ZVEZDA JE FAVORIT JER IMA SKUPLJI TIM I ISKUSNIJE IGRAČE OD PARTIZANA: Đurović dao svoj sud pred Večiti derbi!
Vlade Đurović, Foto: Filip Plavčić

BIVŠI TRENER CRVENO-BELIH JASAN

ZVEZDA JE FAVORIT JER IMA SKUPLJI TIM I ISKUSNIJE IGRAČE OD PARTIZANA: Đurović dao svoj sud pred Večiti derbi!

- Ako se dođe do treće utakmice, crno-beli su inferiorni - istakao je srpski stručnjak

Objavljeno: 14:26h

U susret košarkaškom Večitom derbiju u polufinalu ABA lige, redakcija Espreso.co.rs odlučila je da kontaktira stručnjake igre pod obručima kako bi izneli svoj sud pred odlučujuće susrete Crvene zvezde i Partizana u ovoj sezoni.

Prvo smo razgovorali sa Miroslavom Mutom Nikolićem, bivšim trenerom Partizana (kratkotrajno i Zvezde), dok ćete u narednim redovima imati priliku da pročitate i šta kaže bivši trener Crvene zvezde, ali i mnogih jugoslovenskih klubova Vlade Đurović.

Ko je po vama favorit pred ovo polufinale ABA lige između Zvezde i Partizana?

- Zvezda je blagi favorit za prolazak dalje, zato što ima skuplji tim, iskusnije igrače za taj nivo, iako je to uvek derbi, a Partizan me je prijatno iznenadio ove godine. Igra sasvim dobro, a sviđa mi se i ponašanje igrača, međutim Zvezda ima prednost terena, što je u ovom slučaju ogromna prednost. Derbi je derbi, iako ima puno Amerikanaca i stranaca koji ne znaju tačno šta to znači, ali tu su i srpski igrači. Neće to biti baš lako za Zvezdu, ali rekao sam, ona je favorit. Onu utakmicu crno-belih sa FMP u poslednjem kolu ligaškog dela ne bih ni uzimao u obzir, jer meč nije imao rezultatski značaj. Partizan je tu igrao "sa pola gasa".

Videli smo da je Partizan slavio u Kupu. Kako biste to prokomentarisali?

- Razlika je pošto je Kup jedna utakmica, pa to može da se desi. Kada se igra na više pobeda, to je teže. Partizan mora da pobedi Zvezdu pred navijačima Zvezde, pa pred svojim. Ako se dođe do treće utakmice, crno-beli su inferiorni. Doduše, imaju dobrog trenera, imaju Novicu Veličkovića koji u svlačionici i na klupi ima autoritet. Zvezda nema nijednog igrača koji kad priča, svi ostali ćute. Sigurno je u Kupu hendikep za Zvezdu bio to što nije imala kompletan tim, ali imala je dovoljno igrača: Forma joj nije bila na visokom nivou - rekao je Đurović za Espreso, pa nastavio:

- Oni treniraju u istoj hali, gledaju jedni drugima utakmice. Znaš sve o Baskoniji, a kamoli o prvom komšiji. Mnogo dobro se znaju, neće tu biti nikakvih iznenađenja. Samo je pitanje momenta, da li će npr. Marinković ili Dobrić da pogode otvorenu trojku. Ako je potrebno da ih treneri motivišu pred ovaj meč, onda nešto nije u redu. I jedni i drugi će se boriti maksimalno, ali pitanje je i sreće. Da li će neka lopta da udari u obruč pa da se vrati unutra ili da ode napolje.

Mijailović i Čović
Mijailović i Čović foto: Beta/Branislav Božić, Zorana Jevtić

Koliko na igrače utiču medijski istupi prvih ljudi klubova pred ovakve mečeve i kako vi lično gledate na to?

- Stranci ne znaju ni da pročitaju to, njih to ne tangira. Naši igrači možda i čitaju, možda to i utiče na njih, ali normalno bi bilo da im više znači šta je rekao trener. Ja sam odrastao i radio kada nije bilo tako. Nije bilo vlasnika klubova, klub je bio gradski, imao kolektivno predsedništvo. Kada sam bio u Zadru, Šibeniku, Podgorici, trenerova reč je bila jača od predsednikove. Predsednik Zadra ili predsednik Šibenke ništa nije značio u jugoslovenskim okvirima. Razumem ja i ovo sad, jer sam radio na zapadu. Gazda je taj koji vedri i oblači, plaća, trenerova reč se manje čuje, ali po meni to nije pozitivno. Predsednik treba da vodi politiku kluba, a ovo ostalo je trenerov posao - zaključio je Đurović.

Podsetimo, utakmica je na programu u subotu od 19 časova, a domaćin u prvom susretu je Crvena zvezda.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.