SKANDINAVCI, VI STE OVDE STRANCI: Tradicija postoji da bi se rušila, ali ne i ovog puta!
Fudbaleri Partizana, Foto: Beta/Branislav Božić

PARTIZAN PROTIV SKANDINAVACA

SKANDINAVCI, VI STE OVDE STRANCI: Tradicija postoji da bi se rušila, ali ne i ovog puta!

Nije se često dešavalo da trofejni tim iz Humske bude u tolikom ponoru, pa da malo ko ima petlju da se uhvati u koštac sa "đavoljom rabotom"

Objavljeno: 15:03h
Nikola Husein

Partizan od Sava Miloševića - ovako se može nazvati period od kada je legenda jugoslovenskog fudbala sela na vruću, ma, užarenu klupu crno-belih.

Nije se često dešavalo da trofejni tim iz Humske bude u tolikom ponoru, pa da malo ko ima petlju da se uhvati u koštac sa "đavoljom rabotom" i vadi kestenje iz vatre. Ali, Savo Milošević se ni kao igrač nije libio da preuzme odgovornost onda kada je to bilo potrebno i po uzoru na citat iz Mućki "Ko reskira, profitira" potvrdio ove reči legendarnog Del Boja.

Savo MIlošević
Savo MIloševićfoto: Starsport©

Istina, profitirao je na polju samopouzdanja i poverenja kod navijača, pa i samih igrača, a konačan profit se očekuje nakon Moldea u plej-ofu Lige Evrope. Malo ko je posle onakvog tmurnog proleća, očekivao da će Partizan biti nadomak grupne faze. Podsmesi su se ređali na pomen crno-belog tima, igrači su bili omalovažavani, publika je u širokom luku zaobilazila mečeve "svog" tima, osim onog najtvrđeg uporišta koje je na utakmicama imalo druge afinitete (čitaj, teranje uprave).

I kao što kaže stara narodna "Posle kiše dođe sunce", ovoga puta je kao u navijačkoj pesmi sunce obasjalo Humsku ulicu. Preživela se Malatija, na jedvite jade, sada je vreme za Molde. Norvežani su već imali priliku ovog leta da gostuju u Beogradu, protiv Čukaričkog i posle 0:0 u Skandinaviji, rutinski kaznili mlađariju sa Brda i sa 3:1 izborili dvomeč sa Arisom u kome je viđena sva lepota nokaut mečeva. 3:0 u Norveškoj za Molde, pa zatim 3:0 u Solunu za Aris. Epilog - produžeci i dodatnih 30 minuta, pa neka pobedi bolji. A, Boli je u 106. minutu lob udarcem doneo Moldeu gol vredan plej-ofa i novo putovanje u Beograd.

Ono što je kuriozitet u mečevima Partizana i timova sa severa Evrope, je to da crno-beli ne ispadaju od tih klubova, već kao po nekom šablonu im Skandinavci donose taliju i grupnu fazu evropskih takmičenja. Od 2002. godine, Partizan je čak šest puta odmeravao snage sa klubovima iz Švedske, Norveške, Finske, Farskih Ostrva i Danske. Redom su padali Hamarbi (1:1, 4:0), Đurgarden (1:1, 2:2), Helsinki (3:0, 2:1), Tromso (2:3, 1:0), HB Toršavn (3:0, 3:1) i Nordjseland (3:2, 2:1).

Jedan od istorijskih mečeva bio je onaj sa Đurgardenom gde je posle razočaravajućih 1:1 u Beogradu, izboren novi remi, ali sa dva data gola u gostima zahvaljujući Malbaši i Iliću, pa je to značilo prolaz u poslednje kolo i epski duel sa Njukaslom. Svi znamo šta se desilo posle toga... I dalje odzvanja ono čuveno "Ajmo, Milivoje".

Prošlo je sedam godina do novog duela sa Skandinavcima. Helsinki je bio pretposlednja prepreka ka novoj Ligi šampiona te 2010. godine. Kleo je tog leta bio pravi hit u evropskom fudbalu i bukvalno je sam svojim golovima doneo Partizanu novi izlet u fudbalsku elitu, pa prilično rutinski izbačen finski prvak.

Čekalo se više od 700 dana do narednog puta na sever starog kontinenta. Na red je došao Tromso, žilavi Norvežani iz Trondhajma. Prvi meč odigran je na "veštaku" i tu je Partizan poražen sa 3:2. Odličan rezultat pred revanš ulivao je veliku nadu navijačima. Ali, u Beogradu smo videli pravo mučenje. Nije htela lopta u gol, sve do kornera i nebeskog skoka Ivanova koji postiže gol i Partizan slavi minimalcem ulazak u grupnu fazu Lige Evrope.

Nakon toga, usledili su mečevi sa Toršavnom gde se pitanje pobednika nije postavljalo, pa zatim i prošlogodišnji evropski debiji Zorana Mirkovića na klupi Partizana protiv danskog Nordsjelanda. Dva trijumfa od 2:1 i 3:2 su bila dovoljna za sudar sa Bešitkašom, gde crno-beli, realno gledajući, nisu imali šta da traže, pa je posle remija u Beogradu, stigao šamar od 3:0 u turskoj prestonici.

Ipak, ovoga puta crno-bela četa ima čemu da se nada... Ne toliko zbog ove statistike gde Skandinavci padaju kao kegle pred srpskim velikanom, već zbog toga što je Savo Milošević uveo nešto novo u Partizan i vratio onaj ratnički duh koji je godinama krasio tim iz Humske. Opet se oseća miris Evrope u Beogradu...

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.