ABA LIGA OSTALA BEZ PREDSTAVNIKA U EVROLIGI! Šokantne vesti, kojih smo se plašili, upravo su stigle!
Evroliga je ukinula garantovana mesta šampionima ABA lige, VTB lige, Nemačke i Španije, Foto: Fonet

Ovoga smo se pribojavali

ABA LIGA OSTALA BEZ PREDSTAVNIKA U EVROLIGI! Šokantne vesti, kojih smo se plašili, upravo su stigle!

Uvedene su nove značajne promene za budućnost i Evrolige, ali i regionalne košarke

Objavljeno: 16:27h

Šokantne vesti stižu iz Minhena sa sastanka deoničara "ECA", kompanije u čijem je vlasništvu Evroliga. One glase - ABA liga od sezone 2020/21 neće imati garantovano mesto u Evroligi!

Posle sastanka deoničara odlučeno je da za dve sezone u najjačem evropskom klupskom takmičenju i dalje bude 18 timova, ali se ukidaju garantovana mesta šampionima nacionalnih šampionata.

To znači da u Evroligi više neće biti direktnog plasmana šampiona ABA lige, VTB lige, Španije i Nemačke, već će se deliti 3 vajld karda i jedno mesto će dobiti finalista Evrokupa.

Crvena zvezda i Partizan neće imati garantovano mesto u Evroligi i ako osvoje ABA ligu
Crvena zvezda i Partizan neće imati garantovano mesto u Evroligi i ako osvoje ABA ligufoto: Starsport©

To znači da Crvena zvezda ili Partizan, ili bilo koji drugu klub sa Jadrana, koji sledeće sezone bude osvojio ABA ligu neće biti siguran učesnik Evrolige u sezoni 2020/21, već će i morati da čeka na specijalnu pozivnicu.

Struktura Evrolige u sezoni 2020/21 biće, dakle, ovakva: - 11 "A" licenci (Real, Barselona, Baskonija, Fenerbahče, Efes, Panatinaikos, Olimpijakos, CSKA, Makabi, Žalgiris, Armani) - 2 dvogodišnja "vajld karda" (Bajern, Asvel) - 3 jednogodišnja "vajld karda" - 2 kluba iz Evrokupa (šampion i vicešampion, uz određene dodatne uslove) U saopštenju iz Minhena navedeno je da će klub koji osvoji ABA ligu imati prioritet prilikom dodele specijalnih pozivnica, ali tek treba videti kako će to funkcionisati u praksi. Jer, da je to mesto i dalje sigurno, valjda bi i dalje pisalo da je tako!? Ne treba isključiti mogućnost da pregovaračka moć, finansije i ko zna šta još budu ispred sportskog rezultata. Iz promene propozicija profitiraće Evrokup, koji je posle mnogo godina konačno dobio prohodnost za još jedan klub i treba očekivati da drugo po značaju evropsko klupsko takmičenje već od jeseni bude mnogo žešće i atraktivnije.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.