RAVNOGORAC KOGA KOMUNISTI NISU DIRALI: Njegov pseudonim je bio Saša Bundeva i bio je otac jugoslovenske košarke!
Aleksandar Nikolić, Foto: Printscreen/Youtube

GODIŠNJICA SMRTI

RAVNOGORAC KOGA KOMUNISTI NISU DIRALI: Njegov pseudonim je bio Saša Bundeva i bio je otac jugoslovenske košarke!

Bio je 12. mart 2000. godine kada je košarkašku javnost u regionu potresla vest o Nikolićevoj smrti

Objavljeno: 19:40h

Kada se pomene Profesor u košarkaškom svetu, prvo se ustane, skine kapa, načini dubok naklon, a zatim sledi dug aplauz za Aleksandra Nikolića, čoveka koji je stvorio jugoslovensku košarku.

Bio je 12. mart 2000. godine kada je košarkašku javnost u regionu potresla vest o Nikolićevoj smrti. Legendarni učitelj Ranka Žeravice, Željka Obradovića, Božidara Maljkovića i drugih velikih košarkaških imena rođen je 28. oktobra 1924. u Sarajevu, ali se još kao dete sa porodicom preselio u Beograd. Studirao je prava i medicinu, predavao na Fakultetu za fizičku kulturu gde je i dobio nadimak Profesor. Tokom igračke karijere, nastupao je za Partizan, Crvenu zvezdu, OKK Beograd i Železničar iz Čačka. Zabeležio je i 11 utakmica za reprezentaciju, a sa 27 godina je odlučio da prekine da se bavi košarkom na parketu i prešao na klupu.

Postao je trener u reprezentaciji koja do tada nije beležila značajne rezultate. Sa razlogom se kaže da je profesor Nikolić otac jugoslovenske košarke. Na klupi reprezentacije proveo je 14 godina, od 1951. do 1965. godine. Reprezentaciji je doneo srebra sa Evropskih prvenstava 1961. i 1965. i bronzu 1963, kao i srebrnu medalju sa Svetskog prvenstva 1963. godine. Drugi mandat na selektorskoj poziciji počeo 1976. godine. Usledile su titule na Evropskom prvenstvu 1977. i na Svetskom prvenstvu 1978. godine. Posle dva uzastopna zlata Profesor je definitivno rešio da se povuče sa mesta selektora.

Osim sa reprezentacijom, Nikolić je imao uspešnu trenersku i u klubovima. Bio je strateg Partizana, OKK Beograda, Padove, Crvene zvezde, Injisa, Fortituda, Borca, Virtusa, Venecije, Skavolinija i Udina. Početkom 70-ih godina, na klupi Injisa je dobio nadimak "Kaznena ekspedicija", jer je osvojio sve: prvenstvo i Kup Italije, tri titule prvaka Evrope i dva trofeja nezvaničnog klupskog šampiona sveta. Velike zasluge za Partizanovu evropsku krunu 1992. godine pripadaju i Aleksandru Nikoliću koji je u to vreme bio stručni savetnik u klubu. Svojim dragocenim savetima pomagao je mladom treneru Željku Obradoviću da ostvari istorijski uspeh. O uticaju koji je imao Aleksandar Nikolić na košarku, najbolje govore reči Božidara Maljkovića: "Košarka je njegov testament". U košarkašku Kuću slavnih u Springfildu, Profesor je primljen 1998. godine, a posthumno je postao stanovnik i Kuće slavnih FIBA 2007. godine. FIBA mu je 1995. godine dodelila i Orden časti.

Malo je poznata činjenica da je Profesor Aleksandar Nikolić tokom Drugog svetskog rata bio član štaba 501. Jugoslovenske ravnogorske omladine (JURAO).

- Njegov pseudonim je bio Saša Bundeva. Moguće je da je između njega i komunističke vlasti bio dogovor da ga ne diraju, da ga puste da se bavi košarkom – svi znamo kako je to radio – a da on, zauzvrat, ne govori o učešću u Ravnogorskoj omladini. Po završetku rata, Aleksandar Nikolić imao je 21 godinu. Mobilisan je u vojsku i izbegao komunistički pogrom. Košarka je tada, trebalo bi znati, bila sport isključivo gradske omladine, a Nikolić je završio u KK Partizan te 1946. godine - otkrio je u jednom intervjuu Boško Gojić, poznavalac istorije Ravnogorskog pokreta.

Uspomenu na ime slavnog trenera danas čuva čuveni Hram košarke, nekada poznat pod imenom dvorana "Pionir", a sada kao Hala "Aleksandar Nikolić".

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.