CRNA GORA NA MUNDOBASKETU: Sokolovi kroz dramu sa Letoncima do Kine! Blamaža Hrvata za kraj očajnih kvalifikacija!
Foto: EPA/Javier Cebollada

Kvalifikacije za mundobasket

CRNA GORA NA MUNDOBASKETU: Sokolovi kroz dramu sa Letoncima do Kine! Blamaža Hrvata za kraj očajnih kvalifikacija!

Zajedno sa Špancima i Turcima su prošli iz svoje grupe

Objavljeno: 21:19h

Crna Gora je na Svetskom prvenstvu u košarci!

"Sokolovi" su uprkos porazu od Letonije na svom terenu 80:74, ipak obezbedili treće mesto u grupi i zajedno sa Španijom i Turskom se plasirali na Mundobasket u Kini.

Njima je odgovarao i poraz manji od 9 razlike, jer su u duelu u Letoniji slavili 84:75, i u tome su i uspeli, iako je na kraju bilo drame u samoj završnici meča.

A strepeli su u "Morači" tokom čitavog meča, pogotovo kada su Letonci imali +12 u jednom trenutku, ali se domaćin nakon toga vratio i prišao na samo poen zaostatka.

Na ulasku u poslednji minut bilo je +7 za Letonce nakon što je Tima napravio faul u napadu. Tada je Aleksa Popović preuzeo odgovornost i pogodio ključnu trojku na 30 sekundi do kraja. Na drugoj strani je Dairis Bertans fauliran pri šutu za tri i sa linije penala vraća na sedam poena razlike.

Bertans je ipak, potom počeo da šutira za tri poena, ali je sve promašio, tako da je slavlje Crnogoraca moglo da počne.

Derik Nidam je bio najefikasniji u crnogorskom timu sa 22 poena, a 13 je ubacio Marko Todorović i po 11 Bojan Dubljević i Aleksa Popović. U redovima gostiju Strelnieks prvo ime sa 25 poena, ali ostali daleko iza njega, pošto je drugi najefikasniji bio Mejers sa 12 poena.

Tako je postao poznat i poslednji tim iz Evrope koji će učestvovati na planetarnoj smotri u Kini u septembru ove godine.

Što se tiče ostalih utakmica, valja istaći da su Hrvati, koji su još ranije ispali, doživeli novi debakl, ovog puta protiv Mađara 84:65.

David Vojvoda je bio nerešiva enigma sa 21 poenom, dok je Čaba Ferenš ubacio 17. Najefikasiji kod Hrvata bio je Toni Katić 14 poena, Miro Bilan je imao 12, a Darko Planinić 11 poena.

Iz te grupe su ranije plasman obezbedili Litvanija koja je pobedom nad Italijom 86:73 potvrdila prvo mesto u grupi, kao Poljska.

Dakle,iz Evrope su se na Svetsko prvenstvo plasirale sledeće selekcije: Srbija, Grčka, Nemačka, Španija, Turska, Crna Gora, Litvanija, Italija, Poljska, Francuska, Rusija i Češka.

Žreb će biti obavljen 16. marta u Šenženu, a Mundobasket se igra od 31. avgusta do 15. septembra.

Kvalifikacije za Mundobasket - 12. kolo, rezultati:

Grupa I

Crna Gora - Letonija 74:80 Slovenija - Ukrajina 85:84 Španija - Turska 74:58

Пласман обезедио Sofascore резултати уживо

Grupa J

Mađarska - Hrvatska 84:65 Litvanija - Italija 86:73 Poljska - Holandija 20.30

Пласман обезедио Sofascore резултати уживо

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.