ČOVIĆ POTVRDIO PODATKE KOJE JE IZNEO MALI: Apsolutno je tačno koliko novca je Zvezda dobila!
Nebojša Čović, Foto: Beta/Branislav Božić

ESPRESO NA LICU MESTA

ČOVIĆ POTVRDIO PODATKE KOJE JE IZNEO MALI: Apsolutno je tačno koliko novca je Zvezda dobila!

Sve što će prvi čovek kluba sa Malog Kalemegdana reći imaćete priliku da pratite na Espreso.co.rs

Objavljeno: 14:58h

Nebojša Čović je u utorak od 14 časova održao pres konferenciju povodom lošeg početka sezone crveno-belih.

Tokom ovog prepodneva već smo vam pisali o tome da je Milan Tomić podneo ostavku, što je takođe bila jedna od tema ovog obraćanja, a sve prisutne novinare, kao i javnost, interesovalo je ko će ga naslediti na klupi crveno-belih.

Takođe, pričalo se i o velikim ulaganjima u tim, koji je za sada ostvario samo dve pobede i čak pet poraza.

Sve što je prvi čovek kluba sa Malog Kalemegdana rekao imali ste priliku da pratite na Espreso.co.rs, što tekstualnim, što putem video "lajvstrima"...

- Dobar dan, dugo se nismo videli. Ovde ništa nije vanredno, ovo je redovno. Neću praviti nikakav uvod, izvolite pitajte sve što vas interesuje - počeo je Čović.

Da li je Milan Tomić još uvek trener Zvezde?

- Milan Tomić se sporazumno rastao sa Crvenom zvezdom u najboljem redu i prijateljskim odnosima. On je sa Zvezdom osvojio tri trofeja, vratio je u Evroligu. Nije se dogodila nikakva ujdurma. Što se tiče onoga što je objavio Siniša Mali, naše cifre se potpuno slažu sa njegovim. Kada već merite sa Partizanom, zavisi kako gledate Zvezdu.

Tu je krenula priča o ciframa, čime se nadovezao na Sinišu Malog, sa kojim je rekao da se u potpunosti slaže, da je apsolutna istina ono što je izašlo u javnost:

- Crvena zvezda je u košarci na prvi pogled dobila više para od Partizana 1.626.000.000, a Partizan negde oko 400.000.000 manje. Tačan podatak koliko je stvarno leglo na račun, e sada idu one čuvene Čovićeve Excel tabele. Tačno smo dobili zaključno sa 26. septembrom 2019. godine, 1.500.000.000 iliti u evrima 13.405.000 u bruto iznosu. Možete da oduzmete 20 odsto poreza. To je jedan razlog razlike, a drugi je što je Zvezda napravila "faktoring" sa nekoliko ugovora, koji tek dospevaju u sezoni 2020/21. To je Telekom, Državna lutrija i Dunav. Tu smo ostvarili razliku da bismo pojačali budžet od nekih 360.000.000 dinara. Nije tačno da smo dobili više, već smo napravili takav "faktoring". I mi i Partizan imamo velikog državnog sponzora Telekom, ali neka svako vodi računa o svojim parama. Mi ne dugujemo za porez. Po sezoni smo prosečno trošili 5.890.000 evra. Računam od sezone 2011/12, ministar je gledao od 2014/15. Od državnih preduzeća smo dobijali 981.137,50 evra. Što se tiče prihoda od budžeta grada, po sezonama, dobijali smo 386.581,80 evra. Što se tiče naših obaveza prema Hali Pionir i Areni, prosečno smo trošili 131.430,12 evra. Prosečno po sezoni smo za poreze plaćali 5.171.267 evra. To je u odnosu na onih 1.626.000.000. Od 2014. za Pionir i Arenu smo izdvajali

- Od ove godine u Evroligi ne možete da se takmičite ako nemate finansijski fer-plej. Ništa nije počelo 2014. niti se završilo 2019. Valja dati jedan tačan podatak. Od 2008. do 2013. Zvezda je od grada Beograda dobila 56.182.146, dok je Partizan dobio 153.783.768 dinara. Bilo je perioda kada Zvezda ništa nije dobijala. Interesantan je period kada se dešavalo da ako hoćete da budete sponzor Zvezde, vršen je pritisak da se to ne desi. Oko toga ne bi trebalo da se spore Zvezda i Partizan, na svakom dinaru od države i preduzeća smo vrlo zahvalni. Država u našem budžetu učestvuje sa oko 23 odsto. Svaki dinar se zna gde je, nemamo nezvanične izvore ni iz kakve vrste trgovine. Sve što sam vam pročitao, slaže se sa knjigovodstvom. Naš budžet ove sezone će biti 8.337.833 evra iz prostog razloga što ne možemo da imamo manje od 5.500.000 evra, a u njega ulaze i neke obaveze iz prethodne sezone koje smo skoro u potpunosti izmirili.

- Ako sve budemo ostvarili kako treba, trebalo bi da imamo dobit od nekih 508.000 evra na kraju sezone. Nadam se da će biti bar pozitivna nula.

Milan Tomić
Milan Tomić foto: Starsport©

Ko će voditi tim protiv Barselone?

- Dogovorićemo se, a možda nam i Kurir javi ranije.

Kako vi ocenjujete početak sezone?

- Na osnovu čega to zaključujete? Da vam kažem, ne može uvek da se pobeđuje, drugo bolje je da gubite na početku, iako ih niko ne voli, nego na kraju sezone. Protiv Budućnosti nismo odigrali kako treba, protiv Makabija smo mogli da dobijemo, kao i protiv Panatinaikosa. Poređenja prošle sezone sa ovom nije na mestu, to je sve sport. Ako tako temeljno gledate Zvezdu, gledajte i druge. Isto tako, Zvezda je pobedila Fenerbahče. Videćemo, duga je sezona, samo treba da budemo strpljivi, da pomažemo jedni drugima. Po neki put kada gledam prenose Zvezde, gledam ih uz muziku. Idemo dalje, duga je sezona, videćemo

Što se stalno iznenađujete pritiscima, kada ste već izneli podatke da je ovaj drugi klub dobijao državnu pomoć u odnosu 3:1 samo od grada. Zar ne smatrate da je normalno da pritisak ne postoji?

- Uopšte se ne iznenađujem ni ne uvređujem takvim konstatacijama. Imali smo predsednike država koji su zavijali rukave, navijali. Ono što je postalo ružno u sportu je da svaka pobeda Crvene zvezde nije pobeda, već smo mi nešto oteli, država nam je pomogla. To je zato što predsednik Aleksandar Vučić navija za Zvezdu. Evo, videli smo da država pomaže oba kluba. Bila je nametnuta priča da Zvezda dobija pare beskonačno, a da drugi dobijaju nulu. Iako mislim da Zvezda koja igra Evroligu treba da dobije više i da to treba da bude potpuno transparentno. Napravila se takva atmosfera da sve što Partizan izgubi, gubi zbog Zvezde i Vučića. Namesti se da izgube i u fudbalu i u košarci. Ta atmosfera vodi u jako lošu situaciju ogromnih podela, a ja želim da dam doprinos da jedni navijaju za jedne, drugi za druge, da se prijateljski zadirkujemo, a ne da bude ovako. Postojao je i ambijent uništenja Crvene zvezde do pre nekoliko godina.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.