MEČ ZA INFARKT U LAKTAŠIMA: Igokea promašila čak 2 šuta za produžetak, Partizan uspeo da preživi i upiše pobedu!
Ognjen Jaramaz je bio najefikasniji u pobedi Partizana nad Igokeom, Foto: aba-liga.com

ABA liga, 1. kolo

MEČ ZA INFARKT U LAKTAŠIMA: Igokea promašila čak 2 šuta za produžetak, Partizan uspeo da preživi i upiše pobedu!

Sva dešavanja na ovom meču ste pratili u "lajv blogu" na Espresu

Objavljeno: 20:33h

Ne može Partizan bez drame da stigne do pobede, a nova je izvojevana u Laktašima protiv Igokee 75:73 u 1. kolu ABA lige.

Crno-beli su ponovo, kao i u Veneciji, umesto mirnog privođenja utakmice kraju posle značajnog vođstva, ponovo prokockali prednost i morali kroz triler završnicu da jure trijumf, do koga su na kraju i stigli, ali posle završnice za infarkt.

Gotovo pa identična završnica kao ona u Veneciji.

Novica Veličković je danas napunio 33 godine
Novica Veličković je danas napunio 33 godinefoto: aba-liga.com

Partizan je tokom većeg dela utakmice služio fantastično šut za tri poena zahvaljujući kome su u trećoj četvrtini i stigli do 13 poena prednosti, ali nisu uspeli da prelome utakmicu u tom periodu.

Na drugoj strani, Igokea je uprkos praznim minutima u igri, na krilima fantastičnih novajlija Vona i Cvetkovića sve vreme uspevala da održi priključak, a onda da iskoristi i žute minute u igri Partizana u poslednjoj četvrtini i potpuno se vrati u utakmicu.

Stefan Birčević
Stefan Birčevićfoto: aba-liga.com

Završnica je bila samo za one sa jakim živcima pošto su obe ekipe više promašivale nego što su pogađale, a ključni momenat je bila trojka Nikole Jankovića na minut pre kraja.

Ipak, uspeli su da se na poen primaknu domaći i potom je Volden u završnici pogodio samo jedno slobodno bacanje, pa je Igokea dobila priliku da izbori ili produžetak ili da trojkom dođe do pobede.

Kori Volden
Kori Voldenfoto: aba-liga.com

Međutim, epitete tragičara su poneli Von i Lešić koji su promašili u poslednjim sekundama dva šuta pod košem Partizana zaredom pa je Partizan ipak uspeo da upiše i prvi trijumf na startu Evrolige i sačuva oreol nepobedivosti u ovoj sezoni, ako računamo i pripremne utakmice.

Trinkijeri ipak teško da će biti zadovoljan igrom svojih igrača, a mnogo će imati da im prigovori zbog lošeg građenja koša i što su dozvolili protivniku čak 17 ofanzivnih skokova.

Nemanja Gordić
Nemanja Gordićfoto: aba-liga.com

Ipak, šut za tri poena je bio možda i ključan pošto su pogodili 11 trojki iz 21 šuta.

Valja pomenuti da je Partizan na ovom meču igrao bez ponajboljeg igrača na početku sezone, Rašona Tomasa, MVP-ja Superkupa, koji uopšte nije ulazio u igru.

Kada je reč o strelcima Jaramaz je bio najefikasniji u pobedničkom timu sa 13 poena, 11 je ubacio Volden, a po 8 Birčević i Janković.

Kod Igokee su prva imena bili već pomenuti Von sa 22 i Cvetković sa 16 poena.

Statistika Igokee
Statistika Igokeefoto: Printscreen/aba-liga.com
Statistika Partizana
Statistika Partizanafoto: Printscreen/aba-liga.com

Sva dešavanja na ovom meču ste pratili u "lajv blogu" na Espresu.

PRVA ČETVRTINA

U prvih pet minuta utakmice je primetno da Igokea je svesna toga da ne može mnogo toga da uradi pod košem Partizana pa se opredelila za šuteve sa distance. Pogodili su Von uvodnu trojku i jednu dugu dvojku da bi potom Sava Lešić pogodio i Lešić.

Sa druge strane dobro je ušao u meč Jaramaz, trojkom i asistencijama za Novicu Veličkovića koji danas proslavlja svoj 33. rođendan. Vidi se da je Jaramaz raspoložen za igru.

Posle 5. minuta igre, rezultat je 10:10.

Nastavila je Igokea u prvoj četvrtini da pogađa sa distance. Odlično je raspoložen Von, igrač sa mnogo NBA iskustva, koji je već postigao 8 poena, a prati ga u stopu i Cvetković sa 7 poena.

Na drugoj strani Partizanovo konstantno vođstvo održavaju Jaramaz koji nije promašio za tri poena, a gađao je čak tri puta. Nadovezala se na to i Pejdžova trojka, pa onda i Birčevićeva trojka.

Tako da posle prvih 10 minuta crno-beli vode 28:25.

DRUGA ČETVRTINA

Posle nešto slabijeg ulaska obe ekipe u drugu deonicu meča, kada su se ređali neuspešni napadi na obe strane, crno-beli su bili ti koji su zategli malo odbranu i dobili raznovrsnost u napadu.

Postepeno su povećavali prednost i stigli do 10 razlike preko Korija Voldena koji je prvo pogodio novu trojku, a zatim i odlično asistirao Jankoviću za 29:39.

Međutim, na teren se vratio fantastični Von koji je shvatio da je on taj koji mora da uzme stvar u svoje ruke. Jedini je koji je znao šta bi trebalo da uradi, dok su ostali igrači počeli da srljaju, mada ništa bolji nisu bili ni gosti na drugoj strani koji su propuštali da uvećaju prednost.

Sevnuli su ponovo dalekometni šutevi Amerikanca kojima je zadržao Igokeu u priključku na poluvremenu. Partizan vodi 43:38 posle 20 minuta igre.

Ono što valja pomenuti da u prvom poluvremenu uopšte na teren nije ulazio Rašon Tomas, MVP Superkupa i najbolji pojedinac u meču protiv Venecije u Evrokupu.

TREĆA ČETVRTINA

Fenomenalno započinju drugo poluvreme crno-beli, pre svega trojkama Veličkovića i Zagorca na šta su se nadovezali i prodori Voldena.

S druge strane je u uvodnih 5 minuta stao šut iz daljine Igokee i to je sve rezultiralo najvećom prednosti gostiju na ovom meču +13. Partizan vodi 55:43.

Performans Grobara
Performans Grobarafoto: Printscreen/Arena sport

Kratki prekid utakmice sada u Laktašima koji su izazvali navijači Partizana koji su poubacivali rolne papira na teren što je deo njihove korekgrafije posvećene 74. rođendanu voljenog kluba koji je bio u petak.

Previše su se opustili crno-beli posle dvocifrenog vođstva, a imali su prilike da ga dodatno uvećaju. Umesto toga su dopustili seriju Igokee 7:0 koju je pokrenuo iskusni Marko Tomas.

U samoj završnici novi trojkaški obračun, ovog puta između Lešića i Birčevića, da bi potom u poslednjoj sekundi treće četvrtine pogodio Von i tako doveo Igokeu na 57:62.

ČETVRTA ČETVRTINA

Serija 4:0 na početku poslednje deonice crno-belih kojom ponovo stiču nešto osetniju prednost, ali ona nije bila dugog daha.

U potpunosti je stao napad Partizana, dok je nestao skok u odbrani i to počinju da koriste domaći. Zakuvao je završnicu Cvetković trojkom preko ruke za 65:68 i sledi nam dramatična završnica.

Potpuni preokret u utakmici. Igrači u crnim dresovima počeli su da promašuju i zicere, nemaju ideju u organizaciji napada, Igokea ih je skroz zaustavila, a u napadu nastavljaju da rešetaju Cvetković i Von.

Igokea vodi 69:68 zbog čega je Trinkijeri zatražio tajmaut.

Posle trojke Gordića, Partizan je propustio da se odlepi u finišu pošto su promašili dva uzastopna šuta za tri poena, ali na drugoj strani promašuju i igrači Igokee. Partizan vodi 71:70.

Trojka koju niko nije očekivao! Nikola Janković postiže trojku koja donosi 74:70 Partizanu, centar se iskupio za malopre promašena dva slobodna bacanja.

Propustio je Karnijauskas da sa tri slobodna bacanja vrati svoj tim, ali je Gordić na drugoj strani izgubio loptu da bi u narednom napadu Evans smanjio na 73:74.

Na drugoj strani Kori Volden je pogodio samo jedno slobodno bacanje, pa je Igokea imala priliku ili da izbori produžetak ili trojkom da stigne do pobede, odlučili su se da idu na sigurnije rešenje i dva poena i nisu uspeli.

Pokušao je Von i promašio, uhvatio je loptu pod košem Lešić, ali je i on promašio i isteklo je vreme. Pobeda Partizana 75:73.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.