VIŠE OD 20 GODINA SMO OVO ČEKALI: Hrvati konačno otkrili pravu istinu o napuštanju postolja 1995. godine!
Ceremonija dodele medalja na EP 1995. godine, Foto: Printscreen/Youtube

KONAČNO

VIŠE OD 20 GODINA SMO OVO ČEKALI: Hrvati konačno otkrili pravu istinu o napuštanju postolja 1995. godine!

Trojke Aleksandra Đorđevića za zlato Jugoslavije su ušle u legendu, ali i potez Hrvata koji su osvojili bronzu i napustili ceremoniju dodele medalja

Objavljeno:

Evropsko prvenstvo u košarci 1995. godine budi različita sećanja na Balkanu, jednima lepa, drugima tužna.

Trojke Aleksandra Đorđevića za zlato Jugoslavije su ušle u legendu, ali i potez Hrvata koji su osvojili bronzu i napustili ceremoniju dodele medalja. Prema nekim pričama u svlačionicu Hrvatske je tada ušao i Šarunas Marčuljonis, rekavši da će i oni otići sa postolja, ali ne zbog rata u Hrvatskoj, već zato što su pokradeni. Međutim, Litvanci su ostali na postolju.

Sada se bivši selektor hrvatske košarkaške reprezentacije Aco Petrović, prisetio turnira iz 1995. godine i detalja kada su Hrvati sišli sa postolja.

Đorđevićeve trojke i Toliverovo suđenje odredili su tok finalne utakmice. I dok se još igrala ta finalna utakmica trajala je neka ‘tiha diplomatija’ između rukovodstva hrvatske košarkaške reprezentacije, prvenstveno direktora reprezentacije Mirka Novosela i kabineta predsednika Hrvatske. Na toj je liniji praktično je i doneta odluka da se izađe na dodelu medalja, primi bronza i onda napusti dvorana – rekao je Petrović za zagrebački “Jutarnji list”.

Gest Hrvata nije naišao na pozitivne reakcije u Evropi.

- Da, ali to uvek treba gledati u kontekstu vremena. Danas, 2019. godine je jasno da je to bila ogromna greška i pogrešna procena. Ali, 1995. još je besneo rat i sa te tačke gledišta taj je čin bio sasvim normalan - dodao je hrvatski stručnjak.

Ispostavilo se da je bronza iz 1995. godine poslednje odličje koje je Hrvatska osvojila na velikim takmičenjima.

Sa druge strane, Mirko Novosel ima drugačiju verziju o napuštanju ceremonije.

- Nije to niko naredio, bila je to spontana odluka igrača, kao određeni revolt za suđenje u finalu američkog sudije. Nismo to planirali. Nema tu šta mnogo vciše da se priča - rekao je Novosel.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.