ALEKSEJ NIKOLIĆ: Srbija je favorit na Mundobasketu! Amerikanci nisu nepobedivi!
Aleksej Nikolić, Foto: Starsport©

Slovenac nas hvali

ALEKSEJ NIKOLIĆ: Srbija je favorit na Mundobasketu! Amerikanci nisu nepobedivi!

Već od ponedeljka je zakazano timsko okupljanje, kada će biti urađena analiza svega šta je urađeno u sezoni, i napravljeni planovi za dalje

Objavljeno: 14:30h

Pauzu do početka Superlige Srbije košarkaš crno-belih Aleksej Nikolić koristi da se što bolje odmori, ali i pripremi za nastavak takmičenja u nacionalnom šampionatu.

Već od ponedeljka je zakazano timsko okupljanje, kada će biti urađena analiza svega šta je urađeno u sezoni, i napravljeni planovi za dalje.

- Krećemo sa treninzima od ponedeljka, i verujem da ćemo biti u najboljem mogućem stanju pred početak KLS - ističe Nikolić, koji je slobodno vreme iskoristio za dolazak u novu "Originals" radnju Adidasa u centru Beograda, jedinu tog tipa na Balkanu.

Aleksej Nikolić
Aleksej Nikolić foto: Adidas

Dok veliki broj košarkaša leto planira za boravak u nacionalnom timu na Svetskom šampionatu u Kini, Aleksej neće biti u toj poziciji, iako je Slovenija prvak Evrope.

- Pomalo sam razočaran zbog toga. Ranije je uvek bilo da prvak Evrope uvek ide direktno na Svetsko prvenstvo. Opet, nismo uspeli da se kvalifikujemo, što jeste bio naš cilj, naravno. Ali, nećemo da kukamo. Šta je, tu je. Svi smo želeli da igramo u Kini, ali nažalost nije nam uspelo. Poneki igrači, koji su igrali u evroligaškim klubovima, nisu uspeli da idu na te prozore, i nismo mogli da se okupimo. A opet, generalno gledano, mala smo država, selekcija nam je manja nego u drugim reprezentacijama, i bilo je izazovno sve to isplanirati. Ali, nije to nikakav alibi. Treba se boriti i dalje, jer se ne vidim da će se prozori menjati. Moramo da budemo spremni da se kvalifikujemo i na naredno Evropsko prvenstvo, što neće biti lako - dodao je košarkaš Partizana.

Aleksej Nikolić
Aleksej Nikolić foto: Adidas

Prva zvezda slovenačke košarke, ali i jedan od najpopularnijih igrača na planeti je Luka Dončić, član Dalas Maveriksa?

- To što je Luka superspreman u prvoj NBA sezoni je rezultat toga što je iskusio seniorsku košarku na najvišem nivou u Evropi. Evroliga je druga najjača liga na svetu, i kada odigraš tri sezone navikneš se na kontakt, na jak ritam. Jedino je taj atleticizam drugačiji u NBA. Ali, pronašao je način kako i protiv toga da igra i prilagodi igru sebi. Luka se generalno igra sa svim. Šta god da uzme u ruke, bilo koji sport, on bi se zabavljao, a košarka mu najviše leži i u tome zaista uživa. U tome mu je i prednost, taj mentalitet, što mu pomaže da pravi takve rezultate. Ogroman je talenat, u isto vreme je jako skroman, nije zvezda. Uvek pokušava da se šali. Retko kada preozbiljno nešto shvata. Uz njega i Dragića pravi se sjajna atmosfera u svlačionici nacionalnog tima i čast je igrati uz njih - kaže Nikolić, zaštitno lice Adidasa.

Lična statistika u Dalasu Dončića se ne poklapa sa uspesima tima, koji je bio jedan od najlošijih u NBA ove sezone?

- Mada cela organizacija gradi tim oko njega, Luka uvek hoće timski rezultat. To nije sporno. Možda je bila specifična sezona i za njega i za Dalas. Uradili su sve što su mogli. Doveli su i Porzingisa. Na kraju nije bio najbolji rezultat, ali oni gledaju dugoročno. Tako su radili i sa Novickim, pa su na kraju osvojili prsten. Doći će sigurno još neki igrači, i siguran sam da Dalas zna šta radi. Luka će biti sve bolji i bolji, kao i klub - pohvalio je mladog kolegu Nikolić.

Aleksej Nikolić
Aleksej Nikolić foto: Adidas

Jedan od najboljih igrača u NBA je i Nikola Jokić, koga mnogi očekuju da vide u reprezentaciji Srbije u Kini, koja će imati snažan tim za SP?

- Srbija je uvek imala jako dobru selekciju. I sa nama kada je igrala finale falilo vam je nekoliko igrača koji bi sigurno otežali našu borbu za zlatnu medalju. Ali, mislim da je Srbija jedan od favorita na Svetskom. Svi kao najveće favorite gledaju Ameriku, ali nisu ni oni nepobedivi. Može svašta da se desi u utakmicama, i Srbiju očekujem barem u polufinalu. Kvalitet i najveća snaga srpskom tima je u činjenici da svih 12 igrača ravnopravno mogu da doprinesu uspehu i što deluju kao prava ekipa - rekao je Aleksej Nikolić.

Evroliga ili NBA, koji je vaš san?

- Cilj mi je da igram konstantno Evroligu, odnosno da budem tom nivou. Svako želi u NBA, naravno. Ali, nije mi to neko opterećenje, u smislu da moram da idem tamo - dodao je.

Koja je razlika u igri u ta dva takmičenja?

- Razlika je u atleticizmu igrača. To je prva stvar. Drugo, u NBA se više naglašavaju "skoreri", košarkaši koji poentiraju, oni vode igru i imaju glavnu reč, dok su u Evroligi plejmejkeri ti koji vode napad i igru, organizuju - izjavio je plejmejker Partizana.

Šta vam više odgovara u igri, dva pleja ili jedan?

- Uvek je lakše sa dva pleja. Mogu se menjati na poziciji, znaju obojica napade i taktiku za ostale igrače. Organizacija se očima dogovori, u trenutku. Vidi se kad je neko umorniji, pa ovaj drugi preuzme loptu. Često se desi da dva "ballhendlera" budu u isto vreme na terenu, čime se dobija veća kreacija za druge igrače - dodao je Nikolić.

Koje je vaše najjače oružje?

- Nezahvalno je govoriti o tim stvarima, ali sebe gledam kao dobrog odbrambenog igrača, a u napadu volim da mi je tim organizovan, da saigrači znaju gde su u svakom trenutku i šta treba da rade. Ostale stvari neka drugi procene.

Postoji li utakmica koju posebno pamtite?

- Omiljena utakmica mi je kad smo protiv Srbije igrali finale Evropskog prvenstva 2017. u Istanbulu i kada sam zabio dva slobodna bacanja pred kraj utakmice. Tada se sve lomilo oko pobednika i to mi je jako drag momenat.

Da li ima neki košarkaš čiji stil igre vam se dopada?

- To bi bio Nik Kalates. Jer stvarno je najbolji, igra na poziciji plejmejkera, i dopada mi se kako organizuje tim, vodi računa sa kim igra, kako kome da dodaje, kako da sebi nađe poziciju, i uvek je na vrhunskom nivou. Biće zanimljivo u sada četvrtfinalu Evrolige protiv Reala, i pratiću to sa interesovanjem. U NBA je Džordan neprevaziđen, klasa iznad svih, ali od sadašnjih je Lebron super, uvek sam ga pratio. Antetokumpo se izdva takođe, a takvo telo i način igre još nije viđen. Tu je i Embid, koji još nije pokazao šta može. Ipak, istakao bih Džejmsa Hardena koji ima neverovatnu lakoću poteza, superioran je u šutiranju, i pokazuje na sve načine da je vrhunski as - zaključio je Nikolić kome su omiljene patike Adidas Harden volume 3 u kojima igra gotovo sve utakmice.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.