ŽOC JE TO URADIO SA SALETOM, A SALE S KRSTIĆEM Da li rizikovati i voditi povređenog Tea, sve dok ima šanse da igra?
Ako postoji minimalna šansa da Miloš Teodosić zaigra na Mundobasketu, da li vredi rizikovati?, Foto: Starsport©

Đorđevićeva hamletovska dilema

ŽOC JE TO URADIO SA SALETOM, A SALE S KRSTIĆEM Da li rizikovati i voditi povređenog Tea, sve dok ima šanse da igra?

Nije da se nije dešavalo u prošlosti da vodimo ključne igrače povređene na velika takmičenja da bi ih sačekali da se oporave za najvažnije mečeve u nokaut fazi

Objavljeno:
Uroš Marjanović

Košarkaška Srbija i njeni navijači širom sveta, osim onih koji vole da se naslađuju tuđom nesrećom, a o kojima smo već pisali, strepe, mole se i nadaju se da, dokle god postoji i najmanja šansa, Miloš Teodosić će biti u timu za Mundobasket.

Kapiten košarkaške reprezentacije Srbije je, na pripremnom meču protiv Litvanije, ponovo doživeo povredu koja ga je mučila i prethodnih godina dok je igrao u NBA.

Hronični problem koji ima sa stopalom, tačnije plantarnom fascijom ili tabanskom fascijom, ponovo se pojavio kod kapitena Srbije, a najgore kod ovakve povrede jeste što ona zahteva vreme, mnogo vremena kako bi se sanirala.

Upravo je to ono što nema ni Teo, ni reprezentacija Srbije, ni selektor, jer do početka Svetskog prvenstva u Kini je ostalo svega 18 dana. A ovakva vrsta povrede zahteva više vremena.

Prvi put kada je imao problema sa takvom povredom, na početku karijere u Klipersima, pauzirao je skoro dva meseca. Potom kada ju je obnovio i u martu 2018. ponovo je otišao na dugu pauzu, tačnije do kraja sezone.

Dakle jasno je, na osnovu dosadašnjih iskustava, da je neki minimum koliko bi kapiten morao da pauzira mesec dana, a to znači da bi recimo mogao da se vrati na teren kad već bude počela nokaut faza na Mundobasketu.

E upravo je trenutno, to pitanje svih pitanja. Ponajviše za selektora Sašu Đorđevića, na kome će uostalom biti i najteža odluka, opet u zavisnosti od toga kako Teovo stopalo bude reagovalo na intenzivne terapije kojima će sigurno biti podvrgnuto.

Miloš Teodosić mora na duži vremenski oporavak, a vreme je baš ono što nemamo
Miloš Teodosić mora na duži vremenski oporavak, a vreme je baš ono što nemamofoto: Espreso.co.rs

Da li bi trebalo rizikovati i svrstati kapitena i lidera reprezentacije među 12 igrača koji će igrati na Svetskom prvenstvu i čekati ga da se oporavi i da zaigra, u stvari onda kada bude najvažnije, u nokaut fazi?!

Đorđević ima takvih iskustava i kroz igračku i kroz selektorsku karijeru. Kao igrača ga je 1998. godine Željko Obradović stavio u tim na Svetskom prvenstvu u Grčkoj, iako je bio povređen.

Aleksandar Saša Đorđević je imao slične situacije i kao igrač i kao selektor
Aleksandar Saša Đorđević je imao slične situacije i kao igrač i kao selektorfoto: Starsport©

Ali tada je trofejni stručnjak rešio da rizikuje, da sačeka da se oporavi, jer je znao šta bi mogao da mu Sale donese u kasnijoj fazi turnira kada se oporavi.

Epilog je dobro poznat, Đorđević je zaigrao tek u četvrtfinalu protiv Argentine i u jednoj napetoj, teškoj i neizvesnoj utakmici upravo je on bio taj jezičak na vagi koji je pretegao da reprezentacija Jugoslavije pobedi, a to je na kraju bila i najvažnija pobeda na putu ka osvajanju Svetskog zlata.

U Željkovoj situaciji iz 1998. se našao i Đorđević kao selektor 2014. godine na Svetskom prvenstvu u Španiji, na svom prvom velikom takmičenju na kome je sa klupe vodio reprezentaciju Srbije.

Tada je on rešio da rizikuje sa kapitenom Nenadom Krstićem i povređenog ga uvrstio u tim i čekao ga da se oporavi za nokaut fazu i rizik mu se isplatio.

Krstić je zaigrao od meča sa Grcima u osmini finala i bio jedan od ključnih igrača na putu do finala, gde smo poraženi od prejakih Amerikanaca.

Dakle, ta iskustva pokazuju da se ponekad vredi kockati i rizikovati, iako povrede nisu iste i različiti su procesi i vremensko trajanje oporavka.

Znamo, isto tako da uoči Eurobasketa pre dve godine Đorđević u sličnoj situaciji niji želeo da rizikuje sa Nedovićem i Kalinićem.

No, Teodosić je druga priča. On je kapiten, on je lider, on je igrač koji će promeniti tok utakmice, on je toliko zadužio reprezentaciju, on je onaj koji je uostalom toliko puta prethodnih godina postizao ključne poene, trojke, organizovao odlučujuće napade, delio asistencije koje su u neizvesnim mečevima donosile pobede Srbiji?

I da li sada zbog svega toga, zbog toga što bi recimo mogao u nekom četvrtfinalu baš protiv neke Argentine ili Rusije, ili možda u polufinalu protiv Španije, mogao da uđe i postigne trojku ili podeli asistenciju koja će prelomiti utakmicu u našu korist, ga staviti u tim?!

Da li ga svrstati među 12 i dok postoji najmanja moguća šansa da zaigra u nekoj utakmici?!

Naravno, treba očekivati i da će se oko njegovog igranja pitati i njegov klub, Virtus, čiji je baš Đorđević i trener?!

Jer sigurno čuveni klub iz Bolonje ne bi voleo baš da, usled neke nove povrede koja može biti prouzrokovana ranijim povratkom na teren i rizikovanjem u dresu reprezentacije, ostane bez igrača oko koga gradi tim i kome je uostalom dao toliku višemilionsku platu.

Ipak, pitanje ostaje, a šta vi mislite koje je pravo rešenje, slobodno nam recite glasanjem u anketi i ostavljanjem komentara.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.