ON JE PRVI I NAJAVIO: Amerikanci otkrili koji čovek je bio ključna figura da Kokoškov preuzme Srbiju, a nije Divac!
Igor Kokoškov je novi selektor Srbije, Foto: Starsport©

Potvrdio i gudurić

ON JE PRVI I NAJAVIO: Amerikanci otkrili koji čovek je bio ključna figura da Kokoškov preuzme Srbiju, a nije Divac!

Legenda košarke je i sama pre nedelju dana potvrdila da je bila na tajnoj večeri sa Kokoškovim

Objavljeno:

Gotovo je izvesno da će Igor Kokoškov biti novi selektor srpske košarkaške reprezentacije i da se čeka samo na njegovo zvanično proglašenje i promociju.

Nakon što je predsednik KSS Saša Danilović izjavio da će u narednih nekoliko dana javnosti biti saopšteno ko će naslediti Sašu Đorđevića, u srpskim medijima se pojavila informacija da će to biti upravo Kokoškov, što je i on sam na neki način potvrdio u svojoj izjavi za "B92".

- Narednih dana će se znati više - kratak je bio Kokoškov, čime je na neki način potvrdio da je dogovor blizu.

A američki mediji prenose da je ključnu ulogu u njegovom angažmanu odigrao niko drugi do Žarko Paspalj, košarkaška legenda, koji je pre dve nedelje boravio sa Danilovićem u Sakramentu i bio prisutan na "tajnoj večeri" sa Kokoškovim i prvim operativcem Kingsa, Vladom Divcem.

Žarko Paspalj i Igor Kokoškov su bili saradnici u reprezentaciji SCG
Žarko Paspalj i Igor Kokoškov su bili saradnici u reprezentaciji SCGfoto: Starsport©

- Pričao sam sa Kokoškovim, kontaktirao ga je i predsednik KSS Predrag Danilović. Njegova situacija je veoma kompleksna. On ima podršku Vlada Divca i organizacije. Najveći problem su prozori koji počinju već u februaru, to će ići malo teže - izjavio je sam Paspalj pre nedelju dana.

A američki novinar Dejv DuFor kaže da je upravo Paspalj bio taj koji je ubedio i Kokoškova, ali i Vlada Divca da Sakramento, gde Kokoškov trenutno radi kao asistent u stručnom štabu Luka Voltona, da dozvolu iskusnom stručnjaku da preuzme kormilo "Orlova".

Paspalj je iskoristio veliko prijateljstvo sa Divcem, ali i sa samim Kokoškovim, sa kojim je sarađivao u reprezentaciji Srbije i Crne Gore kada je Kokoškov bio asistent Željku Obradoviću, a Paspalj bio tim-menadžer reprezentacije.

Dakle, "kraljevi" nemaju problem da Kokoškov istovremeno obavlja u svoju funkciju u stručnom štabu i u reprezentaciji Srbije.

- Ne mora da se kaže da će NBA trener podići moral srpskim igračima od kojih mnogi nisu bili srećni sa metodama "stare škole" koju je primenjivao prethodni stručni štab - naveo je DuFor.

Isti novinar navodi da će on sigurno voditi naš tim na kvalifikacionom turniru za Olimpijske igre koji će biti održan u Beogradu od 23. do 28. juna sledeće godine, ali je pitanje da li će voditi ekipu na startu kvalifikacija za Eurobasket 2021. koje počinju u februaru.

Ipak, i Toronto je svojevremeno dozvoljavao Skariolu da vodi Špance u FIBA "prozorima" tokom kvalifikacija za Mundobasket, tako da ne bi trebalo da bude problem i za Kokoškova da sedi na klupi Srbije u februarskim mečevima.

Oduševljenje što će prvi Evropljanin koji je bio glavni trener nekog NBA tima biti novi selektor Srbije nije skrivao ni reprezentativac Marko Gudurić koji je dao izjavu o tome posle meča između Denvera i Memfisa novinaru Pitu Edmistonu.

- Saznao sam sat vremena pre utakmice. To je sjajno. Čuo sam samo dobre stvari o njemu i kao treneru i kao osobi. Sviđa mi se ovaj izbor Košarkaškog saveza Srbije - poručio je Gudurić.

O Kokoškovu srpska javnost dovoljno zna. Kao selektor je odveo Sloveniju do zlatne medalje na Eurobasketu 2017. godine baš pobedom nad Srbijom u finalu. Vodio je još i reprezentaciju Gruzije.

U NBA je radio kao pomoćnik u Klipersima, Detroitu (osvojio šampionski prsten), Finiksu, Klivlendu, Orlandu, Juti da bi prošle sezone bio glavni trener Finiksa, i postao prvi Evropljanin kome je to pošlo za rukom.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.