JEDAN OD NAJBOLJIH SVIH VREMENA: Povezivali ga i s elitnom prostitucijom, a prijatelj ga ojadio za 5 miliona evra!
Toni Kukoč na oproštaju Saše Đorđevića u Pioniru, Foto: Starsport©

Danas puni 51. godinu

JEDAN OD NAJBOLJIH SVIH VREMENA: Povezivali ga i s elitnom prostitucijom, a prijatelj ga ojadio za 5 miliona evra!

Legendarni košarkaš i jedan od najboljih košarkaša koje je Jugoslavija ikad imala je rođen na današnji dan

Objavljeno:

Legendarni jugoslovenski i hrvatski košarkaš Toni Kukoč proslavlja svoj 51. rođendan.

Jedan od najboljih evropskih igrača koji su ikada zaigrali u NBA svoju karijeru je počeo u splitskoj Jugoplastici, za čiji je prvi tim debitovao 1985. godine. U ovom klubu je ostao do 1991. godine i u tom periodu je tri puta za redom osvajao titulu evropskog klupskog prvaka Evrope (1989, 1990, 1991). U sezonama 1989/90. i 1990/91. Pored trofeja na evropskoj sceni Kukoč je imao uspeha i u domaćim takmičenjima u dresu Jugoplastike, osvojivši četiri Prvenstva i dva Kupa Jugoslavije.

Kukoč 1991. godine odlazi iz Splita i potpisuje za Beneton iz Treviza. Tu provodi naredne dve sezone igrajući pod trenerom Petrom Skansijem i pomaže klubu da osvoji Prvenstvo i Kup Italije, što su ujedno i bili prvi trofeji u klupskoj istoriji. U drugoj je sezoni svoj tim odveo u finale Evrolige gde su poraženi od francuskog Limoža, a Toni je po treći put u karijeri proglašen za MVP-ja fajnal fora i tako je postao prvi igrač koji je dobio tu nagradu, a da nije iz redova osvajača.

Na NBA draftu 1990. godine je izabran kao 29. pik od strane Čikago Bulsa, ali je nastavio da igra u Evropi do 1993, kada su Bulsi osvojili svoju treću uzastopnu titulu i nakon što se Majkl Džordan prvi put povukao.

Kukoč je u prvoj sezoni ulazio u igru kao zamena Skotiju Pipenu i Horasu Grentu. Imao je solidnu debitantsku sezonu, s dvocifrenim prosekom postignutih koševa. Nakon odlaska Grenta na kraju sezone, Kukoč je postao standardni član početne petorke. Te je sezone drugi strelac, drugi skakač i drugi asistent tima, iza Pipena. U sezoni 1995/96. vratio se Džordan, a Bulsi su doveli i centra Denisa Rodmana. U takvoj situaciji trener Fil Džekson je preselio Kukoča na klupu. Kukoč je bio treći strelac ekipe (iza Džordana i Pipena) i zbog svojih zasluga je proglašen za najboljeg šestog igrača te sezone. Čikago je te sezone osvojio svoju četvrtu titulu i postavio rekord u odnosu pobeda i poraza od 72-10.

Godine 1997. i 1998. Kukoč je još ulazio sa klupe kao šesti igrač, dok su Bulsi osvojili svoju petu i šestu titulu. Opet, Kukoč je bio treći strelac tima. Nakon lokauta i odlazaka Džeksona, Džordana i Pipena 1999, ekipa je bila u preustroju. Kukoč je te sezone bio prvi strelac, skakač i asistent Bulsa u, zbog lokauta, skraćenoj sezoni 1998/99. Tokom sezone 1999/00. Kukoč je poslat u Filadelfija Seventisikserse, gde je nakon kratkog vremena ponovno trejdovan, ovaj put u Atlanta Hokse. Nakon kratkog vremena u Atlanti, Kukoč je konačno završio u Milvoki Baksima, gde je igrao do završetka sezone 2005/06.

12. septembra 2006. nagovestio da će se povući iz profesionalne košarke ako ne potpiše novi ugovor sa Milvokijem ili Čikagom za sezonu 2006/07. Iako su brojni klubovi pokazali interes za Kukoča, on je izrazio svoju želju da živi blizu svojoj kući u Hajland Parku u Ilinoisu.

Nakon neuspelih pregovora sa Bulsima, Kukoč je objavio svoje povlačenje iz košarke 31. oktobra 2006. u svojoj 38. godini.

Povezan sa lancem elitne prostitucije

Toni Kukoč u srećnom je braku sa suprugom Renatom već 33 godine, a njegovo ime povezivano je sa lancem elitne prostitucije.

Pošto je u Hrvatskoj 2011. godine raskrinkan lanac elitne prostitucije, policija je došla do saznanja da je među klijentima bilo i dosta poznatih sportista.

Toni Kukoč je bio igrač uz koga se nikada nisu vezivale nikakve afere, a o njemu se pisalo isključivo zbog velikih sportskih uspeha. Ipak, pre nekoliko godina jedna elitna prostitutka tvrdila kako je s Kukočem imala seksualni odnos.

- Na ATP turniru u Umagu radila sam kao hostesa. Perunović me nazvao i rekao mi odem u jedan hotel u Poreču i pružim seksualne usluge Toniju Kukoču. Za seksualni odnos platio mi je dogovorenih 500 evra - navela je tada starleta u iskazu.

Toni Kukoč je bio najbolji šesti igrač u NBA
Toni Kukoč je bio najbolji šesti igrač u NBAfoto: Profimedia

Nedugo zatim stigli su i demanti od strane Tonika Kukoča, a optužbe starlete nisu naštetile njegovom dugogodišnjem braku.

Kukoč je sa Renatom u vezi od srednje škole, a nekoliko godina kasnije svoju ljubav su krunisali brakom. Kukoči u Americi žive poslednih 27 godina i imaju dvoje dece, sina Marina i ćerku Stelu.

Deca se školuju u Americi, a Marin je nastavio Tonijevim stopama i uspešan je u košarci. Kako posle Tonijevog penzionisanja nisu hteli da se vrate u Split, Kukoči su našli rešenje. Leta provode u Dalmaciji, a ostala godišnja doba u Americi.

Toni Kukoč i Saša Đorđević
Toni Kukoč i Saša Đorđevićfoto: Starsport©

Žrtva finansijske prevare

Kukoč je bio žrtva ozbiljne finansijske prevare i izgubio je više od pet miliona evra, kada ga je nasamario navodni finansijski savetnik Paolo Banfi, koji mu je na ime investicije u izgradnju hotela u ekskluzivnom skijalištu Sent Moric godinama krao novac. Kukoč ga je tužio, ali sudski spor se razvlači godinama. Prema poslednjim informacijama, švajcarsko tužilaštvo sakupilo je ogromnu dokumentaciju protiv Banfija.

Kukoč i Banfi upoznali su se dok je Hrvat igrao za Beneton iz Treviza, i to na preporuku ljudi iz čuvenog italijanskog kluba. Kad je krilni košarkaš prešao u Čikago i počeo da zarađuje mnogo više nego u Italiji, onda je i saradnja s Banfijem postala intenzivnija.

Toni Kukoč je bio žrtva finansijske prevare
Toni Kukoč je bio žrtva finansijske prevarefoto: Profimedia

Kukoču je bio potreban neko da vodi računa o finansijama. Banfi mu je prvo predložio da sav novac prebaci u neku od švajcarskih banaka, a onda je dobio i ovlašćenje da može da rukovodi Kukočevim novcem i da vrši određene transakcije. Italijan je 2004. savetovao tadašnjem košarkašu Milvoki Baksa da u mondenskom skijalištu Sent Moric izgradi hotel, koji je trebalo da ima restoran i sedam luksuznih apartmana za goste visoke platežne moći. Pritom, predložio je da Toni ne ulaže keš, već da podigne kredit i Kukoč je pristao.

Kad je u zimu 2007, po završetku igračke karijere, došao da obiđe radove, Hrvat je shvatio da oni nisu u očekivanoj fazi. Uostalom, objekat nije bio u Sent Moricu, već u 14 kilometara udaljenom selu Madulejn. Tad mu je savetnik obećao da će sve biti gotovo u roku od devet meseci, ali se vremenom ništa nije menjalo. Kukoč je kasno shvatio da je žrtva prevare i da je Banfi godinama izvlačio novac s njegovog računa. Tek 2012. Hrvat je angažovao advokate iz švajcarskog Lugana, koji su podneli prijavu protiv Banfija i tako je počeo sudski proces koji traje do danas.

Banka je, u međuvremenu, zaplenila hotel koji je bio pod hipotekom i prodala ga. Umesto očekivanih 18 miliona evra, koliko su Kukoča ubeđivali da će biti vrednost nekretnine, sve je procenjeno na svega pet miliona.

Banfi je, inače, zbog raznih pronevera već proveo osam meseci u pritvoru 2015. godine, ali postupak još nije završen. Rekao je da mogu slobodno da ga vrate iza rešetaka, jer nema ni prebijenog evra, pošto je navodno sve prokockao.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs / Kurir.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.