TREBALO JE DA BUDE NAJVEĆA ZVEZDA NBA, A UMRO OD DROGE DAN POSLE DRAFTA: Otišao da proslavi, pa se predozirao!
Len Bajas, Foto: Printscreen/Youtube

PRIČA KOJA LEDI KRV U ŽILAMA

TREBALO JE DA BUDE NAJVEĆA ZVEZDA NBA, A UMRO OD DROGE DAN POSLE DRAFTA: Otišao da proslavi, pa se predozirao!

Da stvari po njegovu familiju budu još gore, nedugo potom su mu ubili i brata u uličnom okršaju. Zbog Bajasa je čak donet i novi zakon u američkom Senatu, koji je potpisao Ronald Regan lično

Objavljeno: 12:28h

Kada dospeš do NBA drafta, i još budeš izabran od najbolje ekipe u ligi, realno, uspeo si u životu. Međutim, da nije sve tako jednostavno, uče nas primeri ljudi koji su prerano počeli da slave životnu pobedu (nešto slično kao košarkaši Cibone protiv Partizana u onom Kecmanovom finalu).

Jedan takav je i Len Bajas (Len Bias), momak rođen 1963. godine u Merilendu, koji je 1986. draftovan od strane Boston Seltiksa, aktuelnog šampiona najjače lige sveta, i to kao drugi pik.

Ako se pitate kako je šampion imao tako visoko pozicioniranog pika, odgovor se krije u dogovoru sa Sijetl Supersoniksima od dve godine ranije, kada su trejdovali jednog igrača za pravo na drugog pika, ali to nije tema današnjeg teksta.

Tema je gorepomenuti Bajas, koji nije mogao na najbolji način da se izbori sa postignutim uspesima u dotadašnjem delu života.

Pre tog kobnog NBA drafta, nastupao je za Nortvestern srednju školu u rodnom Merilendu, pa onda i za koledž iste savezne države.

U prvoj univerzitetskoj sezoni, oko njega su kružile glasine da je nedisciplinovan i sirov, ali je ubrzo uvršten u najbolji američki amaterski tim (All-american). U istoj toj sezoni, bio je najbolji strelac u Atlantik koust Konferenciji i imenovan je za najboljeg amatera godine.

Iako 80-ih godina to nije bilo toliko rasprostranjeno kao danas, njegove fizikalije konstantno su privlačile najviše pažnje, a umeo je odlično i da "izmisli poen" iz bezizlaznih situacija.

Pogledajte njegovu koledž statistiku pre nego što nastavimo sa pričom:

Len Bajas statistika
Len Bajas statistika foto: Wikipedia/Printscreen

Dakle, iz sezone u sezonu njegove brojke i igre su se poboljšavale, da bi upravo na taj način privukao ogromnu pažnju aktuelnih NBA šampiona Boston Seltiksa, predvođenih magičnim Lerijem Birdom i ostalim majstorima igre pod obručima.

Upravo taj tim ga je draftovao, i to kao drugog pika 1986. godine, a Len je, kao i svaki 23-godišnjak koji je mislio da je uspeo u životu, taj uspeh morao i da proslavi sa svojim dotadašnjim koledž saigračima i drugarima.

To slavlje ispostavilo se kao kobno...

U noći posle drafta, iz Njujorka, gde je ceremonija održana (Medison Skver Garden) otišao je u Boston, kako bi završio formalnosti i pronašao sponzore za sportsku opremu, da bi se na kraju vratio u Merilend, na koledž kampus i tada je slavlje moglo da počne.

Otišao je na večeru sa bivšim saigračima i nekolicinom drugara iz fudbalskog tima, da bi se svi zaputili na žurku van kampusa. Tu je verovatno bilo svega, od alkohola, preko trave, do ostalih opijata, a kada je žurka završena, vesela družina se zaputila u studentski dom, gde su Bajas, njegov prijatelj i saigrač Brajan Tribl sa ostatkom ekipe, kako su preneli američki mediji, šmrkali kokain nekoliko časova.

Tada se dogodila kobna scena, Bajas se srušio, ostao bez svesti i ubrzo prestao da diše. Tribl je odmah zvao Hitnu pomoć, ali kada je ona došla, momak zbog koga bi Leri Bird otišao u penziju, već je preminuo.

Reanimacija nije uspela, pa je celim SAD odjeknula neviđena tragedija.

Tribl je odmah uhapšen i optužen za posedovanje droge, a i protiv ostalih prisutnih je podignuta optužnica. On, Teri Long i Dejvid Greg su bili među optuženima, ali su se druga dvojica dogovorila sa tužiocem da će svedočiti protiv dojučerašnjeg drugara, što je značilo i odbacivanje optužbi protiv njih. Tribl nije imao te sreće, jer je posle dve godine i dugačke istrage osuđen na čak deset godina i mesec dana zatvorske kazne.

Takođe, nedugo posle Bajasovog predoziranja, u Senatu je donesen zakon o suzbijanju posedovanja narkotika, po kom "svako ko omogući konzumiranje droge nekom ko od te iste droge premine, mora da odleži zatvorsku kaznu". Taj zakon popularno se nazivao "Len Bajasov zakon", a potpisao ga je Ronald Regan lično. Ova tragedija je kasnije iskorišćena za donošenje mnogih drugih legislativa vezanih za drogu, pa je čak i vojska dobila veća ovlašćenja kada je borba protiv narkotrafikinga u pitanju (nećemo zalaziti u motive američkih vlasti za tako nešto).

Tu nije kraj tužne priče Bajas porodice, jer je samo četiri godine posle smrti starijeg sina, preminuo i mlađi Džej, i to od posledica tzv. "drajv-baja" (poznati način likvidacije u getoima, kada se iz kola u pokretu zapuca u pravcu mete) na jednom parkingu u Merilendu, samo par kilometara od Univerziteta koji je njegov brat stavio na svetsku mapu. I on je, poput pokojnog brata, bio košarkaški supertalenat, i to pred prelaskom u Amerikan univerzitet u Vašingtonu. Inače, napadači na njega su uhapšeni i zna im se identitet, što nije toliko čest slučaj kada su ubistva Afroamerikanaca u pitanju.

Njihovi roditelji okrenuli su se aktivizmu i borbi protiv droge i oružja, s tim da se majka "bacila" na govorništvo o narkomaniji i zloupotrebi droga, dok je otac počeo da propagira borbu protiv legalnog korišćenja vatrenog oružja.

Nažalost, ni 30 godina kasnije, stvari nisu mnogo bolje što se pucnjava i narkotika u SAD tiče. Iskreno, možda su čak i gore...

Inače, za tragično preminulog Lena Bajasa mnogi su govorili da bi bio bolji od Majkla Džordana, jer je igrao baš na toj poziciji.

2008. godine na Sandens festivalu u SAD promovisan je film o tom momku, u kom je jedan od sagovornika bio Tribl, čovek koji je odležao celu deceniju zbog smrti njegovog tadašnjeg prijatelja.

BONUS VIDEO:

(A.R.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.