KARI PEŠIĆ SELEKTOR SRBIJE? Legenda svetske košarke iznela svoj stav po ovom pitanju!
Svetislav Pešić, Foto: EPA/Enric Fontcuberta

rekao svoje

KARI PEŠIĆ SELEKTOR SRBIJE? Legenda svetske košarke iznela svoj stav po ovom pitanju!

- Svi govore 'strašan tim', ali ja sam sve to prošao – vodio sam i najbolje timove i najbolje reprezentacije, i stvarao sam najbolje ekipe

Objavljeno: 16:31h

Svetislav Pešić se vratio u Barseloni i stabilizovao je klub, a ove sezone je doveo i nekoliko vanserijskih pojačanja, pa Katalonci važe za jedne od favorita za osvajanje Evrolige.

Sledeći duel njegova ekipa igra sa Crvenom zvezdom, a pred duel popularni Kari se u razgovoru za "Sportklub" dotakao brojnih tema.

Za početak je pričao o svojoj ekipi.

- Svi govore 'strašan tim', ali ja sam sve to prošao – vodio sam i najbolje timove i najbolje reprezentacije, i stvarao sam najbolje ekipe. Tri moja bivša kluba – Zvezda, Bajern i Alba – to su sve timovi u kojima sam bio na početku. Ne računajući Zvezdu koja ima ogromnu tradiciju, ali ipak je kada sam ja došao bio novi početak posle krize rezultata. Sada su na dobrom putu, stabilizovali su se - kaže Pešić za Sport klub i dodaje:

foto: EPA/Alejandro Garcia

- Dakle, teško je odgovoriti, a i lako je odgovoriti – ciljevi određuju motivaciju, motivacija stvara timski duh i poboljšava unutrašnje odnose igrača. Najbolja situacija jeste kada imaš visok cilj, a to su trofeji. Onda je mobilnost igrača veća, trenerima je lakše jer svi žele da napreduju i da budu u timu koji pobeđuje. To će nam pomagati samo da rastemo iz dana u dan.

Pešić je sa reprezentacijom Jugoslavije bio evropski i svetski prvak, a mesto selektora Srbije trenutno je upražnjeno. Kari odgovara sa “sada ne“ na pitanje da li bi uprkos preprekama mogao da se vrati na klupu nacionalnog tima.

- Mnogo je važno trenirati reprezentaciju i kad je ne treniraš, a to znači svakodnevni kontakt sa igračima, neposredna poseta igračima, razgovor sa trenerima u njihovim klubovima – dakle, koristiš svaki trenutak da ga treniraš putem razgovora. Dakle, da se 'proda' koncept i program koji se želi. Zato sam se uvek zalagao za to da u Srbiji imamo profesionalnog trenera, a ne onog koji vodi i klub i reprezentaciju – Srbija treba da ima trenera koji je 365 dana posvećen ne samo reprezentaciji, nego i svemu što savezni trener treba da uradi za ovaj sport u Srbiji. Najbolje bi bilo ako je to čovek iz Srbije koji živi u Beogradu, koji je svaki dan u Savezu, obilazi klubove, razgovara sa trenerima i utvrđuje stručnu politiku - rekao je Pešić.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/Sportklub.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.