SRBIJA NE MOŽE DA SE POREDI NI SA ČIM DRUGIM NA SVETU: Pismo Kokoškova povodom izbora za selektora puca od emocija!
Igor Kokoškov se prvi put obratio javnosti kao novi selektor, Foto: EPA/CJ Gunther

Svako mora da pročita

SRBIJA NE MOŽE DA SE POREDI NI SA ČIM DRUGIM NA SVETU: Pismo Kokoškova povodom izbora za selektora puca od emocija!

Novi selektor je istakao nekoliko važnih tačaka u svom obraćanju javnosti u Srbiji

Objavljeno:

Igor Kokoškov je novi selektor Srbije.

Prvi neamerički trener koji je bio na čelu jednog NBA tima i trenutno asistent u stručnom štabu Sakramenta, prihvatio je da preuzme srpsku reprezentaciju i povede je prema Eurobasketu i pre svega Olimpijskim igrama u Tokiju sledeće godine.

Iskusni stručnjak sa višedecenijskim iskustvom rada u NBA se obratio srpskoj javnosti putem pisanog saopštenja za medije, gde je između ostalog i naveo da je posao selektora njegovo ostvarenje sna i iz koga se vidi koliko je emotivno doživeo što će konačno ponovo raditi u nacionalnom timu svoje zemlje.

Igor Kokoškov je istakao da se vodio pre svega ličnim emocijama
Igor Kokoškov je istakao da se vodio pre svega ličnim emocijamafoto: Beta/Branislav Božić

- Ovim imenovanjem mojoj porodici i meni lično je ukazana velika čast. Srećan sam da ću biti u mogućnosti da kao selektor vodim nacionalni košarkaški tim Srbije. Dobro mi je poznato koliko ljudi u Srbiji vole i podržavaju košarkašku reprezentaciju. Takođe, dobro mi je poznato kakvi su naši rezultatski standardi koje su svojim uspesima decenijama gradile prethodne generacije igrača i trenera. Očekivanja naših navijača od nacionalnog tima su uvek bila velika, a ambicije igrača i trenera su uvek najveće. Toga sam vrlo svestan. Svaki košarkaški trener sa ovih prostora sanja da postane selektor nacionalog tima.

- Moj glavni motiv da se prihvatim ovog posla je upravo jaka lična “emocija” i želja da se posle 20 godina rada u NBA i više od deset godina rada u FIBA sa drugim nacionalnim timovima konačno vratim tamo odakle sam krenuo - u Srbiju. U tom smislu, za mene je izbor za selektora našeg nacionalnog tima profesionalni zadatak koji ne može da se uporedi ni sa jednim drugim sportskim izazovom do sada. Detalji našeg ugovora nisu tajna, ali ne bi trebalo da budi prioritetni javnosti u ovom trenutku, kao što nisu bili prioritetni ni meni pri potpisivanju istog. Moje trenersko razmišljanje se bazira na tome da se svaki uspešan tim, pre svega, gradi na kreativnošću i sposobnostima samih igrača tog tima. Mi u Srbiji nikada nismo oskudevali u košarkaškom talentu. Otuda će moj posao kao selektora biti da igrače pripremim, pomognem im i da donosim odluke u najboljem interesu tima. Igrači sa kojima sam do sada radio znaju da je moj stav da "uspeh tima uvek pripada igračima, a da treneri preuzimaju odgovornost" - poručio je Kokoškov.

Igor Kokoškov je rekao da vrata reprezentacije nikome nisu zatvorena
Igor Kokoškov je rekao da vrata reprezentacije nikome nisu zatvorenafoto: Starsport©

Potom se osvrnuo i na igrače i poručio da će razgovarati lično sa svakim kandidatom za nacionalni tim koji ima želju da brani boje Srbije.

- Nacionalni košarkaški tim Srbije će se bazirati, pre svega, na našim najboljim igračima koji su u mogućnosti da se odazovu pozivu i koji žele da nose dres nacionalnog tima. Moj prvi zadatak će biti da napravim inicijalni kontakt sa svim potencijalnim reprezentativcima. Očekuju nas dve etape u predstojećem takmičarskom ciklusu: dve utakmice u februarskom “prozoru” kao deo kvalifikacija za predstojeće Evropsko prvenstvo i kvalifikacioni olimpijski turnir u junu u Beogradu. S obzirom na to da igrači Evrolige i NBA neće biti u mogućnosti da učestvuju u “prozorima”, akcenat će se svakako staviti na igrače koji će biti slobodni u tom periodu.

- Iako živimo na različitim kontinentima, danas, u 21. veku, veku tehnologije, znam da ću sada većinu slobodnog vremena provoditi za kompjuterom gledajući utakmice iz Evrope i na telefonu kontaktirajući naše igrače i moje saradnike. To za mene u ovom poslu neće biti ništa novo - poručio je između ostalog novi selektor.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.