pravoslavan. Saslušaju me, skapiraju o čemu se radi - ispričao je Dragić u intervjuu za "Serbian Times".

Goran takođe poštuje i slavu koju je nasledio od svog oca, a to je Sveti Jovan i to je još jedna prilika da okupi što veći deo porodice ako su mogućnosti takve.

- Kod nas se u porodici drži do toga, slavimo praznike, uvek smo vodili računa o tome. Uskoro će i naša slava, Sveti Jovan, kada se po tradiciji u našoj kući okupe prijatelji, nekad dođe rodbina iz Bosne, Slovenije. Moja žena je Srpkinja, njeni su iz Banjaluke, i pravi je majstor za sve te domaće specijalitete, bosanske pite, za Božić zamesi pogaču u koju stavljamo dukat, uvek bude veselo - ispričao je još Dragić.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs / Izvor: SerbianTimes.info)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.