BERTOMEU SE OGLASIO ZA SRPSKE MEDIJE: Jednom za svagda je razjasnio hoće li ABA liga imati izlaznost u Evroligu!
Đordi Bertomeu, Foto: EPA/ANDREJ CUKIC

NAPOKON!

BERTOMEU SE OGLASIO ZA SRPSKE MEDIJE: Jednom za svagda je razjasnio hoće li ABA liga imati izlaznost u Evroligu!

Odgovorio je na pitanje koje nas sve mesecima unazad kopka

Objavljeno:

U prethodnih nekoliko meseci pojavile su se jasni nagoveštaji da se Evroliga kreće ka zatvorenom sistemu od 18 klubova.

Prvi čovek ove, nažalost privatne organizacije Đordi Bertomeu je u intervjuu za „MaxBet radio“ naglasio da se radi samo o drugačijem sistemu, u kojem će Evrokup imati prioritet u odnosu na nacionalne i regionalne šampionate.

- Ne razmišljamo o zatvorenoj Evroligi, već samo o drugačijem ulasku u nju. Ne kroz nacionalne lige, već preko Evrokupa. Otud je protekla ideja o 16 licenci i dva kluba iz Evrokupa. Želimo da ponudimo klubovima stabilnost, da ne zavise od toga da ispadnu ako rezultati jedne sezone budu slabiji. Navijači treba da shvate da Evroliga nije takmičenje u koje se stiže na osnovu plasmana u nacionalnim ligama. One služe za plasman u Evrokup. Treba razumeti ovaj koncept, slične situacije su se dešavale u Italiji, Izraelu, mogu da se dese i u Španiji. Zato mora da se razume taj koncept - rekao je Bertomeu za „MaxBet radio“.

Trofej Evrolige
Trofej Evrolige foto: EPA

Španski biznismen je takođe istakao da će u Evroligi bitu uvek mesta za predstavnika ABA lige, ali da to ne mora nužno da bude šampion, jer su takmičenju potrebni stabilni klubovi.

- U svakom slučaju, kakva god bude struktura Evrolige, uvek će biti garantovano mesto za predstavnika ABA lige. U ovom trenutku je rano da se o tome govori. Pričaće se, kada za to dođe vreme, sa klubovima i sa čitavom ligom. Tek ćemo doneti odluku hoće li ABA ligu predstavljati šampion ili klub kojeg odabere sama liga. Voleo bih da se ovaj plan “16+2” realizuje u naredne tri godine. Posle toga će nam zadatak biti da popravimo ekonomiju klubova. Evroliga je pružila kvalitet, veliki broj utakmica, prihod od TV prava, a sada je na samim klubovima da boljim radom i marketinškim akcijama “izvuku” prihode za sebe. Evroliga je povećala svoje prihode za 150 odsto. Sada i klubovi moraju da pronađu način kako da i za njih takmičenje bude profitabilno - dodao je Bertomeu.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.