LEGENDA U KUĆI SLAVNIH: Čuveni Boša Tanjević zajedno sa NBA legendom među lauretima!
Legendarni Bogdan Tanjević će biti uvršten u Kuću slavnih FIBA, Foto: EPA/Robert Ghement

Ogromno priznjanje

LEGENDA U KUĆI SLAVNIH: Čuveni Boša Tanjević zajedno sa NBA legendom među lauretima!

Doneo je prvu titulu klupskog prvaka Evrope u Jugoslaviju

Objavljeno:

Jedan od najboljih košarkaških stručnjaka sa prostora bivše Jugoslavije biće primljen u FIBA Kuću slavnih u Sevilji.

Legendarni Bogdan Boša Tanjević biće jedan od ovogodišnjih laureata čija će imena biti upisana u večnost kao ljudi koji su na neverovatan način uticali na razvoj košarke.

Uz Tanjevića, biće primljen i čuveni NBA igrač Alonzo Morning, zatim Žanet Arken, pa čuvena i nažalost prerano preminula Poljakinja Margo Didek (posthumno), Atanas Golomeev iz Bugarske, Argentinac Fabrisio Oberto, Portorikanac Hoze Ortiz, Egipćanin Mohsen Medhat Varda i legendarni prvi Čeh u NBA Jirži Zidek i treneri Natalija Hejkova iz Slovačke i Mu Zujun iz Kine.

Tanjević iza sebe ima jednu od najvećih trenerskih karijera. Kao šef stručnog štaba je doneo prvu klupsku titulu prvaka Evrope u Jugoslaviju kada je 1979. godine sa Bosnom osvojio Kup evropskih šampiona.

Sa Italijom je bio prvak Evrope 1999. godine, osvojio je Evropsko prvenstvo za juniore sa reprezentacijom Jugoslavije 1974. godine, sa seniorskom selekcijom bio je vicešampion "starog kontinenta" 1981. a sa Turskom je bio vicešampion sveta 2010. godine.

Tokom karijere je još sedeo i na klupi Crne Gore, Trsta, Kazerte, Olimpije iz Milana, Limoža, Asvela, Budućnosti, Virtusa iz Bolonje i Fenerbahčea.

Alonzo Morning je osvojio zlata na Svetskom prvenstvu 1994. i na Olimpijskim igrama 2000. godine, dok je 1990. godine bio treći na Mundobasketu. Ima i NBA šampionski prsten sa Majamijem.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.