VREME JE DA EMOCIJE STAVIMO  NA STRANU: Đorđević izanalizirao sve ekipe pred Mundobasket - ovo su njegovi zaključci
Aleksandar Đorđević, Foto: EPA/Sedat Suna

TEMELJNI SALE

VREME JE DA EMOCIJE STAVIMO NA STRANU: Đorđević izanalizirao sve ekipe pred Mundobasket - ovo su njegovi zaključci

- Pred nama je izuzetno teško i zahtevno prvenstvo. Kroz individualni razvoj igrača progres je doživelo nekoliko reprezentacija - istakao je

Objavljeno:

Selektor košarkaške reprezentacije Srbije Aleksandar Đorđević napominje da je svestan kolika se euforija stvorila posle objavljivanja odluke Nikole Jokića da igra u Kini, odnosno činjenice da će naša reprezentacija na Svetskom prvenstvu igrati u najjačem sastavu.

- Vreme je da emocije stavimo na stranu i da analitički sagledamo situaciju. Pred nama je izuzetno teško i zahtevno prvenstvo. Kroz individualni razvoj igrača progres je doživelo nekoliko reprezentacija. Počev od Grčke koja ima Janisa Adetokunba, apsolutno najdominantnijeg igrača NBA lige. Kvalitetne i izuzetno opasne po svakog protivnika su Francuska i Litvanija, zemlje čiji je način rada za primer svima. Iz drugog plana, šansu uvek mogu da iskoriste Rusija i Turska - ređa selektor, a prenosi Žurnal.

Pre prelaska na druge kontinente, izdvojio je ekipu koja je obeležila prve dve dekade 21. veka.

- Španija je tim koja je uvek u prvom planu. Pogledajte samo Gasola i Ibaku u finalnoj seriji plej-ofa NBA. Serđu Skariolu iskreno čestitam najnoviji uspeh sa Torontom. Reč je o ekipi koja bez obzira na penzionisanje Navara i povredu Pau Gasola una kontinuitet kvaliteta i rezultata.

Australija nije zbog azbučnog reda bila prva na Đorđevićevom skeneru od ekipa van Starog kontinenta.

- Reč je o jednoj od niza fantastičnih ekipa koje će igrati u Kini. Australijanci dolaze sa devetoricom ili desetoricom NBA igrača, a iz Evrope će imati Motuma, što samo svedoči o njihovoj snazi. Kanadu, tek kad vidite na terenu, osvestite se i shvatite o kakvom kvalitetu je reč. Kad izađu na teren Vigins, Olinik, Bruks, Kori Džozef...

Aleksandar Đorđević
Aleksandar Đorđević foto: AP

Na red su došli aktuelni olimpijski i svetski šampioni.

- Sa Gregom Popovićem na čelu i njegovim „stafom” pokazali su sa kakvom ozbiljnošću prilaze predstojećem takmičenju. Nikako se iz računica ne sme izostaviti Kina koja će kao domaćin probati da se popne na visine koje do sada nije domašila.

Posle analize konkurencije, Đorđević se vratio u naše dvorište.

- Uvek smo gledali u svoj tanjir. Verujem u ono što radimo i u kvalitet koji imaju naši reprezentativci. Ali, ne smemo da napravimo grešku i da svemu pristupimo sa razmišljanjem da smo mi ti koji ćemo igrati finale, da smo ti koji ćemo pobediti. Posebno što je reč o takmičenju u kom se za 15 dana igra osam isrpljujućih utakmica, što znači da svih 12 igrača mora da bude spremno za najteže napore.

Đorđević je tu na trenutak zastao, zatim nastavio:

- Malo ko se bavi time da je NBA igračima smanjen broj dana u kojima mogu da treniraju sa ekipom, da treba pažljivo planirati kako da budu pripremljeni da se uključe u rad, da se rizik smanji na najmanju moguću meru, a kasnije da se i rotacija održi tokom celog šampionata. Imamo primer da nas je povreda Lazića koštala toga da Bogdanović nije mogao da odmori koliko je trebalo, pa da je bukvalno izlazio iz igre na minut da dođe do daha, držao led na nogama i vraćao se.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/Žurnal)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.