SRBIJA DOMAĆIN KVALIFIKACIJA ZA OLIMPIJSKE IGRE U OBE KONKURENCIJE: FIBA potvrdila veliku vest za srpsku košarku!
Foto: STARSPORT/XINHUA

Najave su bile tačne

SRBIJA DOMAĆIN KVALIFIKACIJA ZA OLIMPIJSKE IGRE U OBE KONKURENCIJE: FIBA potvrdila veliku vest za srpsku košarku!

U našoj zemlji će se igrati jedan od četiri turnira i za košarkaše i za košarkašice

Objavljeno: 13:08h

Velike i fantastične vesti za Srbiju i srpsku košarku! FIBA je i zvanično potvrdila da će Beograd biti domaćin kvalifikacionog turnira za Olimpijske igre 2020. godine u obe konkurencije.

Informacije koje su u četvrtak procurile u javnosti ispostavile su se kao tačne, pošto je Svetska kuća košarke i zvanično potvrdila da će Srbija biti domaćin jednog od kvalifikacionih turnira i za košarkaše i košarkašice.

Na sednici Izvršnog odbora FIBA održanoj u petak potvrđeno je da će košarkaši kvalifikacije igrati u četiri države - Kanadi, Litvaniji, Srbiji i Hrvatskoj.

Košarkaši Srbije će imati priliku da pred svojim navijačima izbore odlazak na Olimpijske igre
Košarkaši Srbije će imati priliku da pred svojim navijačima izbore odlazak na Olimpijske igrefoto: Dado Đilas

Sa druge strane, kvalifikacioni turniri za košarkašice će se igrati u Srbiji, Francuskoj, Kini i Belgiji.

U konkurenciji košarkaša 24 tima biće raspoređena na četiri turnira sa po 6 reprezentacija koji će se igrati u Viktoriji (Kanada), Splitu (Hrvatska), Kaunasu (Litvanija) i Beogradu (Srbija)

Ti turniri igraće se od 23. do 28. juna 2020. godine.

Što se tiče konkurencije košarkašica u kvalifikacijama će učestvovati 16 nacionalnih timova na 4 kvalifikaciona turnira čiji će domaćini biti Beograd (Srbija), Burž (Francuska), Ostende (Belgija) i Fošan (Kina), s time što je domaćinstvno Kini uslovno.

I srpske košarkašice će imati priliku da se pred svojim navijačima izbore za mesto na Olimpijskim igrama
I srpske košarkašice će imati priliku da se pred svojim navijačima izbore za mesto na Olimpijskim igramafoto: Starsport©

Da bi bili domaćini, kineske košarkašice moraju prvo da se izbore za mesto na kvalifikacionom turniru kroz pretkvalifikacioni turniru koji se trenutno igra na Novom Zelandu i završava se u nedelju.

U slučaju, da Kina ne izbori mesto u kvalifikacijama, onda će FIBA naknadno odrediti ko će drugi dobiti domaćinstvo četvrtog turnira za košarkašice.

Kvalifikacioni turniri za košarkašice se igraju od 6. do 9. februara.

Žreb za kvalifikacione turnire biće održan u sedištu FIBA 27. novembra i planirano je da grupe budu izbalansirane geografski iz pet regiona Svetske košarkaške federacije.

Podsećamo da su u konkurenciji košarkaša mesto na Olimpijskim igrama obezbedile selekcije: Španije, SAD, Argentine, Francuske, Australije, Irana, Nigerije i Japana.

U kvalifikacijama učestvuju: Srbija, Litvanija, Italija, Hrvatska, Slovenija, Turska, Nemačka, Rusija, Poljska, Češka, Brazil, Venecuela, Portoriko, Dominikanska republika, Kanada, Meksiko, Urugvaj, Tunis, Angola, Senegal, Novi Zeland, Kina, Južna Koreja.

Kada su u pitanju košarkašice, u kvalifikacijama učestvuju su za sada potvrđena učešća Velike Britanije, Srbije, Španije, Francuske, Belgije i Švedske, dok će ostali učesnici biti poznati nakon pretkvalifikacionih kontinentalnih turnira.

Jedini sigurni učesnici OI za sada kod dama su svetske šampionke iz SAD i Japanke kao domaćini.

Samo pobednici kvalifikacionih turnira će izboriti vizu za učešće na Olimpijskim igrama u Tokiju.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs)

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.