Odgovor Saveza na ultimatum FIBA: Litvanci izbacuju Ritas iz lige, Slovenci postavili škakljiva pitanja!

Neće ovde biti kraja još

Odgovor Saveza na ultimatum FIBA: Litvanci izbacuju Ritas iz lige, Slovenci postavili škakljiva pitanja!

Nekoliko nacionalnih košarkaških saveza koje je FIBA suspendovala su stali na njenu stranu sada, u okršaju sa Evroligom
Objavljeno:

Nacionalni košarkaški savezi polako staju na stranu FIBA u sukobu sa Evroligom i traže da se zaštiti interes nacionalnih timova. Tako su, nakon Košarkaškog saveza Srbije, koji je najavio da će suspendovati klubove koji budu igrali Evrokup, sličnu stvar uradili savezi Grčke, Litvanije, Slovenije i Hrvatske. Grci su otišli toliko daleko da su zapretili da će suspendovati i timove koji imaju A licencu sa Evroligom, Olimpijakos i Panatinaikos. Sa druge strane, Litvanci su najavili da će izbaciti u drugu ligu Lijetuvos Ritas zato što je potpisao trogodišnji ugovor sa Evrokupom.

Hrvati su uskratili podršku ABA ligi koja je donela odluku da potpiše ugovor sa Evroligom, sve dok ne uskladi svoje delovanje sa pravilnikom FIBA Evrope i da će u zavisnosti do toga doneti odluku da li će i koji će klubovi igrati u regionalnom takmičenju, dok će klubovima koji budu igrali u Evrokupu izreći sankcije. Slovenci su takođe stali na stranu FIBA u ovom ratu, ali su se potrudili da svojim pismom, postave i škakljiva pitanja toj organizaciji uz podsećanje da su oni podržali ABA ligu, tek nakon što je isto učinila FIBA, kao i da Savez nema nikakvog vlasništva nad regionalnim takmičenjem i da nema pravo da reaguje na taj način.
Profimedia
- Da bi bila izbegnuta selektivna kažnjavanja različitih Saveza, a i zato što bi odluka o suspenziji nacionalnih timova imala ozbiljne i štetne posledice, molimo vas da do kraja razjasnite sledeće stvari: - da li FIBA Evropa smatra kršenjem svojih propisa kada klubovi i lige stupe u sva takmičenja pod okriljem 'ECA', dakle i u Evroligu i u Evrokup, ili samo u Evrokup? - da li u propisima FIBA postoje kriterijumi na osnovu kojih bi se klubovi učesnici Evrolige tretirali drugačije od klubova učesnika Evrokupa? - da li na osnovu propisa FIBA mogu da se drugačije tretiraju Savezi čiji klubovi učestvuju, na primer, u ABA ligi, VTB ligi, španskoj ligi ili NBA? (Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.