UMRLA NBA LEGENDA: Američka košarka ostala bez jednog od velikana!
Al Bjanki je ostavio veliki trag u NBA, Foto: Printscreen/Youtube/Phoenix Suns

bio je pionir

UMRLA NBA LEGENDA: Američka košarka ostala bez jednog od velikana!

Jedan je od onih koji su učestvovali u stvaranju NBA lige kakvu je poznajemo danas

Objavljeno:

Legendarni igrač, trener i potom funkcioner NBA lige, Alfred Al Bjanki, preminuo je u 87. godini života.

Al Bjanki je rođen 1932. godine u Kvinsu u Njujorku, gde je i počeo da igra košarku, a posle osnovne i srednje škole i koledža, gde je privukao pažnju skauta, odslužio je i dve godine u vojsci SAD.

Po povratku s odsluženja vojnog roka postao je član Sirakjuz Nešnalsa da bi se kasnije sa čitavom franšizom prebacio u Filadelfiju kada su postali Seventisiksersi.

U maju 1966. godine je organizovan draft zbog proširenja lige i tu su ga izabrali Čikago Bulsi, ali za njih nikada nije odigrao nijedan meč i penzionisao se kao igrač, ali je odmah postao asistent trenera u tom klubu.

Posle samo jedne sezone dobio je prvi posao kao glavni trener u novoformiranim Sijetl Supersoniksima, da bi potom bio i trener i generalni menadžer u Vašington Kepitolsima, odnosno Virdžinija Skvajersima, kako je kasnije franšiza promenila sedište i ime.

Sa njima je ostvario i najveći uspeh kada je stigao do finala istočne konferencije koje je izgubio od Njujork Niksa, ali je te 1971. godine bio dobitnik nagrade za trenera godine.

Kasnije je bio pomoćni trener i u Finiks Sansima, da bi se potom prebacio na poslove u organizaciji klubova, pa je tako obavljao funkciju generalnog menadžera Njujork Niksa, ali se onda prebacio i na mesto skauta.

Kao skaut je radio ponovo u Finiksu, da bi mu poslednje zaposlenje bilo u Golden Stejtu sve do 2009. godine.

Član je Kuće slavnih i Njujorka i Ohaja.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.