KLJUČ ZA EVROLIGU: 3 međusobna duela igrača koji će odlučiti osvajača ABA lige!
Detalj sa prošlog meča Zvezde i Budućnosti, Foto: Starsport©

head to head

KLJUČ ZA EVROLIGU: 3 međusobna duela igrača koji će odlučiti osvajača ABA lige!

Ponajbolji igrači timova, Nikola Ivanović i Džo Regland nisu u kombinaciji za mečeve, pa će neki košarkaši od kojih se to ne očekuje morati da preuzmu glavne uloge u najbitnijim mečevima sezone

Objavljeno: 18:18h

Počinje poslednja bitka za Evroligu - Zvezda ili Budućnost?

Takmičenje u ABA ligi je došlo do samog kraja, a ništa se nije promenilo u odnosu na prošlu godinu, bar što se timova tiče.

Ekipa Milana Tomića dočekuje evroligašku Budućnost, koja se doduše i nije proslavila među elitom ove sezone. Samo šest pobeda iz trideset utakmica nije bilo dovoljno da ih Evropa zapamti kao crveno-bele nekoliko godina unazad.

Ponajbolji igrači timova, Nikola Ivanović i Džo Regland nisu u kombinaciji za mečeve, pa će neki košarkaši od kojih se to ne očekuje morati da preuzmu glavne uloge u najbitnijim mečevima sezone.

Posebno će biti zanimljivi dueli igrača od kojih se najviše očekuje u ovoj seriji.

foto: Starsport©

Filip Čović koji je "iskočio" u prvi plan posle povrede Reglanda je pokazao koliko može i koliko je bitan šraf u ovom timu Milana Tomića. Prvi meč polufinala protiv Partizana je dovoljan pokazatelj da je potcenjeni sin predsednika itekako koristan kako pri šutu, tako i kod asistencija koje su mu zaštitni znak, a ne treba zanemariti ni odličan procenat šuta sa linije slobodnih bacanja. Treba istaći i to da će Davidovac i Beron morati da "pruže podršku" Čoviću zbog izostanka Reglanda.

foto: aba-liga.com

Naspram sebe će imati Nemanju Gordića koji je iskusniji u bitnim mečevima. Igrao je Evroligu sa Partizanom, osvajao ABA ligu, odigrao bezbroj mečeva protiv timova iz vrha, a ono što je veoma bitno to je njegova konstantnost tokom karijere. Ne treba zaboraviti na činjenicu da je upravo on bio X-faktor prve titule Budućnosti na Jadranu prošle godine. Odličan procenat šuta za dva poena (54.1%) će značiti timu Jasmina Repeše u odlučujućim mečevima za plasman u Evroligu.

foto: Beta

Odžo i Cirbes nisu tandem kao što su bili Marjanović i Cirbes pre par sezona, ali su veoma korisni u Zvezdinim mečevima. Ono što ne ide jednom, ide drugom i obrnuto. Nemac nije onaj na koga smo navikli u prvom mandatu, čak je i Tomić u jednom trenutku morao da ga skloni iz tima na nekoliko mečeva, ali nije izgubio poverenje u ljubimca navijača i videlo se u polufinalnoj seriji da i dalje zna kako se igraju važni mečevi. Postoje problemi za njegovom koncentracijom i nekim početničkim greškama, kao što su neki nerezonski faulovi, ali u Zvezdi veruju da će sve doći na svoje mesto kada to bude bilo potrebno.

foto: Starsport©

Nigerijac je ono što je bio Boban Marjanović, ali malo slabija verzija. Dominacija pod košem, odličan procenat šuta sa svoje pozicije, a problem može da napravi njegova preciznot sa linije penala. Kako je i sam izjavio to mu je slaba tačka, što se videlo i u polufinalnim mečevima kada skoro nijednom nije mogao da pogodi oba bacanja. Njegov prosek od 8.6 poena po meču nije dovoljan pokazatelj toga koliko on može i koliko je potreban timu u ovakvim mečevima gde je svaki skok preko potreban i koliko će se igra pod košem bazirati na njemu.

foto: EPA

Sa druge strane, mladi Goga Bitadze igra košarku života. O njemu ne treba trošiti reči, a treba pomenuti da on još nema ni 20 godina, a stigao je da bude i "legenda" Mege Bemaksa. Što bi se reklo igra kao mator, nemilice zatrpava koševe rivala, nije mu strano ni da pogodi za tri poena i on će biti igrač od koga se najviše očekuje u ovoj seriji. U mečevima Evrolige je igrao toliko dobro da je u konkurenciji za mladu zvezdu u usponu, a podsetimo da su tu nagradu dobijali Veseli, Bogdanović i još mnogo košarkaša koji su sada najbolji evropski igrači. Prosek u ABA ligi od 15,6 poena sa 19 godina... maestralno.

foto: Starsport©

Stratos Perperoglu je najiskusniji košarkaš u timu Crvene Zvezde. Nekadašnje krilo Panatanaikosa, Olimpijakosa, Fenera, Barse najbolje zna kako se igraju odlučujući mečevi. To pokazuje i majstorica polufinala kada je sa lakoćom izlazio na kraj sa košarkašima Partizana i bio najefikasniji sa 18 poena, a treba pomenuti i prvi derbi u ABA ligi kada je "sasuo" 25 poena Večitom rivalu i praktično sam pobedio crno-beli tim. Ako ga krene šut za tri poena kao što ume, izabranici Jasmina Repeše će biti u velikom problemu jer Grku nije strano da u serijama pogađa koševe rivala i tako pravi seriju i rešava utakmice. Ali, sve zavisi kakav mu je dan i kako je raspoložen...

foto: ABA liga

Klark je košarkaš Budućnosti koji je svoju celu karijeru proveo u NBA ligi. Nastupao za Finiks, Orlando, Lejkerse, Klivlend, pa zatim otišao u Kinu po još malo para, pa je odlučio da se oproba i u Evropi. Posle dve godine u Turskoj, ekipa Budućnosti mu je bila naredna stanica gde se sjajno snašao i posle Bitadzea je najbolji strelac tima. Biće izuzetna pretnja po koš Crvene zvezde i slično kao Perperoglu može da bude prevaga u ovim mečevima, pogotovo zbog prevelikog iskustva i mali milion odigranih mečeva.

Neka bude što biti mora, neka bolji pobedi...

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.