NIJE ISTINA DA SAM ŠIKANIRAO BOGDANOVIĆA: Zašto Trinkijerija da bude sramota ako sedne na klupu posle Žoca i Dude?
Vlada Jovanović, košarkaški trener, Foto: Youtube / Printscreen

izjava

NIJE ISTINA DA SAM ŠIKANIRAO BOGDANOVIĆA: Zašto Trinkijerija da bude sramota ako sedne na klupu posle Žoca i Dude?

Na klupu crno-belih seo je Andrea Trinkijeri, a potez rukovodstva kluba Jovanović vidi kao jasnu poruku da Partizan želi da se vrati na nivo na kome je bio ne tako davno

Objavljeno: 11:05h

Trener Lokomotive iz Krasnodara Vlada Jovanović je u intervjuu za Sport Klub pričao o neočekivanoj šansi da na klupi ruskog kluba nasledi Sašu Obradovića, velikim očekivanjima, kako je doveo i zašto nije dao značajniju šansu Bogdanu Bogdanoviću u Partizanu, emociji koju nosi rad u Humskoj, Andrei Trinkijeriju i još mnogo čemu.

- Rusija je velika zemlja i mnogo se ulaže u sport. Čovek koji ne živi u Rusiji i to nije video, ne može ni da zamisli. Svaka ekipa iz nekog grada za koji mu i ime ne znate je obučena od glave do pete, ima autobus, svoju salu... I nema razlike, tako je u svim sportovima. Ja radim u klubu koji funkcioniše na vrhunskom nivou, tako da su i očekivanja velika. Pritisak je ogroman i očekivan, ali ako očekuješ da funkcionišeš bez pritiska i da samo radiš posao, bolje da ovde ne dolaziš. CSKA je sigurno nivo više, a mi smo u ravni sa Himkijem, Uniksom i Zenitom i svake godine očekuje se plasman u Evroligu. Ima pet, šest klubova sa milionskim budžetima. Mnogo je teško da obezbediš mesto u Evroligi, a po budžetima nikome od njih nije problem da učestvuje u elitnom takmičenju svake godine.

Vlada Jovanović na meču Partizana
Vlada Jovanović na meču Partizana foto: Saša Pavlić Koky

Na klupu crno-belih seo je Andrea Trinkijeri, a potez rukovodstva kluba Jovanović vidi kao jasnu poruku da Partizan želi da se vrati na nivo na kome je bio ne tako davno.

- Trenerske legende su sedele na klupi Partizana i mislim da Partizan ima jako dobrog trenera. Davno sam rekao i to je moje mišljenje kao bivšeg Partizanovog trenera i svegdašnjeg partizanovca da postoje samo dva prava trenerska posla - rad u reprezentaciji, gde sam stvarno trener u smislu da se poslom bavim kao što se nekad bavilo. Ne pričam o pritiscima jer sam uvek imao dobar odnos sa Sašom Danilovićem i sa prethodnim predsendikom Draganom Đilasom, potom Dejanom Bodirogom, Draganom Tarlaćem, posle Igorom Rakočevićem i Vladom Kuzmanovićem i nikad nisam čuo od nekoga da treba da radim ovako ili onako. Radio sam onako kako sam ja hteo, a tako sam radio i u Partizanu. Ako znamo sve to onda i ne čudi što je Trinkijeri došao. Na svakom drugom mestu na neki način neko pokušava da ti se meša u posao jer tako sada funkcionišu stvari. U Partizan nije bilo tako. Sada ne mogu da garantujem kakva je situacija jer nisam u klubu, ali dok sam bio u Humskoj trener je uvek bio trener i na vrhu sportskog lanca. Zato je taj posao dragocen i ako ga je Trinkijeri tako analizrao mislim da je to ispravna odluka. Jeste, klub je bio u problemu, ali raspiši konkurs za trenera Partizana i videćeš koliko će njih da se prijavi. Partizan je evropski prvak i ko od mladih trenera ne bi želeo da bude u grupi trenera koje sam nabrojao? Što Trinkijerija da bude sramota da sedne na klupu na kojoj su sedeli Obradović, Dule, Duda... Njegov dolazak nije iznenađenje, zašto iznenađenje?

Andrea Trinkijeri
Andrea Trinkijeri foto: Starsport©

Istog leta kada je Jovanović imenovan za prvog trenera Partizana u klub je došao Bogdan Bogdanović. Imao je 18 godina i u prve dve sezone u Humskoj nije mnogo igrao.

- Mnogo ljudi me negativno povezuje sa Bogdanom, ali ne mogu da kažem da sam ikada sa njim imao loš odnos. Pored Bogdanovića te godine je došao Dragan Milosavljević, Vlada Lučić je postao standardan prvotimac, na pola sezone doveli smo i Davisa Bertansa. Iduće sezone angažovali smo Danila Anđušića. Bogdan je igrao kod mene u reprezentaciji 2010. godine, kada smo nezasluženo izgubili u polufinalu Evropskog prvenstva od Litvanije, i on je bio jedan od glavnih igrača. Ja sam ga doveo u Partizan, nije niko drugi. On je igrao u jednom malom klubu, nije došao iz Druge lige, pa igrao KLS, pa onda došao u Partizan. On je došao iz juniorske lige u Partizan sa 18 godina. Ne želim da branim sebe, ali sigurno u tom trenutku mu je bilo potrebno da se aklimatizuje na veliki klub. I nisam ga doveo pa ga prebacio u mladi tim, on je bio u prvoj ekipi, skidao se, bio je tu. Situacija u klubu je bila takva da uspesi maltene nisu mogli da se ponove, ali barem da budu približni. U tom trenutku je bilo aktuelno bodovanje za Evroligu kroz ABA ligu, KLS i Kup Radivoja Koraća i sve to nosilo je sa sobom dodatni pritisak. I sad će Vlada Jovanović, koji je dobio tim, da ostvari malo slabiji rezultat i sledeće sezone neće da igra Evroligu. I ko će da bude kriv? Normalno, Vlada Jovanović. Čovek u tom trenutku mora da prelomi i odluči šta mu je važnije. A Partizanu je od krucijalne važnosti bilo da nastavi da se takmiči u Evroligi. Doveo sam mnogo mladih igrača i nisu svi mogli da dobiju šansu u istoj sezoni. Da li je Bogdan trebalo više da igra, sigurno da jeste. Bogdan je kod mene bio jedan od glavnih igrača u reprezentaciji, doveo sam ga da bude u prvom timu Partizana. On je pre dolaska u Partizan bio na juniorskom Fajnal-foru Evrolige sa FMP, a uzeo ga je Partizan, mi smo ga uzeli. Znači, morao je neko da zalegne za to. Ja bih voleo da sam mu dao veću minutažu, možda je i bilo situacija... U tom trenutku Milosavljević, zbog koga sam takođe trpeo ogromne kritike, igrao je 20 minuta, Lučić je igrao 15, oni su bili 89. godište i u tom trenutku su imali 21 godinu. Da li je trebalo da istrpim i Bogdana? Možda je trebalo, a da li je moglo? Nisam siguran da je moglo. U tome je problem. Na kraju krajeva počeo je da igra onda kad je trebalo da igra, sa 20 godina. Ništa mu nije uskraćeno i postao je vrhunski igrač zaslugama Duleta Vujoševića, koji mu je dao šansu u Partizanu, kasnije Saleta Đorđevića i Željko Obradovića. Svi su imali nekog razvoja u njegovom razvoju, a u nekom trenutku i ja sam mu promenio karijeru.

Bogdan Bogdanović
Bogdan Bogdanović foto: EPA/John G Mabanglo

Jovanović priču ne može da ne završi sa Partizanom.

- Radio sam sa Duletom tolike godine, ali moram da pomenem i Acu Janjić. Što se tiče odnosa prema poslu od njih sam naučio mnogo. Partizan mi je ljubav i to sam preneo na decu, rodili su se u Partizanu. Sedam godina u prvom timu, ako pričamo o obimu i intenzitetu rada, kontaktu sa ljudima unutar tima i u klubu, intenzitetu emocija, prisustvu, putovanjima i svemu ostalom što sam prošao i doživeo sa tim ljudima, na drugom mestu bi mi bilo potrebno 40 godina. To je tako, nije rečeno napamet. Stvarno mislim da moja priča u Partizanu nije završena - naglasio je Jovanović.

Duško Vujošević
Duško Vujošević foto: Saša Pavlić Koky

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs / Sportklub)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.