ĐORĐEVIĆ PRED LET U KINU: O Gagijevoj povredi, situaciji sa Lučićem, idejama i prednostima ovog tima Srbije!
Saša Đorđević, Foto: Starsport©

Krivo mu je zbog tea i Gagija

ĐORĐEVIĆ PRED LET U KINU: O Gagijevoj povredi, situaciji sa Lučićem, idejama i prednostima ovog tima Srbije!

Selektor se obratio medijima na svojevrsnom ispraćaju na Svetsko prvenstvo

Objavljeno: 12:31h

Košarkaši Srbije danas kreću na put u Kinu gde ih očekuju još tri pripremne utakmice u narednih deset dana, a potom i Svetsko prvenstvo.

Na dan polaska selektor i igrači su se okupili u Beogradu, u hotelu "Kraun plaza" gde se Aleksandar Saša Đorđević obratio naciji i saopštio im vesti koje su svi sa nestrpljenjem želeli da čuju.

Nažalost, povrede su na kraju, po svemu sudeći skrojile konačan spisak od 12 igrača koji će nastupati za Srbiju na Mundobasketu, pošto su šanse da Miloš Teodosić bude u timu manje od 1 odsto.

Pre toga reprezentacija je ostala i bez Dragana Milosavljevića koji je doživeo tešku povredu u prijateljskom meču na Akropolis kupu, pošto mu je pukao prednji ukršteni ligament kolena.

- Ono što se desilo Gagiju Milosavljeviću je najteža povreda koja igrača može da zadesi. On je dao mnogo reprezentaciji. Veliki je deo reprezentacije i osetiće se njegovo odsustvo. Teodosić nije dobra slika – juče smo napravili magnetnu rezonancu ponovo i analize svih koji su čitali rezultate, 4,5mm ruptura postoji i dalje. U dogovoru s njim 99 odsto neće biti s nama na SP. To je još jedan veliki gubitak za ovu reprezentaciju, igrački i ljudski. Moramo da budemo svesni da što pre usmerimo oružja na drugu stranu i nadoknadimo njihov izostanak. Oni su bili putnici za Kinu, sad moramo da nadoknadimo njihove izostanke - rekao je Đorđević.

Zabrinuti su bili i navijači zbog Vladimir Lučića, koji je propustio Akropolis kup i ostao u Beogradu na terapijama, ali selektor kaže da će on biti fit za šampionat.

- Planski je ostao u Beogradu, odradio je terapije kako bi sanirao rupturu koju je zaradio. Dešavalo se nekoliko puta da s tolikom tvrdoglavošću reaguju, da žele da igraju i onda naprave veću štetu. Imamo iskustva s tim i onda smo tražili od njega da stane malo i vidimo kakav je problem. Za 5-7 dana očekujem da će biti tu, da će treću ili već drugu utakmicu da dobije neke minute. On nije izgubio fizički mnogo, samo je potrebno da uđe u sistem i uigra s ekipom - rekao je selektor.

Srbija će u Kini pred početak prvenstva odigrati još 3 prijateljske utakmice, protiv Italije, Francuske i Novog Zelanda, a Đorđević kaže da su to prilike da se ekipa još više uigra.

- Postoji još dosta prostora za uigravanje, nismo svi bili kompletni od početka. Jako mi je žao što nismo imali vremena i treninga da uigramo neke stvari, ali svaki tajum-aut, video analiza nam koriste da ubacujemo nove stvari i dolazimo do bolje uigranosti. Mislim da će ove naredne tri utakmice pomoći da se uigramo pred tu drugu fazu koja će biti krucijalna.

Malo i o ekipi.

- Uvek se pravi selekcija igrača u odosu na povrede. U ovom trenutku sam zadovoljan koncepcijom tima i 2014. smo išli sa 6 -6. Šest spoljnih i šest visokih. Postoje neke ideje za pomeranje nekih igrača na druge pozicije i ja se nadam da će to dati neka dobra rešenja.

- Imamo visinu i fizičku prednost i neka moja ideja koja se stvara je da odatle izvučemo mnogo korisnih stvari. Već smo probali sa Bjelicom na poziciji tri, jer ima odličnu kontrolu lopte i dodavanje iz driblinga. Videćemo.

Novi je sistem takmičenja i čini se da je sada teže nego ranije.

- Mi moramo da idemo na tom prvenstvu utakmicu po utakmicu. Svaka sledeća je najvažnija i ne treba razmišljati ni o kakvim kalkulacijama. Najbolji smo bili kada nismo pravili nikakvu računicu. Samo treba da se koncentrišemo na sledećeg protivnika. Imamo snagu, želju i volju, znanje. Ne treba kalkulisati. Sigurno da odlazak u drugu grupu i prenos pobeda iz prvog dela u nju je jako važan. I igranje protiv ekipa sa kojima ukrštamo nas baca na jednu ili drugu stranu.

Za Srbiju će na predstojećem Svetskom prvenstvu igrati gotovo sigurno sledećih 12 igrača: Stefan Jović, Vasilije Micić, Bogdan Bogdanović, Marko Gudurić, Marko Simonović, Vladimir Lučić, Stefan Birčević, Nemanja Bjelica, Nikola Jokić, Boban Marjanović, Miroslav Raduljica i Nikola Milutinov.

Do prve utakmice u okviru D grupe u Fošanu, 31. avgusta protiv Angole, Srbija će imati tri takmičarske provere u Šenjangu. Prvu 23. avgusta sa Italijom, rivalom u grupi kojeg su deklasirali na Akropolis kupu, dva dana kasnije sa Novim Zelandom, i poslednju 27. avgusta sa Francuskom.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.