NBA SRBIJA ODNELA POBEDU U REVOLVERAŠKOM OBRAČUNU: Luda utakmica u Kaunasu, Orlovi opet slavili nad Litvanijom!
Bogdan - junak pobede nad Litvancima u oba meča, Foto: Starsport©

PRIPREME ZA KINU

NBA SRBIJA ODNELA POBEDU U REVOLVERAŠKOM OBRAČUNU: Luda utakmica u Kaunasu, Orlovi opet slavili nad Litvanijom!

Sva dešavanja sa utakmice mogli ste da pratite uz naš lajv-blog...

Objavljeno: 21:14h

I drugi put u tri dana, Srbija je uspela da slavi nad jednim od svojih najvećih košarkaških rivala - Litvanijom.

Konačan rezultat bio je 95:91, a ponovo su Orlovi slavili posle velike drame kao da u pitanju nije prijateljska utakmica i to istom razlikom kao u Beogradu.

Tokom celog meča gledali smo rezultatsku klackalicu, malo su vodili Litvanci, malo naši, i tako su se smenjivali u nedogled, sve dok u četvrtoj četvrtini sjajni Nemanja Bjelica sa dve NBA trojke, kao i Marko Simonović, ali i najbolji strelac Bogdan Bogdanović nisu doneli prevagu našem šuterski veoma raspoloženom sastavu.

Ogroman broj poena, daleko veći nego onaj u Beogradu (72:68) oduševio je publiku u Kaunasu.

Bogdan Bogdanović je bio junak pobede sa 27 poena, pratio ga je Jokić sa 14, ali valja pomenuti i dve veoma bitne trojke Nemanje Bjelice u poslednjoj četvrtini, kao i onu Marka Simonovića iz ugla koja je donela prednost Srbiji, posle čega se Litvanci više nisu vraćali. Beli je dodao 11 poena, dok je dvocifren bio i Miroslav Raduljica sa 10 poena, a Vasilije Micić je podelio 7 asistencija, uz Jokićevih šest.

Kod Litvanaca, najbolji je bio Jonas Valančijunas sa 18 poena (sedam skokova), Grigonis ga je pratio sa 17, dok je plej Mantas Kalnijetis postigao 15 koševa.

Podsetimo, sa Srbijom nije otputovao povređeni kapiten Miloš Teodosić, koji je otišao u Bolonju, kako bi sa doktorom Virtusa pokušao da se na vreme oporavi od ponovnog nategnuća tetive koja spaja petu i prst na nozi, a koja ga je već mučila dok je nastupao za Los Anđeles Kliperse.

Svetsko prvenstvo se igra od 31. avgusta do 15. septembra, a Orlovi su u grupi sa reprentacijama Italije, Filipina i Angole. Posle ovog meča, Orlove čekaju Akropolis kup u Grčkoj, na kom će igrati protiv domaćina, Italije i Turske.

Potom se kreće u Kinu 20. avgusta, gde će reprezentativci imati poslednji tri provere – sa Italijom, Francuskom i Novim Zelandom.

Sva dešavanja sa utakmice možete da pratite uz naš lajv-blog...

ČETVRTA ČETVRTINA! SRBIJA JE OPET POBEDILA! Bravo, Orlovi!

Litvanci su preko Jankunasa stigli do +7 na dva minuta od početka četvrte četvrtine, ali je Nemanja Bjelica NBA trojkom odmah vratio na -4. Mindaugas Kuzminskas je na šest minuta pre kraja pogodio sjajnu trojku preko ruke naše odbrane i opet doneo maksimalnih +7 svom timu, ali ju je opet vratio Nemanja Bjelica, doktor velikih šuteva, kako ga zovu već godinama. Odličan procenat šuta naše reprezentacije na pet minuta do kraja meča - 65 odsto za dva, 40 odsto za tri. Litvanci nešto lošiji - 55 odsto za dva, 39 za tri. A, onda, na četiri minuta do kraja meča, Bogdan postiže svoju petu trojku, 21. poen, i ponovo dovodi Srbiju u prednost od 82:80. Mačijulis je posle toga izjednačio sa linije slobodnih bacanja. Neizvesna završnica! Bjelica je na dva minuta do kraja dobio petu ličnu grešku, i to zbog faula nad Mantasom Kalnijetisom. Simonović je trojkom u svom stilu, bez tapkanja, doneo prednost Srbiji od 91:89, a onda i uhvatio skok u odbrani na minut do kraja. Bogdan, opet najbolji strelac utakmice, sa linije slobodnih bacanja je doneo +4.

TREĆA ČETVRTINA! 71:69! Litvanci opet vode, interesantna treća četvrtina je iza nas.

Košarkaši Srbije i Litvanije na zagrevanju u Beogradu - ilustracija
Košarkaši Srbije i Litvanije na zagrevanju u Beogradu - ilustracija foto: Starsport©

Litvanci su prvo poluvreme igrali u retro opremi, dok su u drugom obukli standardne dresove. Orlovi uspevaju da održe kakav-takav rezultatski plus, iako su Litvanci trojkom došli čak i do 49:51. Međutim, odmah u narednom napadu Bogdan je odgovorio istom merom, pa je opet odvojio naš tim na +5. Nekoliko loših odbrana naših, kao i dobrih napada domaćeg tima vratili su meč na samo jedan poen razlike. Litvanci na minut i po pre kraja ove deonice uspevaju da se vrate u prednost trojkom Mantasa Kalnijetisa. Od tada, uspeli su da se održe u blagoj prednosti, pa na poslednju veliku pauzu idu sa +2.

DRUGA ČETVRTINA! 45:37! Srbija vodi na poluvremenu.

Nastavljen je rezultatski egal. Nijedna ekipa, za razliku od utakmice u Beogradu, ne uspeva da se odvoji u prednosti, igra se koš za koš... Serijom Jokića (dvojka) i Bogdana Bogdanovića (dve trojke) od 8:0, Srbija je došla do maksimalnih 40:32, iskoristivši loše napade Litvanaca. Međutim, Sabonis je iskoristio loš faul Nikole Jokića i smanjio na 40:35.

Pogledajte magičnu asistenciju Jokića za Raduljicu:

Srbija je postigla trojku u poslednjoj sekundi prvog poluvremena, i to od tablu. Učinio je to Vasilije Micić na isti način kao što je Saša Đorđević dao onu legendarnu trojku Hrvatima (doduše, tad se to desilo u mnogo bitnijem momentu, na zvaničnom takmičenju u poslednjoj sekundi meča).

PRVA ČETVRTINA! 22:20! Vode Litvanci!

Rezultatski egal na početku i slaba efikasnost i jedne i druge ekipe. Litvanci su trojkom Jonasa Valenčijunasa poveli sa 7:2. Posle toga, konsolidovali su se naši reprezentativci, pa su došli do 11:9, ali je veoma raspoloženi Valančijunas povisio na 13:9. Trojka Bogdana Bogdanovića, pa i poeni Dragana Milosavljevića doneli su Srbiji novi egal, tačnije, deficit od samo jednog poseda.

Slobodna bacanja Simonovića donela su potpuno poravnanje - 20:20 na minut do kraja četvrtine.

19.00 - Na ovom meču izgleda da nećemo gledati Nikolu Milutinova, koji je na klupi "u civilu".

18.44 - Tu su opet trener Denvera Majk Meloun i generalni menadžer tog kluba Arturas Karnišovas, prvi sovjetski igrač koji je otišao na koledž. Jasno je da će Meloun navijati za Jokića, dok Karnišovas bodri svoju naciju.

17.51 - Podsetimo se najzanimljivijih detalja sa utakmice iz Beograda odigrane u subotu:

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.