FIBA opet preti izbacivanjem reprezentacija na njenim takmičenjima!

Rat se nastavlja

FIBA opet preti izbacivanjem reprezentacija na njenim takmičenjima!

Ukoliko nacionalni savezi podrže timove da učestvuju u Evrokupu, posledice bi mogle da snose seniorske nacionalne selekcije
Objavljeno: 10:26h

Nema kraju rata između FIBA i Evrolige, a on je nastavljen u ponedeljak kada je FIBA izdala saopštenje koje je zaključak sastanka u parizu održanom u nedelju, a kojim preti nacionalnim savezima da će zabraniti igranje seniorskim timovima na takmičenjima pod njenim okriljem. U FIBA su reagovali na to što im Evroliga i 11 klubova sa A licencom noisu odgovorili na pismo koje im je poslato i zato tvrde da će, isključujući 16 evroligaških klubova, svaki savez koji podrži Bord koji upravlja Evroligom i njihovo nelegalno potpisivanje ugovora sa klubovima snositi žestoke posledice.

Profimedia
- Odbor je primio k znanju da Evroliga još nije odgovorila na pismo koje su poslali FIBA i FIBA Evropa, pismo upućeno na adrese 11 klubova sa A licencom, u vezi sa njihovim ponašanjem prema klubovima i ligama koje ima karakteristike zlostavljanja. Odbor je svestan da mora da štiti klubove i lige na svim nivoima, kao i nacionalne saveze, od ilegalnih evroligaških akcija, koje za cilj imaju da služe interesima samo nekolicine klubova, a na štetu svih drugih klubova i, konačno, košarke u Evropi.
Odbor naglašava da su klubovi najpre članovi Saveza, sa pravima i obavezama da održavaju solidarnost između elitnog i osnovnog nivoa košarke u Evropi. Kao odogovor na ovo nelegalno i uvredljivo ponašanje Evrolige, odlučeno je da, sa izuzećem 16 evroligaških timova, svi Savezi koji podrže nelegalna evroligaška uslovljavanja, i to dozvolama ligama i klubovima da potpišu i/ili sprovedu ugovore sa Evroligom, ili nekom drugom organizacijom koja je direktno ili indirektno povezana sa njom, automatski će izgubiti pravo da se takmiči na seniorskim muškim reprezentativnim takmičenjima koje organizuje FIBA Evropa.
Ukidanje prava da se nadmeće i na evropskom nivou takmičenja može takođe da se proširi i na druga nadmetanja. U vezi sa takmičenjima koje organizuje sama FIBA, čitava stvar je podneta njenom Izvršnom odboru na odlučivanje - navodi se, između ostalog u saopštenju FIBA Evrope, u čijem nastavku su navedena i neka personalna rešenja, kao i navođenje namere da se klubovima i ligama da pravo da učestvuju u odlukama evropske kuće košarke. Podsećamo da je KSS negirao da je podržao da je podržao da drugoplasirani, trećeplasirani i četvrtoplasirani tim iz ABA lige igraju u Evrokupu. (Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.