JOKIĆ SE PRIKLJUČIO ORLOVIMA: Đorđević otkrio u kakvoj je formi on, ali i ostali NBA igrači pred meč sa Litvanijom!
Aleksandar Đorđević, Foto: Espreso.co.rs

SELEKTOR PRED LITVANIJU

JOKIĆ SE PRIKLJUČIO ORLOVIMA: Đorđević otkrio u kakvoj je formi on, ali i ostali NBA igrači pred meč sa Litvanijom!

Sale Nacionale se obratio prisutnim novinarima pred poslednji prijateljski meč koji će biti odigran u Srbiji pred odlazak u Kinu

Objavljeno: 13:54h
Uroš Marjanović

Selektor Srbije Aleksandar Đorđević obratio se novinarima pred prijateljsku utakmicu sa Litvanijom, koja se igra u Areni u subotu od 21 čas.

- Timu se priključio i Nikola Jokić. Nastavljamo u istom ritmu. Mislim da će utakmica sa Litvanijom biti izuzetno fizički zahtevna. Posle toga idemo u Litvaniju, igramo i tamo, u fantastičnoj atmosferi. Oni imaju apsolutno najbolje navijače koji prate nacionalni tim jedne zemlje. To je njihov brend, uvek su u najvećem broju prisutni na svim takmičenjima. Čeka nas lepa atmosfera. Šta god vas interesuje, tu sam da popričamo. Priključenje Gudurića i Bogdanovića traje nekoliko dana, krenuli su sa normalnim treninzima. Trebaće vremena da se oni uključe. Kao što znate, tri igrača ne nastavljaju pripreme, odradili su sjajan posao, zamenili momke koji nisu mogli od početka da se priključe, na čemu sam im ja zahvalan. Jako me raduje što smo u Beogradu, što je otišlo već mnogo karata, siguran sam da će biti prodato još. Momcima to jako znači, oni itekako shvataju vetar u leđa od naših navijača i koliko im to pomaže - istakao je Đorđević.

Aleksandar Đorđević
Aleksandar Đorđević foto: Beta/Branislav Božić

Imali ste neke zamerke na početku. Kako sada stoje stvari?

- To su neke naše interne stvari, trudimo se da što pre izgradimo. Pripreme su toliko zahtevne da više ne postoji pojam 'prijateljska' utakmica. Postoji pripremna, ali ne prijateljska. Ponos kod svih je tako veliki da svi žele da pobede, pa tako i mi. Ja imam moto da je svaka sledeća utakmica najvažnija u karijeri. Na nama je da što pre izgradimo tu karakteristiku koja nas je krasila godinama, a to je fizička snažna igra u duelu, 'u meso', da ne bežimo od toga, da se ne čuvamo, jer ne znamo drugačije. Tu smo dobili mnogo uz naše standardno košarkaško znanje i saradnju. Ne postoji sebičnost u igri, nego štaviše. Iz toga gradimo napadačku filozofiju, uz našu standardnu odbrambenu, koja nam je mnogo toga dala - objasnio je selektor.

Veliki pritisak je stavljen na Nikolu Jokića.

- Sa pomoćnim trenerom Antonićem sam proveo kod njega ceo dan, znam ceo plan. Izgleda dobro, radio je dobro. Sa velikim entuzijazmom je ušao među igrače. Svi su jedva čekali da ga vide, svi ga poznaju. Na nama je da ga usmerimo ka dobroj formi i iznivelišemo. On je pelcovan protiv bilo kakvog pritiska. Nema potreba da pritisak stavljamo pred bilo kog igrača, svi oni imaju pritisak. Ja takođe, trudim se da skinem pritisak sa njihovih leđa, ali smo navikli na njega, jer moramo da se nosimo sa tim ako želimo da osvajamo medalje - rekao je Đorđević.

Nikola Jokić
Nikola Jokić foto: AP

Jeste da je utakmica pripremna, ali postoji li dodatni motiv protiv Litvanije? Ipak je to staro rivalstvo...

- To su uvek specifične utakmice, ne samo protiv njih. Postoji mnogo rivalstava, pogotovo među evropskim utakmicama. Pre nekoliko godina, tu je bila Francuska sa kojom smo često igrali pripremne utakmice, jer sam tada mislio da je fizički najjača ekipa, pa smo iskoristili da podignemo nivo atletike i fizike koja je 2013. godine osvojila zlato. Litvanija istorijski je škola SSSR, jedna škola košarke koja je uvek imala izbor fantastičnih atleta. Taj način rada smo osetili u polufinalu 2015, kada su nas pobedili u fizičkim duelima i to je verovatno dobra provera za sve nas u ovom trenutku, jer će tačno da nam pokaže šta nas čeka. A sve reprezentacije koje će igrati, sigurno će prvi aspekt biti fizički i atletski, pa onda sve ostalo. Tako je kod svih reprezentacija, barem onih koji žele da osvoje medalju rekao je Đorđević.

U kakvoj su formi NBA igrači?

- Oni su radili sami, u dobroj su fizičkoj formi. A ovo drugo ćemo znati na kraju. Ako bude kako smo se nadali, reći ćemo to je super. Ako ne bude, imaćemo neki izgovor koji ja ne volim. Imao sam razgovor sa Bogdanom, ja ne volim da imamo bilo kakve izgovore pred veliko takmičenje. Mislim da kroz ovaj period i sve utakmice koje su izuzetno zahtevne, pogotovo Akropolis kup, da će pomoći igračima da dođu do željene forme - kaže Đorđević.

Selektor u Kinu vodi 14 igrača, a tim od 12 treba da prijavi 48 sati pre prve utakmice. Meč protiv Litvanije igra se u subotu od 21 čas.

Prodato je gotovo 11.000 ulaznica, a ostalo ih je još, tako da požurite ako želite da ispratite Orlove kako dolikuje.

Inače, na ovoj konferenciji za medije ozvaničena je saradnja KSS sa kompanijama MOZZART (eksluzivni beting partner) i Imlek.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.