MOGU LI PARTIZAN I ZVEZDA ZAJEDNO U EVROLIGU? Oglasio se Đordi Bertomeu!
Večiti derbi u košarci, Foto: Wikipedia, ABA liga

noviteti

MOGU LI PARTIZAN I ZVEZDA ZAJEDNO U EVROLIGU? Oglasio se Đordi Bertomeu!

Ovakav scenario bi otvorio mogućnost da se u najelitnije klupsko takmičenje u Evropi plasira još jedan član ABA lige

Objavljeno:

Prvi čovek Evrolige Đordi Bertomeu pričao je o potencijalnom scenariju u kojem bi španska Endesa liga ostala bez jednog mesta u Evroligi ukoliko bi neko od tamošnjih klubova osvojio Evrokup.

Razlog toga je, pored osvajanja Evrokupa, i već zagarantovano mesto u Evroligi za nosioce "A" licence – Real Madrid, Barselonu i Baskoniju. - Imali smo pet španskih timova u Evroligi sezone 2017/18, što je bila posledica skraćivanja spiska timova sa 24 na 16. To je bila neka vrsta kompenzacije koja je bila izuzetak. Prema pravilima, maksimalan broj ekipa koji može da učestvuje iz jedne zemlje je četiri. Ako španski tim osvoji Evrokup, to znači da se nijedan španski tim neće kvalifikovati za Evroligu preko Endese. Pobednika Evrokupa ima prioritet nad potencijalnim prvakom domaćeg šampionata, tako da ne može da postoje pet španskih timova u EL sledeće sezone - rekao je Bertomeu.

foto: EPA

Ukoliko bi neko od španskih timova osvojio EK, a za to postoje solidne šanse s obzirom da su Andora i Valensija u polufinalu, Evroliga bi kao zamenu za osvajača španske lige nekoj od ekipa dodelila specijalnu pozivnicu, to jest "vajld kard". Ovakav scenario bi otvorio mogućnost da se u najelitnije klupsko takmičenje u Evropi plasira još jedan član ABA lige, uz pobednika koji ima zagarantovano mesto. Ipak, šanse za tako nešto su male, ali bi svakako postojala nada za Crvenu zvezdu i Partizan ukoliko ne bi uspeli da izbore plasman u ovo takmičenje

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.