JEDINI KOŠARKAŠ KOME SE SRBIJA POKLONILA: Noć za pamćenje Dirka Novickog, poslednji meč u Dalasu kao da je prvi!
Dirk Novicki je po poslednji put u karijeri igrao pred navijačima Dalasa, Foto: EPA/Larry W Smith

Emocije su vrcale sa svih strana

JEDINI KOŠARKAŠ KOME SE SRBIJA POKLONILA: Noć za pamćenje Dirka Novickog, poslednji meč u Dalasu kao da je prvi!

Legendarni Nemac je po poslednji put u karijeri igrao pred svojim navijačima

Objavljeno: 09:55h

Dok su se na Floridi opraštali od Dvejna Vejda gotovo ista stvar se odigravala u Teksasu, gde je Dirk Novicki po poslednji put igrao pred navijačima kojima je priredio najlepše trenutke u životima tokom prethodnih 20 godina.

Iako je i dalje postojala nedoumica da li je ovo poslednja sezona za Dirkenštajna, iako su svi znali da jeste, zvanična potvrda je stigla od njega samog pred sam početak meča između Dalasa i Finiksa.

U prvim redovima pored terena su sedeli osim Marka Kjubana vlasnika Dalasa sve same legende, od Čarlsa Barklija, Skotija Pipena, Lerija Birda.

Na svakom sedištu su bili štap i slika sa njegovim likom.

A onda je rešio da po poslednji put povede "ludu telad" na teren, a posle toga je morao da bude održan govor koji je protekao u suzama.

- Kao što znate, ovo je moja poslednja utakmica kod kuće. Pokušavam moje joga-disanje, ali ne pomaže. Ovo je neverovatno emotivan trenutak. Mnogim ljudima morao bih da se zahvalim, od vlasnika, Marka Kjubana, trenera, saigrača za ovu 21 godinu, a i navijača koji su me podržavali. Mnogo sam vas 'provozao', kroz uspone i padove, a vi ste ostajali uz mene. Na tome sam vam zahvalan. Imao sam preko 200 saigrača tokom karijere, svi su mi pomagali, na ovaj ili onaj način, previše ih je da bih poimence spominjao. A hvala i Feniksu koji je bio ovakav, omogućivši mi da se malo razigram (smeh). Istina, Džamal mi je ukrao šou (smeh). Hvala i prijateljima koji su došli da me isprate, mnogo njih je doputovalo iz celog sveta, otac i sestra iz Nemačke... Ostao sam bez teksta zbog toga. Bila je ovo neverovatna 'vožnja', hvala vam svima na tome - poručio je najbolji evropsko košgeter u NBA.

A tokom meča podsetio je na one najbolje dane, uostalom postigao je 30 poena u trijumfu nad nejakim Sansima našeg Igora Kokoškova 120:109.

Ipak, veličanstvenu noć je pokušao da mu ukrade još jedan veteran Džamal Kroford koji je kao rezervista gostujućeg tima upisao čak 51 poen, ali ipak, sva pažnja i sve suzne oči su ostale na Dirku.

Neverovatan košarkaš je bio Novicki, možda i najbolji ikada koga je Evropa dala u NBA, ali je zato bio i ljudska veličina, uostalom nijedan košarkaš nikada nije doživeo ono što je doživeo upravo ovaj Nemac u Beogradu, u Srbiji - zemlji košarke, a to je da mu nakon finala Eurobasketa sa Grcima čitava hala se pokloni i priredi višeminutne ovacije.

Nažalost, osvojio je samo jedan šampionski prsten, one godine kada je bio u timu sa Predragom Stojakovićem.

1 / 10 Foto: AP

Ipak, Dalas sada kreće u novu eru sa tinejdžerom Lukom Dončićem koji je prethodne noći upravo srušio rekord Medžika Džonsona po broju tripl-dablova igrača mlađih od 21 godine.

Mladi Slovenac je već u ruki sezoni stigao do osam takvih učinaka pošto je Sansima ubacio 21 poen i imao 16 skokova i 11 asistencija.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.