CRNOGORCI PITALI VUJOŠEVIĆA O BUDUĆNOSTI: Ipak, on ne može a da ne pomene Partizan!
Duško Vujošević, Foto: Dado Đilas

LEGENDA IMA REČ

CRNOGORCI PITALI VUJOŠEVIĆA O BUDUĆNOSTI: Ipak, on ne može a da ne pomene Partizan!

Jedan od najvećih košarkaških stručnjaka sa ovih prostora

Objavljeno:

Duško Vujošević je u sredu u Podgorici gostovao u Crnogorskoj akademiji nauka i umetnosti, povodom omaža slavnom slikaru Voju Staniću.

Kolekcionar umetničkih dela i rizničar košarkaških uspomena i znanja pričao je o mnogim temama. Naravno, iskoristio je šansu da razgovara o istorijskom uspehu crnogorskog nacionalnog tima u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo, čiji je on i bio prvi selektor u istoriji.

- Za to su zaslužni igrači, treneri, rukovodstvo. Upravo je ta osobina, skladne i jake celine, od njih napravila tim. A to što su tim, više nego ostali, im je upravo i pružilo šansu da naprave rezultat bolji nego ostali - dodao je Vujošević.

Duško Vujošević
Duško Vujošević foto: Printscreen/Crno-beli svet/Youtube

Posebno je istakao rad selektora Zvezdana Mitrovića. Kada je Vujošević, krajem 90-ih, kao šef stručnog štaba radio u Budućnosti, Mitrović je bio mladi trener mlađih kategorija…

- Mogu reći da sam veoma zadovoljan i srećan što je Zvezdan Mitrović napravio, već sad se može reći, odličnu karijeru. To je čovjek koji je igrao košarku, koji je hrabar, karakteran. Ima neku čvrstinu koja je treneru neophodna. Ima dobar osećaj za realnost, dobro doziranje obima treninga, dobro postavljanje dobrih selekcija. I dobro postavlja igru uvek uzimajući u obzir kvalitet igrača kojima raspolaže. Vrlo sam zadovoljan što je napravio veoma uspešnu karijeru jer je korektan čovek, napravio je ogroman uspeh sa reprezentacijom Crne Gore - dodao je Vujošević.

Upitali su ga da se priseti rada u Budućnosti, čiji je deo stručnog štaba bio kada je osvojena prva titula u Jugoslaviji 1999. godine.

- Moje učešće u radu Budućnosti nije bilo najsrećnije organizovano. Tadašnji trener Miroslav Nikolić je insistirao da dođem i uprava je to prihvatila. Da bih zaštitio lični integritet insistirao sam da to bude funkcija šefa stručnog štaba, a da prvi trener ima apsolutnu autonomiju. Da se više bavim selekcijom igrača, usko-specijalističkim radom. Pre svega da se radi selekcija novih generacija, uz rad sa mladima. Vrlo brzo, jer je imperativ bio rezultat došlo je do promene programa, pa sam kooptiran, na insistiranje Miroslava Nikolića, u prvi tim. Pre svega da se bavim pripremom utakmice. Sledeće sezone sam se vratio na funkciju na koju sam doveden i opet se više pažnje obratilo na rad sa mladima. I baš tad sam sarađivao sa Zvezdanom Mitrovićem - kazao je Vujošević.

KK Budućnost
KK Budućnost foto: aba-liga.com

Početkom februara za beogradske medije Vujošević je istakao da je ABA šampion Budućnost blagi favorit za osvajanje nove titule… Upitan šta sada misli o tome, morao je da se osvrne i na njegov Partizan.

- Više ne mislim da je Budućnost Voli favorit. Smatram da favorita nema, šanse su izjednačene. Veliki je ulog i to će sigurno povećati motivisanost i klubova i timova. Kod nekih će izazvati možda i veću dozu pristojnosti nego što u ovom momentu imaju. Mislim da Partizan nije bez šansi gledajući, u ovom momentu, kakvo je stanje i raspoloženje u svim klubovima - istakao je Vujošević i zaključio.

- Budućnost je osvajanjem ABA prvenstva, apsurdno, došla u tešku situaciju. Igrači koji su osvojili prvenstvo nisu imali kvalitet da iznesu Evroligu, takva je procena napravljena i verovatno je tačna. Ti igrači su, opet, imali neki skriveni kvalitet u velikoj borbenosti, timskoj psihologiji, velikoj motivaciji. Kad su na njihova mesta dovedeni stranci, počeli su da se dešavaju problemi. A pre svega, izgubili su domaće prvenstvo prošle godine. Potom, na leto dovedeni stranci počeli da se ponašaju kao neko ko čašćava svojim prisustvom, za velike pare. Gledali su na domaće igrače sa neke visine, “mjereći” im objektivne kvalitete, ne shvatajući da to nije sav kvalitet tih igrača. I ne shvatajući da su ti igrači bili zaslužni za osvajanje ABA titule.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.