VAPAJ ARHITEKATA IZ CELE SRBIJE: Ne dirajte halu Pionir! Kršite autorska prava, a stavljate u opasnost živote ljudi
Asocijacija srpskih arhitekata je uputila apel javnosti zbog kršenja autorskih prava Dragoljuba Bakića renoviranjem hale Pionir, Foto: Stefan Jokić

Apel javnosti

VAPAJ ARHITEKATA IZ CELE SRBIJE: Ne dirajte halu Pionir! Kršite autorska prava, a stavljate u opasnost živote ljudi

Asocijacija srpskih arhitekata je reagovala, jer smatraju da se ovime krši Zakon o autorskim pravima i Bernska konvencija, te se skrnavi umetnički izraz arhitekata koji su projektovali kultnu dvoranu

Objavljeno:
Aleksa Radosavljević
Uroš Marjanović

Renoviranje hale Pionir počeće dan po završetku finala plej-ofa domaće Superlige Srbije, prema najavama gradskih vlasti.

Dvorana "Aleksandar Nikolić", kako se danas zove, biće proširena na 8.000 meta, biće rekontruisane tribine i biće promenjen parket i podloga.

Međutim, niko od gradskih vlasti nije prilikom pravljenja projekta za renoviranje kultne hale, niti sada uoči početka radova nije kontaktirao arhitekte koji su projektovali halu, Dragoljuba i Ljiljanu Bakić.

Dragoljub i Ljiljana Bakić su projektovali halu Pionir 70-tih godina prošlog veka
Dragoljub i Ljiljana Bakić su projektovali halu Pionir 70-tih godina prošlog vekafoto: Espreso.co.rs, Stefan Jokić

Osim, što će, kako je u intervjuu za Espreso Dragoljub Bakić ispričao, renoviranje takve vrste halu učiniti nebezbednom za posetioce, istovremeno je prekršen i Zakon o autorskim pravima i Bernska konvencija o autorskim pravima, jer i arhitektonsko delo spada pod njih.

Zbog toga je Asocijacija srpskih arhitekata napisala javni apel za zaštitu autorskih prava Dragoljuba i Ljiljane Bakić, jer bez kontaktiranja i dozvole samih autora vršenje izmena u sadržaju, funkciji i arhitekturi, se krši Zakon i skrnavi se njihov umetnički izraz.

- Zakon o autorskim pravima i Bernska konvencija o autorskim pravima, čiji smo potpisnik, štite ime i delo autora u dve kategorije: "moralna autorska prava" i "materijalna autorska prava". Materijalna autorska prava prestaju 70 godina, posle smrti autora, a moralna autorska prava nikad ne zastarevaju, koja se odnose na suprostavljanju njegovom menjanju, sknavljenju, umnožavanju i dr.

Dragoljub Bakić je već u intervjuu za Espreso objasnio zašto je renoviranje hale Pionir nebezbedno
Dragoljub Bakić je već u intervjuu za Espreso objasnio zašto je renoviranje hale Pionir nebezbednofoto: Beta / Nenad Petrovic

- Kako je arhitektura oblast autorskih prava i značajni činilac kulture jednog naroda, pored nosioca autorskih prava, sa aktivnom legitimacijom, za zaštitu istih, mogu da ustanu i strukovne organizacije, a prvenstveno institucije po redovnoj službenoj dužnosti. Pogotovu zato jer se radi o krivičnom delu u zaštiti javnog-opšteg interesa NASLEĐA U KULTURI.

- Sredstva informisanja su najavila da Gradska uprava, sa Upravom sportske dvorane "Aleksandar Nikolić", započinje rekonstrukciju iste uskoro. Niko iz ovih Institucija nije kontaktirao autore za učešće u projektu rekonstrukcije. Zato Asocijacija srpskih arhitekata, blagovremeno skreće pažnju nadležnima, nije moguće da neko drugi, mimo autora, vrši bitne izmene u sadržaju, funkciji i arhitekturi, jer se time autorima arh. Ljiljani i Dragoljubu Bakiću, pored skrnavljenja njihovog izraza, kao umetnika, podmeće tuđi rad, da ga Bakići "pokrivaju", svojim imenom i stečenim ugledom. To nije dozvoljeno ni po Profesionalnom kodeksu arhitekata, gde je to strogo kažnjivo, do kazne oduzimanja licence arhitekti, koji se ogreši o Kodeks, u vremenu kako to odredi Sud časti Komore arhitekata.

Hala Pionir bi renoviranjem doživela značajne izmene
Hala Pionir bi renoviranjem doživela značajne izmenefoto: Espreso.co.rs

- Sprega pojedinačnih neregularnih interesa, stavlja u veliku opasnost, živote gledalaca, u vreme kritičnog pražnjenja dvorane, panike, požara i slično. Sve kod neusaglašenosti postojećih i dodatnih sadržaja novog projekta rekonstrukcije. Na ovaj način bi Sportska dvorana postala nebezbedna za gledaoce.

- Da je reč o privatnoj sprezi interesa na štetu društvenog-javnog interesa, jasno je i iz činjenice, da nema odgovora na pitanje: Zašto taj posao nije ponuđen autorskom timu Bakića, uz činjenicu da za ovo predstoji veliki odštetni zahtev, krivično gonjenje i zahtev za oduzimanje licence.

VALJDA ZAKON NIJE FORMALNOST, SA ZAVRŠNICOM SUDA U STRAZBURU - navodi se u saopštenju Asocijacije srpskih arhitekata koja ima oko 400 članova, a potpisnici ispred organizacije su arh. Slobodan Dragović, prof. arh. Aleksandar Radojević i arh. Slobodan Maldini.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.