KK Partizan: Koji je smisao igrati KLS kada se favorizuju Zvezda i Mega Leks? (FOTO)

obezvređuje se takmičenje!

KK Partizan: Koji je smisao igrati KLS kada se favorizuju Zvezda i Mega Leks? (FOTO)

Kriterijum po kojem se daje prednost rezultatima iz ABA j.t.d. lige nad ishodom utakmica grupne faze domaćeg prvenstva dodatno obezvređuje takmičenje jer timove stavlja u neravnopravan položaj
Objavljeno:

Nakon sastanka predstavnika klubova u prostorijama Košarkaškog saveza Srbije, Partizan je na zvaničnom sajtu izdao saopštenje koje prenosimo u celosti. - Nakon današnjeg sastanka u prostorijama KSS, košarkaški klub Partizan NIS obaveštava javnost o prirodi usvojenog rešenja za izgled takmičenja iz kojeg ćemo dobiti šampiona Srbije. Odlukom većine prisutnih predstavnika klubova, uz glas protiv jedino predstavnika Partizana, usvojeno je rešenje po kojem se početne pozicije pred domaće prvenstvo unapred znaju i to ne samo za grupnu fazu već i za mečeve finalne serije, odnosno mečeve u borbi za treće mesto i plasman u ABA j.t.d. ligu naredne godine. Usvojeni kriterijum podrazumeva da se prednost domaćeg terena u finalnoj seriji i utakmici za treće mesto dodeljuje na osnovu ovosezonskog plasmana u REGIONALNOJ ABA j.t.d. ligi, takmičenju koje nije domaće prvenstvo, a ne na osnovu rezultata ostvarenih u grupnoj fazi Superlige Srbije.

abaliga.com
Ovakvo rešenje, osim što ne priznaje šansu timovima iz KLS da se na terenu bore za povoljniju poziciju pred eventualne odlučujuće mečeve, donosi i mogući paradoks u finalnoj seriji i seriji za treće mesto. Hipotetički posmatrano, našem timu prvo mesto u grupi sa Mega Leksom donosi prednost domaćeg terena u polufinalu ali ne i u finalu gde bi ponovo mogli da se susretnemo sa njima. Kakav sportski kriterijum podrazumeva mogući scenario po kojem drugoplasirani tim iz naše grupe može imati prednost domaćeg terena u finalnoj seriji uprkos našem boljem plasmanu?! Zbog čega je kriterijum po kojem se određuje povlašćena pozcija timova u odlučujućim susretima bazirana na regionalnom takmičenju a ne na rezultatima koji su ostvareni u domaćem prvenstvu?! Predlog KK Partizan NIS, bio je da se početne pozicije u plej ofu određuju na osnovu koš količnika prvoplasiranih ekipa po grupama, kao što je svojevremeno bio slučaj ili da o tome odlučuje volja žreba. Ipak, odlukom većine klubova, usvojeno je rešenje po kojem se favorizuju Crvena zvezda Telekom i Mega Leks, a na osnovu plasmana u ABA j.t.d. ligi.

Iznad svega, začuđujuće deluje glas „za“ koji je stigao od KK Metalac Farmakom, a kojim se ovaj klub automatski stavlja u nepovoljniju poziciju pred mečeve u kojima će se boriti za plasman u ABA j.t.d. ligu naredne godine. Ovakvim glasom, Metalac Farmakom bez prethodne borbe u grupnoj fazi prvenstva pristaje na nepovoljan položaj za svoju ekipu! KK Partizan NIS, usvojeno rešenje smatra protivnim osnovnim sportskim načelima i pravu svakog tima da se na terenu izbori za povoljniji položaj! Zgusnut kalendar takmičenja je jedno, a favorizovanje timova bez valjanog osnova predstavlja nešto sasvim drugo! Zbog svega navedenog, postavlja se pitanje da li uopšte ima smisla igrati domaće prvenstvo. (A.V.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.