I NEBOJŠA ČOVIĆ PROKOMENTARISAO DEBAKL ORLOVA NA SP: Izdao je ozbiljno upozorenje o budućnosti srpske košarke!
Nebojša Čović, Foto: Marina Lopičić

OGLASIO SE I ON

I NEBOJŠA ČOVIĆ PROKOMENTARISAO DEBAKL ORLOVA NA SP: Izdao je ozbiljno upozorenje o budućnosti srpske košarke!

Za početak je istakao "prenaduvanu atmosferu" u javnosti pre početka Mundobasketa što je uticalo i na same igrače

Objavljeno:

Prvi čovek Crvene zvezde Nebojša Čović izneo je svoje viđenje Svetskog prvenstva u Kini gde je Srbija osvojila peto mesto.

Za početak je istakao "prenaduvanu atmosferu" u javnosti pre početka Mundobasketa što je uticalo i na same igrače.

- Mislim da je sve prenaduvano bilo. Ne mislim da su mediji krivi, ali napravljena je atmosfera sa prevelikim očekivanjima, da samo treba da se pojavimo tamo i da postanemo prvaci sveta. Mi smo imali sasvim dobar tim, odličan stručni štab, ali u samoj atmosferi se nešto dogodilo. Snimali su se i filmovi, znate ono “bićemo prvaci sveta”, igrači to prate, gledaju, to je pritisak i na stručni štab, očekuje se da je to gotova stvar, u tim filmovima smo svojatali i što je naše i što nije naše - istakao je Čović u gostovanju na TV Happy.

Nebojša Čović
Nebojša Čović foto: Beta/Branislav Božić

Primetio je i da već u grupi nije bilo sve kako treba.

- Na osnovu mog 50-godišnjeg iskustva u košarci - bila je sjajna ekipa, sjajni igrači, ali nisam video taj sjaj u očima. Protiv Italijana je bilo signala za upozorenje, pa čak i u meču sa Filipinima. Košarka nije pojedinačni sport, košarka je kolektivni sport, kolektiv dobija, kolektiv gubi - dodao je.

Nebojša Čović
Nebojša Čović foto: Beta/Branislav Božić

Peto mesto na Svetskom prvenstvu nije dovoljno za plasman na Olimpijske igre pa će narednog leta Orlovi imati još jedan dodatni pritisak.

- Mi smo što se tiče košarke u veoma ozbiljnim problemima, pogotovo ako se ne kvalifikujemo na Olimpijske igre, a kvalifikacioni turnir počinje 12 dana pred start OI. Tamo će igrati i Italijani, Česi, Rusi, Turci, Litvanci, Grci, zatim Slovenija, Hrvatska... uopšte nije naivno. Videćemo da li ćemo dobiti organizaciju, prošli put je država uspela da se uplati nekih 3,2 miliona evra, mislim da je država uložila oko dva do 2,5 miliona, ostatak firme. Sad to neće biti tako lako, mislim da to košta od tri do pet miliona evra. Bar je trebalo da budemo u četiri reprezentacije na SP - izjavio je Čović.

Nebojša Čović
Nebojša Čović foto: Beta/Branislav Božić

Loše leto imali su i mlađe reprezentativne kategorije, a Čović je upozorio i na neke druge događaje u srpskoj košarci.

- Moramo da počnemo da radimo u svojoj kući. Sve je to u redu, vrhunski sportisti, ali ja nikad nisam bio za to da ih proglašavamo “božanstvima”. Ta bahatost, ta arogancija na konferencijama za štampu... Nikada srpska košarka nije prošla gore nego ove godine. Naša A selekcija je peta, kadetska sedma, mlađa juniorska 10, juniorska 10, mlada reprezentacija koja treba da bude akumulacija igrača je 15. Na primer, 2007/08 smo uzeli sve medalje, ali tada ide onaj srpski mentalitet, “namestili smo ovo ili ono”... Dok igraš-igraš, kad ne igraš, igraš neku drugu utakmicu, za šta treba da budeš i kvalitetno obrazovan i takve stvari treba sagledati realno. Igrači nisu bili arogantni, to je sjajna ekipa, sjajan tim, ali tim se ne pravi sam od sebe. Sjajni pojedinci moraju dobro da se uklope - dodao je.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.