OTKRIVAMO NOVE DETALJE SKANDALA NA MUNDOBASKETU 2010: Turci su nas držali do 4 ujutru, iako smo sutradan imali meč!
Tunčeri postiže koš zbog koga je pola Srbije zaplakalo krajem leta 2010. godine, Foto: Printscreen/Youtube

SLUŽILI SE SVIM SREDSTVIMA

OTKRIVAMO NOVE DETALJE SKANDALA NA MUNDOBASKETU 2010: Turci su nas držali do 4 ujutru, iako smo sutradan imali meč!

Inače, u nedelju ćete imati prilike da na Espreso.co.rs čitate veliki intervju sa Sašom Nikitovićem, tadašnjim članom stručnog štaba, a sada trenerom renomiranog abaligaša

Objavljeno: 17:08h
Aleksa Radosavljević

Pamtiće svi srpski sportski zaljubljenici leto 2010. godine, nažalost ne po dobrom.

Naš sport je tada doživeo dva tragična i možda nikad preboljena poraza - Australija na Mundijalu u fudbalu, Turska u onom skandaloznom polufinalu kada nije sviran čist aut na 0.5 sekundi do kraja, kada je Tunčeri postigao koš na koji naši reprezentativci nisu imali vremena da odgovore.

Tu Australiju smo donekle možda i uspeli da prebolimo, onaj protiv vekovnih rivala teško da ćemo... Ponajviše zbog te krađe na kraju. kada nije sviran čist aut, ali i zbog raznih drugih zavrzlama

- To veče preživeli smo totalni totalni haos. U Turskoj je održavan referendum na kom se, između ostalog, odlučivalo hoće li vojni sudovi moći da sude civilima itd... Bio je to veliki dan za Tursku u tom trenutku. Polufinale se poklopilo sa referendumom. Kada smo završili utakmicu, tri sata smo morali da ostanemo u svlačionici, jer nismo mogli da napustimo halu zbog broja demonstranata na ulicama. Ni sa policijskom pratnjom nije moglo da se prođe do hotela. U 3, 4 ujutru su došli u hotel, a već u pet popodne narednog dana igrali su za medalju. Posle svega toga, bilo je teško da uđemo u meč sa Litvanijom. Zbog nedosuđenog auta i ostalih stvari koje su se događale, dan nam je delovao kao da traje 48 časova - rekao je Saša Nikitović, tada član stručnog štaba u reprezentaciji Srbije, a sada trener Olimpije iz Ljubljane.

Saša Nikitović
Saša Nikitović foto: Public

Nakon toga, Dušan Ivković i njegov stručni štab uradili su podrobnu analizu spornog meča, tvrdi naš izvor, kada je utvrđeno da nije to bila jedina sudijska greška. Saša Nikitović i pokojni Tihomir Bubalo bili su zaduženi da pronađu sve greške, a kako saznaje Espreso.co.rs, bilo ih je tačno 54.

- Taj izveštaj je posle poslat u FIBA. Bilo je tu držanja, udaraca, pa onih slobodnih bacanja, koji nisu ni sudijska greška, već nesportski potez. Opštenarodni cirkus se tu dogodio, ali kada se meč poveže sa političkom pozadinom, gde su nama posle ulazili i predsednici naše i njihove države, tu je definitivno bilo mnogo više od sporta. Ja ne mogu da kažem da li je to sve uticalo na sudije, ali... Na tom meču su pravdu delile sudije iz Portorika, Argentine i Dominikanske republike - kaže Nikitović.

Inače, u nedelju ćete imati prilike da na Espreso.co.rs čitate veliki intervju sa ovim košarkaškim stručnjakom, sa kojim smo pričali o aktuelnom angažmanu u ljubljanskoj Olimpiji, velikanu jugoslovenske košarke, kao i o vremenu koje je proveo u Partizanu, Crvenoj zvezdi, ali i još nekim stvarima vezanim za reprezentaciju Srbije, kao i za tadašnjeg selektora, legendarnog Dušanu Dudu Ivkovića.

BONUS VIDEO:


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.