KOKOŠKOV O POZIVU ZA KAMINSKOG: Svako ko ima zakonsko pravo, talenat i kvalitet, je potencijalni reprezentativac!
Igor Kokoškov je govorio o Frenku Kaminskom u reprezentaciji Srbije, Foto: AP/Beta/Branislav Božić

Dakle jeste kandidat

KOKOŠKOV O POZIVU ZA KAMINSKOG: Svako ko ima zakonsko pravo, talenat i kvalitet, je potencijalni reprezentativac!

Selektor Srbije će razgovarati i sa centrom Finiksa

Objavljeno:

Selektor košarkaške reprezentacije Srbije Igor Kokoškov izjavio je da je njegov primarni posao u NBA, a da je rad sa nacionalnom selekcijom zadovoljstvo zbog veličine srpskog tima i maksimalnih ambicija na svakom takmičenju.

- Moj uslov je bio da prihvatim ceo paket obaveza, da ne budem selektivan kao selektor, da preuzmem samo neka, nazovi, velika takmičenja. Tu su kvalifikacije za Olimpijske igre i svi se nadamo OI, ali moj uslov je bio da radim sve, pa i "prozore" , što nije bilo lako. Iskoristili smo informacije nekih drugih timova, situaciju Serđa Skariola, koji je svetski prvak i u NBA i u FIBA takmičenju. Kao pomoćniku je malo drugačija situacija i to je bila olakšavajuća okolnost - rekao je Kokoškov u intervjuu za "Glas Amerike".

Igor Kokoškov će voditi Srbiju u FIBA prozorima
Igor Kokoškov će voditi Srbiju u FIBA prozorimafoto: Starsport©

Pomoćni trener u Sakramento Kingsima smatra da je nacionalni tim Srbije ozbiljna košarkaška institucija, veoma cenjena i prepoznata u svetu i naglasio zadovoljstvo što će je voditi u narednom periodu.

- Nemam dilemu i nažalost ili na sreću, moj primarni posao je u NBA, a moje zadovoljstvo je rad sa nacionalnom selekcijom. Tako da to iziskuje više vremena, više sati, ali svestan sam. To nije nešto što prvi put radim i iz iskustava od poslednjih 10 godina u radu sa nekim drugim reprezentacijama, znam šta me očekuje. To je jedan glomazan posao i nisam imao dilemu u vezi sa tim da li želim ili ne želim to da radim. Nego, jednostavno ti preuzimaš obavezu da to radiš na jedan valjan i profesionalan način. Kažem, očekujem i znam koliko posla treba da se uradi, samo više rada - istakao je Kokoškov.

Igor Kokoškov kaže da je peto mesto na Mundobasketu neuspeh
Igor Kokoškov kaže da je peto mesto na Mundobasketu neuspehfoto: Beta/Branislav Božić

Bivši selektor Gruzije i Slovenije, reprezentaciju Srbije preuzeo je nakon petog mesta na Svetskom prvenstvu u Kini. Uprkos velikim očekivanjima nije izboren plasman na Olimpijske igre u Tokiju 2020. godine, što će biti ključna stvar koja Kokoškova čeka.

- To su standardi. Neke druge reprezentacije bi verovatno imale paradu i svoje balkone kada bi bili peti na svetu, ali to nisu standardi stare jugoslovenske reprezentacije i srpske reprezentacije danas. Naši standardi su malo drugačiji, tako da i očekivanja su malo veća i to je nešto što su prošle generacije uspostavile kao realnost. To se od nas očekuje, to je sigurno velika čast, ali i velika obaveza. Očekuje se mnogo, ta očekivanja su realna i tu nema ništa između. Jednostavno, mogu da postoje momenti situacije, problemi, ali su uvek očekivanja, krajnja očekivanja i rezultati - rekao je Kokoškov.

Priča se da bi Frenk Kaminski mogao da dobije poziv u srpsku reprezentaciju
Priča se da bi Frenk Kaminski mogao da dobije poziv u srpsku reprezentacijufoto: EPA/John G Mabanglo

On je istakao i da neće favorizovati NBA ligu i košarkaše u njoj, rekavši da pratiti igrače iz ABA lige, Evrolige i da će svi potencijalni reprezentativci biti razmatrani, gledani, praćeni.

Kokoškov je prokomenatrisao i informaciju da košarkas Finiksa Frenk Kaminski može da bude potencijalni reprezentativac zbog srpskog porekla.

- Ja sam zaista vrlo, vrlo dosadan za medije, jer ja se zaista, to je stvar mog vaspitanja i sportskog i privatnog, ne bavim ekskluzivitetima. Nažalost, nekad jedna poluinformacija može da bude mnogo važnija od istine. Kaminski? Ne znam tu situaciju, to je jedno od pitanja, koje mi je postavljeno u relativno dugom intervjuu, koje je izvučeno iz konteksta kao ekskluzivitet i bombastičan naslov. A odgovor, ja bih rekao ovako "Svako ko ima zvanično zakonsko pravo, ko ima srpski pasoš, dobar je košarkaš, ima talenta i kvalitet, potencijalni je reprezentativac" - zaključio je Kokoškov.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs / Tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.