JAKI SMO K'O CRNA ZEMLJA: Birali smo tim za Mundobasket! Koji je vaš idealni sastav Srbije koji će napasti zlato?
Saša Đorđević će biti na slatkim mukama da odabere ekipu za Mundobasket, Foto: Profimedia

Espreso vas pita

JAKI SMO K'O CRNA ZEMLJA: Birali smo tim za Mundobasket! Koji je vaš idealni sastav Srbije koji će napasti zlato?

Nije nikakva floskula kada kažemo da Srbija ima dve podjednako jake reprezentacije koje bi bile u stanju da se bore za postolje na Svetskom prvenstvu

Objavljeno:
Uroš Marjanović

Želje srpskih navijača su se ostvarile u petak ujutru kada je Nikola Jokić rešio da prekine ćutnju i javno stavi do znanja da će igrati za Srbiju na predstojećem Mundobasketu.

Tako je selektor Saša Đorđević, možda i po prvi put od kad je 2013. godine preuzeo kormilo "Orlova", dobio priliku da računa na apsolutno sve raspoložive igrače, bez ikakvih otkaza.

Mnogi su pre Jokića potvrdili da će biti na raspolaganju selektoru već od starta priprema, on je bio poslednja enigma, a sada kada je i ta kockica sklopljena, stvar je više nego jasna.

Nikola Jokić
Nikola Jokić foto: AP

Đorđević će za Svetsko prvenstvo u Kini moći da računa na najjači mogući tim koji je ikada imao, na sve igrače koje želi na početku priprema, a samim time Srbija je, kao što se i prethodnih meseci pominjalo, svrstana u najuži krug favorita za najviše postolje, takoreći tik do "nepobedivih" Amerikanaca.

Biće apsolutno na slatkim mukama šef stručnog štaba srpskog nacionalnog tima ovog leta i imaće vrlo nezahvalan zadatak da odabere samo 12 igrača koji će predstavljati zemlju na Svetskom prvenstvu, s obzirom na ogroman broj igrača vrhunskog kvaliteta koji će mu biti na raspolaganju.

Nije nikakva floskula kada kažemo da košarkaška reprezentacija Srbije može da sastavi dva podjednako vrhunska tima od raspoloživih igrača. Uostalom krenimo redom.

NBA četvorka - Nikola Jokić, Bogdan Bogdanović, Boban Marjanović i Nemanja Bjelica.

Zatim, doskorašnji NBA igrač Miloš Teodosić koji je prethodnih meseci odmarao i rešavao probleme s povredom i prvi put stiže na pripreme nacionalnog tima potpuno odmoran i zdrav.

Sale i Teo
Sale i Teo foto: Dado Đilas

Selektoru na okupljanje dolaze i brojni evropski igrači posle vrhunskih sezona koje su imali, neki i najbolje u svojim dosadašnjim karijerama poput Vasilija Micića (člana druge petorke Evrolige), Nikole Milutinova ponajboljeg centra Evrope, te Dragana Apića koji je eksplodirao u FMP-u, a sa odličnim partijama nastavio i u Lokomotivi Kuban.

Tu su i brojni evroligaški igrači: Marko Gudurić koji je ove godine dobio značajnu ulogu u Fenerbahčeu, pa njegov saigrač Nikola Kalinić koga jesu mučile povrede, onda Nemanja Nedović, Stefan Jović, Vladimir Lučić, Nemanja Dangubić.

Dragan Milosavljević
Dragan Milosavljević foto: Starsport©

Pa nikako da ne zaboravimo i verne ratnike Miroslava Raduljicu, Dragana Milosavljevića i Marka Simonovića koji su odigrali najviše utakmica u kvalifikacijama za Mundobasket i već 5 godina čine okosnicu i srž tima selektora Đorđevića. Takođe momak velikog srca Stefan Birčević, koji je ugradio sebe u sve tri medalje osvojene pod vođstvom Saše Đorđevića.

Takođe, ima i igrača koji su se nametnuli igranjem u ABA ligi ove sezone i od kojih bi neki takođe mogli da završe na spisku: Dobrić, Davidovac, Simanić, Zagorac, Marinković, Jaramaz, Mišković...

Biće verovatno na širem spisku i igrača koji su igrali tokom kvalifikacija, ako ništa drugo, selektor Đorđević voli da bude pošten i da na neki način nagradi svakoga, pa ih pozove i zbog toga što su se odazivali na pozive bez pogovora i obezbedili Srbiji mesto na planetarnoj smotri.

Jelovac, Avramović, Todorović, Peno (povređen), Paunić, Jovanović, Gagić, Đoković, svi oni su ugradili sebe u odlazak u Kinu.

Milan Mačvan
Milan Mačvan foto: Dado Đilas

Nikako ne smemo zaboraviti ni one koji izlaze iz teških povreda poput zamenika kapitena Milana Mačvana koji nije igrao posle teške povrede kolena, pa zatim Ognjen Kuzmić koji takoreći se godinu i po dana oporavlja od iste povreda, a stradali su u međuvremenu i pomenuti Dejan Todorović i Stefan Peno.

Za kraj, valja očekivati od selektora da na širi spisak stavi i neke članove juniorske reprezentacije i velike talente tek kako bi makar osetili atmosferu u nacionalnom timu, ako ništa drugo. A tu su na listi i Nikola Mišković, Marko Pecarski, Uroš Trifunović, Aleksej Pokuševski, Marko Petrušev, pa i 17-godišnji Mario Nakić koji je sada prelomio da će igrati za Srbiju.

Aleksandar Đorđević
Aleksandar Đorđević foto: AP

Sve u svemu, vidite i sami sa kakvim potencijalom raspolaže Srbija.

POTENCIJALNI IGRAČI NA ŠIREM SPISKU

Plejmejkeri: Miloš Teodosić, Vasilije Micić, Stefan Jović, Nemanja Nedović, Aleksa Avramović, Stefan Peno, Ilija Đoković, Ognjen Jaramaz, Filip Čović.

Bekovi: Bogdan Bogdanović, Marko Gudurić, Dragan Milosavljević, Ognjen Dobrić, Vanja Marinković, Branko Lazić, Dejan Todorović, Milenko Tepić, Ivan Paunić.

Krila: Nikola Kalinić, Vladimir Lučić, Marko Simonović, Nemanja Dangubić, Rade Zagorac.

Krilni centri: Nemanja Bjelica, Milan Mačvan, Stefan Birčević, Stevan Jelovac, Dragan Apić, Boriša Simanić.

Centri: Nikola Jokić, Miroslav Raduljica, Boban Marjanović, Nikola Milutinov, Ognjen Kuzmić, Đorđe Gagić.

Mlade snage: Nikola Mišković, Marko Pecarski, Mario Nakić, Marko Petrušev, Uroš Trifunović, Aleksej Pokuševski, Nikola Tanasković...

NAPOMENA: Stefan Marković i Vladimir Štimac su završili reprezentativne karijere.

Jasno vam je koliko će nezgodno biti izabrati najboljih 12.

ESPRESOV OKVIRNI PREDLOG ZA 12 ZA MUNDOBASKET: Teodosić, Micić, Nedović, Bogdanović, Gudurić, Milosavljević, Kalinić, Lučić, Bjelica, Jokić, Marjanović i Milutinov.

A recite nam u komentarima vi vaš izbor kojih 12 najboljih je idealno da Đorđević vodi u Kinu u napadu na zlato?!

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.