NEMAMO NAMERU DA DAMO ABA LIGI 2 KLUBA U EVROLIGI! Bertomeu poslao jasnu poruku regionu, pa pomenuo Olimpijakos!
Đordi Bertomeu o Evroligi, ABA ligi i Olimpijakosu, Foto: EPA/David Aguilar

Sve je jasno

NEMAMO NAMERU DA DAMO ABA LIGI 2 KLUBA U EVROLIGI! Bertomeu poslao jasnu poruku regionu, pa pomenuo Olimpijakos!

Prvi čovek najjačeg klupskog takmičenja poručio da neće biti skorog proširivanja ABA lige

Objavljeno:

Nema mesta za drugog predstavnika ABA lige u Evroligi! To je ukratko rečeno poruka prvog čoveka Evrolige, Đordija Bertomeua sa radnog doručka sa novinarima na fajnal-foru Evrolige.

Španac je odgovarao na brojna pitanja predstavnika medija, a ono što je najvažnije i najinteresantnije za ljubitelje košarke na ovim prostorima odnosi se na proširenje Evrolige, kao i da li će ABA liga dobiti dva tima u to takmičenju.

- Najvažniji nam je kvalitet košarke. Mislim da bi širenje na 20 klubova predstavljalo rizik. Ako se dalje budemo širili, postoji veliki rizik da i nacionalna takmičenja budu u opasnosti, a mi ne želimo da stvaramo problem. Naša saradnja s kompanijom IMG za cilj ima više takmičenja, utakmica i rasprodatih dvorana. Najvažnije nam je da nađemo klubove koji će nam pomoći da dalje rastemo. A, ako ih nađemo, onda možemo da licenciramo nove timove - rekao je Bertomeu.

Bertomeu je poručio da neće biti skorog proširenja na 20 timova u Evroligi
Bertomeu je poručio da neće biti skorog proširenja na 20 timova u Evroligifoto: EPA/ANDREJ CUKIC

Evroliga će, dakle, narednih godina biti sa 18 klubova učesnika, samo što će Evrokup dobiti dva mesta umesto jednog.

- Želimo da Evrokupu damo dva kvalifikaciona mesta, počev od naredne sezone. To će dati na dodatnoj vrednosti oba takmičenja. A onda ćemo videti šta ćemo raditi s specijalnim pozivnicama i probaćemo da to ukomponujemo u novu Evroliginu filozofiju, koja garantuje stabilnost.

Na konkretno pitanje o dva predstavnika Jadranske lige stigao je odgovor.

- Iskreno, mislim da Jadranska liga neće dobiti drugo evroligaško mesto. Teško je odrediti koji klub ima stabilnu strukturu i najbolji potencijal za dalji rast i napredak, jer su klubovi u ABA ligi često u usponima i padovima. Nemamo trenutnu nameru da ABA ligi damo drugo mesto - jasan je Bertomeu.

Bertomeu je decidirano poručio da nema mesta za dva kluba iz ABA lige u Evroligi
Bertomeu je decidirano poručio da nema mesta za dva kluba iz ABA lige u Evroligifoto: Stefan Jokić

On se dotakao i situacije oko Olimpijakosa, i toga da li će na status kluba uticati to ako prestane da igra grčko prvenstvo i počne da se takmiči u ABA ligi.

- Za nas je situacija jasna. Nemamo uticaj na nacionalna prvenstva i ne verujem da će bilo kakav rasplet u Grčkoj uticati na Evroligu. Jako nam je teško da shvatimo šta se stvarno dešava tamo, zato nismo ni u poziciji da pomognemo u rešavanju problema. Nadam se da će se, za dobrobit košarke, sve završiti kako treba. U svakom slučaju, nećemo se voditi evroligaškim regulativama ako Olimpijakos ode iz grčke lige, jer je situacija potpuno drugačija od onoga što stoji u pravilniku. Između Olimpijakosa i Jadranske lige je šta će se desiti, mi se nećemo mešati - zaključio je Bertomeu.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.