LUČIĆ SE SEĆA POSLEDNJE POBEDE NAD AMERIMA: Gledao sam, nisam spavao kao Bjelica! Slavio sam Gurovićeve trojke!
Vladimir Lučić na pripremama košarkaške reprezentacije na Kopaoniku, Foto: Adria Media TV

Espreso na kopaoniku

LUČIĆ SE SEĆA POSLEDNJE POBEDE NAD AMERIMA: Gledao sam, nisam spavao kao Bjelica! Slavio sam Gurovićeve trojke!

Krilni košarkaš srpske reprezentacije je pričao sa nama o dosadašnjem toku priprema za Mundobasket

Objavljeno:
Uroš Marjanović

Vladimir Lučić je prethodno Svetsko prvenstvo propustio zbog povrede leđa, ali odlazak na Mundobasket, ako je suditi prema znacima koji stižu iz tabora srpske reprezentacije sa priprema, mu ovog puta neće izmaći.

Hvalio je selektor Đorđević krilnog igrača Bajerna i tokom kvalifikacija za plasman na prvenstvo sveta, a i tada je bilo naznaka da se očekuje da ako bude zdrav bude jedan od ključnih igrača Srbije u Kini.

Međutim, naviknut na naporan i težak rad, Lučić se i na bazičnom delu priprema na Kopaoniku maksimalno posvećuje obavezama.

Vladimir Lučić bi mogao biti jedan od ključnih igrača Srbije na Mundobasketu
Vladimir Lučić bi mogao biti jedan od ključnih igrača Srbije na Mundobasketufoto: Damir Dervišagić

Posetu srpskim košarkašima smo iskoristili i kao priliku za razgovor s njim.

Kako je protekao ovaj prvi deo priprema?

- Mislim da je bio odličan, da smo odradili dobar deo. Nismo bili kompletni, NBA igračima nije dozvoljeno da nam se priključe pre 2. avgusta. Cilj je bio da, iz razloga što smo u različitim periodima završili sezone, se fizički izjednačimo i dođemo na neki jednak nivo. Kreću i pripremne utakmice, a ja se nadam da ćemo u što kraćem roku biti kompletni i da ćemo moći da gradimo timski duh i radimo na taktičkim stvarima koje će nas dovesti do željenog cilja.

Da li vas je remetilo što niste od početka svi zajedno, a opet da li će vam njihovo priključenje doneti novu energiju?

- Bilo bi bolje da smo svi tu od prvog dana. Pogotovo što su momci koji nedostaju projektovani da budu nosioci tima, tako da ćemo mi da se uklapamo prema njima, a ne oni prema nama. Svesni smo kvaliteta reprezentacije, nikad nismo bili u boljem sastavu, ali smo svesni kvaliteta prvenstva i ostalih reprezentacija i koliko je težak put.

Koliko pratite otkaze u američkoj reprezentaciji?

- Nije Svetsko prvenstvo samo američka reprezentacija. Možda se o njima najviše pričalo, jer su stvarno prethodnih godina rešili da dolaze sa velikim zvezdama i da pokažu da su najdominantniji. Oni i dalje imaju vrlo ozbiljan tim sa igračima koji prave razliku na nivou NBA, ali veliki broj ostalih ekipa ima zvezde u NBA ligi. Poznato je da nije bitno okupiti samo najbolje moguće igrače, već i da se gradi zajedništvo i timski duh.

Sećaš li se poslednjeg zlata sa Svetskih prvenstava kada je Jugoslavija 2002. godine bila najbolja u Indijanpolisu?

- Pamtim da sam bio veliki navijač. Slavio sam kao čitava nacija. Nešto što je ostalo nama kao klincima urezano i veliki broj nas je zbog toga i počeo da se bavi košarkom, ali mislim da i mi težimo ka tome. Mislim da smo prethodnih godina podigli popularnost košarke i reprezentacije na veći nivo svojim uspesima.

Vladimir Lučić se seća kako se radovao zlatu reprezentacije na SP u Indijanapolisu 2002.
Vladimir Lučić se seća kako se radovao zlatu reprezentacije na SP u Indijanapolisu 2002.foto: AP

Bjelica je rekao da je prespavao pobedu nad Drim timom te 2002. Simonović da je gledao na Trgu, a da li se ti sećaš tog meča?

- Sećam se da sam gledao, ali nemam pojma gde sam gledao. Znam da nisam spavao kao Bjelica.

Kad već pominjemo 2002. godinu, Milan Gurović, jedan od tadašnjih heroja, je pre nekoliko nedelja izjavio da baš od tebe očekuje da budeš kao on, igrač koji će iskočiti iz senke i biti ključan na ovom Svetskom prvenstvu u Kini.

- Prija apsolutno, sa stanovišta da smo svi slavili te njegove trojke i da su postale istorijske, koševi, sama njihova proslava. Stavljate mi sad dodatni pritisak, šalim se (smeh). Svakako nema osobe koja bi to želela više od mene, ali kao što sam rekao da je najbitnije da izgradimo timski duh i da se niko od nas ne stavlja iznad reprezentacije. Imamo kvalitet, i mislim da je naš kvalitet da u svakom meču iskoči neko drugi. A ko će to biti? Ne znam, mislim da će svaki od nas biti spreman da napravi razliku u određenim mečevima.

Vladimir Lučić je sa reprezentacijom Srbije osvojio srebro na Eurobasketu
Vladimir Lučić je sa reprezentacijom Srbije osvojio srebro na Eurobasketufoto: EPA/Sedat Suna

Ponovo reprezentacija igra u plavim dresovima, da li si više za njih ili za crvene u kojima smo igrali do sada?

- Sviđaju mi se ovi plavi dresovi. Prvi put kada sam ih video na nekom portalu, nije mi izgledalo to baš najbolje, ali imali smo priliku da ih probamo na nekim slikama i sviđa mi se plava boja.

Plavi dresovi se vezuju za najveće uspehe naše košarke, iako ste vi imali uspeha i u crvenim.

- Sigurno da su te generacije uz koje smo mi odrasli i koje su se pele na balkon uvek nekako i meni stoje u glavi u tim plavim dresovima. Bože zdravlja da se i mi vratimo sa najsjajnijim odličjem u tim plavim dresovima.

Vladimir Lučić iščekuje početak pripremnih utakmica
Vladimir Lučić iščekuje početak pripremnih utakmicafoto: AP

Sećaš se kako su sadašnji predsednik KSS Danilović i selektor Đorđević se upravo peli na taj balkon?

- Popeli smo se kao drugi posle tog prvenstva u Istanbulu i to će ostati zapamćeno kad karijere prođu. Kao mali kad gledaš njih kako se penju na balkon, maštaš negde dok ih gledaš da jednog dana to budeš ti. Svako od nas sanja da dođemo više sa zlatom. Ali smo svesni težine prvenstva, svesni smo i očekivanja koja ima javnost u Srbiji, što je, generalno, uvek slučaj, ali moramo svi biti svesni koliko će težak biti turnir i koliko reprezentacija ima iste ambicije kao i mi.

Kako te sluša kum Gagi Milosavljević?

- Sluša, eno uhvatio ga je neki stomačni virus. Tešio sam ga koliko sam mogao, ali zbog širenja zaraze, morao sam da napustim sobu.

Vladimir Lučić ima kuma Dragana Milosavljevića uz sebe u reprezentaciji
Vladimir Lučić ima kuma Dragana Milosavljevića uz sebe u reprezentacijifoto: AP

Priča se da si ti jedan od onih koji su zaduženi za atmosferu u timu?

- Ne znam, stvarno se dobro družimo. I koga god pitaš, svi mi imamo duge sezone koje potraju i po 10 meseci i u jednom trenutku ti bude preko glave i saigrača i trenera i svih ostalih preko glave. Ovde sve mnogo traje, pripreme su kraće, brzo krenu utakmice, opet postoje putovanja ili ova izolacija na Kopaoniku kada imamo priliku da se družimo. Dosta dobrih momaka, a uz naš mentalitet ide i šala i dobar smisao za humor, pa ne bih nikog izdvojio. Mislim da si ti prepoznao kvalitet da ja tu imam, šalim se.

Kako tretirate ove nove momke u reprezentaciji?

- Nema više toga. Mi smo odrasli uz te priče, čak i ja kada sam počeo da dolazim na pripreme reprezentacije nije bilo toga što Ameri kažu "rookie duties". Mislim da su podjednako članovi reprezentacije kao i mi. I oni se ponašaju kao svi mi.

Vladimir Lučić se opredelio da i naredne sezone ostane u Bajernu
Vladimir Lučić se opredelio da i naredne sezone ostane u Bajernufoto: AP

I za kraj, šta bi sa srpskom kolonijom u Bajernu? Što te ostaviše Jovke i Dangubić?

- Ne znam. Jovke potpisao sjajan ugovor, Danga je otišao u najjaču ligu u Evropi. Ja sam ostao tu, i pored nekih interesovanja sam želeo da igram Evroligu i želeo sam doprinesem rastu Bajerna kao košarkaškog kluba i da ostavim neki dublji trag tamo.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.