DAVAO JE 41 POEN PO MEČU, ALI NIJE DOSPEO DO NBA: Čikago mu je nudio ugovor, a on ga je odbio da bi bio gangster!
Pi Vi Kirklend, Foto: Printscreen/Youtube

UMETNIK KOJI JE ŽELEO DA "HASLUJE"

DAVAO JE 41 POEN PO MEČU, ALI NIJE DOSPEO DO NBA: Čikago mu je nudio ugovor, a on ga je odbio da bi bio gangster!

Posebno interesantan detalj iz njegovog života je da mu se usvojeni sin zove Nju Čajld, što u prevodu znači "novo dete"

Objavljeno: 15:12h

Podugačak je spisak propalih košarkaških talenata kojima je proricana sudbina jednog od najboljih igrača u NBA ligi, a koji do tamo nisu ni dospeli.

Pre par nedelja smo vam pisali o jednom takvom, Lenu Bajasu, a sada je vreme da se podsetimo još jednog, onog za kog se tvrdilo da bi bio verovatno najbrži košarkaš svog vremena, ali su se neke životne okolnosti isprečile između njega i večne slave.

Kada vam kažemo Pi Vi Kirklend, a niste ljubitelj njujorškog gangsterskog podzemlja, to ime vam verovatno ništa ne znači.

A, moglo je da znači mnogo - poput Karima Abdula Džabara, Vilta Čembrlejna i ostalih košarkaških zveri iz druge polovine 20. veka, koje su svoj hleb zarađivale igranjem u najbogatijoj i najjačoj svetskoj ligi.

Kirkland je rođen pred sam završetak Drugog svetskog rata u Harlemu, po imenu Ričard, a već u ranim adolescentnim godinama primećeno je da poseduje vanserijsku brzinu među obručima.

U školu je išao na Menhetnu, gde je primećen od strane koledž skauta, koji su ga vrbovali na "komjuniti koledž" u Severnoj Karolini po imenu Kitrel. Dobio je stipendiju i tokom igara na tom fakultetu postizao je za to vreme ogromnih 41 poen po utakmici.

Prešao je na Norfolk Stejt Univerzitet, gde je igrao zajedno sa budućom NBA zvezdom Bobom Dandridžom. Sa tom ekipom osvojio je jednu od nižih koledž liga, da bi ispao u kvalifikacionom NCAA turniru, ali to nije zaustavilo Čikago Bulse da ga posle dve godine draftuju.

E sad, priča glasi da je on ponudu Bikova odbio jer je u to vreme više novca ali i slave moglo da se zaradi od dilovanja droge, lopovluka, podvođenja žena i ostalih gangsterskih "zanata" nego od igranja u NBA. O tome su pričali svi njujorški klinci, svi su se, nažalost, umesto na sportiste, ugledali na kriminalce... Pi Vi je, prema nekim navodima, postao prvi diler droge u SAD koji je zaradio milion dolara od tog "zanata".

Upravo ta odluka bila je zaslužna za to što je sa svega 25 godina po prvi put završio u zatvoru.

Kao i gotovo svi gangsteri, čim je izašao iz kazneno-popravnog doma, ubrzo je počeo da ponavlja dela, pa je gotovo celu mladost proveo iza rešetaka, gde je od 1981. do 1988. godine igrao košarku za zatvorski tim, za koji je na nekoliko utakmica dao i preko 100 poena. Kako se posle pričalo, na jednoj čak i 135.

Čim je poslednji put izašao na slobodu, početkom devedesetih, počeo je da se bavi motivacionim govorništvom, kako bi objasnio deci da postoji mnogo lepših i korisnijih stvari od zarađivanja love na ulici.

Interesantno, on je svoju reputaciju "opasnog momka sa njujorškog asfalta" iskoristio kako bi klincima objasnio da je taj put pogrešan, a oni su ga slušali, upijali sve što kaže, da bi na kraju zbog učinka u "čišćenju ulica" dobio i master diplomu od Linkoln koledža, što je za nekoga ko je do tada pola života proveo u zatvoru bila zaista velika stvar!

U njegovu čast, mnogi rep sastavi objavljivali su pesme, a pojedini i cele albume.

Čak se, zbog na neverovatan način stečene popularnosti, pojavljivao i u pojedinim košarkaškim filmovima, od kojih je najpoznatiji "Above the rim", gde je glumio jednog od skauta sa poznatog univerziteta Džordžtaun.

Zaista je tragično to što takav vanserijski talenat nije ostavio trag u svetu košarke koliki je ostavio na ulici... Ono što je još gore, možda je bio prvi, ali definitivno nije bio i poslednji koji se odlučio za ovakav životni put.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.