TAKVIH KAO TI IMAMO KOLIKO HOĆEŠ: Zvezdina ispala veka iliti kako su oterali Nikolu Pekovića posle jednog dana!
Nikola Peković i Miroslav Raičević su mogli biti i saigrači čak, Foto: Starsport©

Cela pozadina

TAKVIH KAO TI IMAMO KOLIKO HOĆEŠ: Zvezdina ispala veka iliti kako su oterali Nikolu Pekovića posle jednog dana!

Crvena zvezda je kao i nebrojeno puta ranije napravila katastrofalnu grešku

Objavljeno: 14:21h

U košarkaškim krugovima je dobro poznata priča da je Nikola Peković svojevremeno trebalo da potpiše za Crvenu zvezdu i istorija košarke na ovim prostorima bi bila potpuno drugačija.

Bivši crnogorski košarkaš koji je u Partizanu pod Duškom Vujoševićem postao najbolji centar Evrope i postao zver pod koševima, umalo je završio u redovima najvećeg mogućeg rivala i pitanje je da li bi ikada stigao među crno-bele.

Ali, ponovo su na Malom Kalemegdanu kao i mnogo puta pre toga napravili grešku veka (sećamo se Saše Đorđevića prim. aut.) i nisu potpisali kasnijeg i predsednika KK Partizan.

Žarko Vučurović je ispričao kako je 'oteo' Zvezdi Nikolu Pekovića
Žarko Vučurović je ispričao kako je "oteo" Zvezdi Nikolu Pekovića foto: Stefan Kojić

Mogao je Partizan u Litvaniji da napravi brejk, ali je ispustio pobedu, pa je trijumf nad Albom kod kuće imperativ. A kvota na čistog keca u Pioniru je 1,80. Pogledajte sve kvote kladionice MOZZART za meč Partizan - Alba.

Kompletnu priču o tome kako Peković nije završio ni u Zvezdi, ni u Hemofarmu, ispričao je jedan od najboljih trenera Evrope kada su u pitanju mladi igrači, Žarko Vučurović, koji je uostalom da tako kažemo i stvorio Crnogorca.

- Imao sam interesantnu ekipu, ali nisam imao visokog igrača koji može da sve izniveliše. Tražio sam ga i dobijem informaciju da jedan mali iz Crne Gore treba da dođe na probu u Crvenu zvezdu i u Hemofarm. Ja sam pitao da li mogu da se napravim blesav, kao da ne znam to, i da izvedem "baj pas". Pozovem ga da dođe u goste u hotel Putnik da odradi sa mnom dva jutarnja i dva večernja treninga i posle neka ide u Zvezdu na probu ili gde je već naumio. Pristali su.

Nikola Peković zakucava preko Tadije Dragićevića u derbiju
Nikola Peković zakucava preko Tadije Dragićevića u derbiju foto: Starsport©

- Odradili smo treninge i odmah sam otišao u klub i kazao im da samo treba da se dogovore. Peković je otišao u Zvezdu na probu i, kako mi je pričao, trčali su na Kališu i on se vratio sutradan.Pitao sam ga zar ne ide u Hemofram, a on kaže: 'Ne'. Zvao je tatu da dođe, seli smo i dogovorili se. U Hemofarm nije ni otišao na probu, a u Zvezdi su rekli da imaju takvih od 2.10 koliko hoće i u tom momentu nisu prepoznali njegov talenat. Retkost je da se dete koje dođe iz unutrašnjosti istog momenta postavi na pravo mesto. Saigrači su ga u startu prihvatili kao ravnog sebi, a vrlo brzo i kao lidera i nosioca ekipe. On je juniorsku ligu odigrao izvanredno. Kada sam pričao ljudima o njemu, nisu mogli da veruju - ispričao je Vučurović u intervju za "Sport klub".

On je od prvog trenutka znao kakav potencijal se krije u Pekmenu koji je kasnije postao i vrhunski NBA igrač, ali ga je povreda omela da ostavi značajniji trag u najjačoj ligi na svetu.

- Luki Pavićeviću, koji je došao za prvog trenera u Atlasu, rekao sam da pogleda Nikolu, a on mi kaže da je to ipak klinačka košarka. Kažem mu: 'Vidi, Luka, u zavisnosti od toga koga budeš doveo za prve opcije, ovaj mali će ih pojesti. Da li za tri meseca, ili šest meseci, ali ja ti garantujem. Stojim iza toga'. To može Luka da posvedoči, kao i njegov asistent Finac Miljković. Imao sam toliko poverenje u njega i kada sam otišao u Avala Adu i on je trebalo da ide sa mnom. Da sam bio sebičan i tip bezveze ja bih ga uzeo na pozajmicu, međutim, rekao sam hajde na dvojnu.

- Otišli smo zajedno na pripreme i Luka ga posle drugog treninga faktički više nije vratio. Peković je odigrao nekoliko utakmica za Avala Adu i ubrzo je postao prvi igrač Atlasa. Kada je otišao u Panatanaikos, došao je neki novinar iz Grčke i tražio me je da uradimo intervju. Kada me je pitao da li mislim da Nikola može igra u NBA, odgovorio sam da je jedino pitanje da li je iz Partizana odmah trebalo da ode u NBA, ili iz Barselone, Reala ili Panatanaikosa. Nije se postavljalo pitanje da li je on igrač za NBA. Povrede su ga nažalost sputale da pokaže do kraja sa kakvim kvalitetom i ozbiljnošću je mogao bez problema da igra u najjačoj ligi sveta - kompletirao je Vučurović priču.

Inače, pre nekoliko meseci ste imali prilike i na Espresu da čitate zanimljiv intervju sa Žarkom Vučurovićem koji sada radi kao trener mlađih kategorija i Partizana i Radničkog sa Crvenog Krsta, a njega možete pročitati ponovo OVDE.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs / Sportklub.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.