RAĐA O DOMINACIJI JUGOSLAVIJE: Rugali smo se apsolutno svima, a onda se Duda izdrao na nas!
Dino Rađa, Foto: Beta/Lana Slivar Dominić

PODSEĆANJE

RAĐA O DOMINACIJI JUGOSLAVIJE: Rugali smo se apsolutno svima, a onda se Duda izdrao na nas!

Slavni košarkaš je podsetio na sjajnu generaciju koja je prošla kroz sito i rešeto

Objavljeno: 10:48h

Slavni Dino Rađa je u blogu za "Koš magazin" podsetio navijače na Evropsko prvenstvo 1989. godine čiji je domaćin bila Jugoslavija i kako je počela dominacija evropskog drim tima.

Osim njega, generaciji koja je dominirala košarkom pripadali su i Toni Kukoč, Predrag Danilović, Vlade Divac, Jure Zdovc, Žarko Paspalj i Dražen Petrović predvođeni Dušanom Dudom Ivkovićem.

- Te godine počinje retko viđena dominacija jedne košarkaške ekipe. Iako smo bili još uvek vrlo mladi već smo prošli sito i rešeto kroz reprezentativne nastupe. Toni, Danilović i Divac 21 godina, ja 22, Zdovc i Paspalj 23, Dražen i Stojko 25, uz par veterana, izdominirali smo konkurenciju u retko viđenom maniru. Italijane, Francuze, Špance, pa te iste Grke od kojih smo gubili pre dve godine smo dva puta razvalili - napisao je Rađa za "Koš magazin".

Iako po godinama mladi igrači, pokazali su kvalitet i opravdali epitet evropskog drim tima.

- U finalu je u jednom trenutku bilo 40 razlike. Dvorana krcata, atmosfera fenomenalna. Potvrda stasanja jedne neponovljive generacije. Ruganje sa svima. Celo prvenstvo je bilo nekako posebno, jer se igralo kod kuće. Na nama velika odgovornost i očekivanja, a mi mladi i nemamo pojma o ničemu osim da radimo - dodao je.

Nije bilo sujete ni ljubomore među igračima pošto je Dušan Ivković na vreme sve to iskorenio.

- Polako smo se kroz te 2-3 godine povezali mi Bormiaši sa Draženom, Paljom i Stojkom. Te godine se pojavio i Jure Zdovc, još jedan bitan lik u celoj ovoj priči. Postali smo prijatelji kako na terenu tako i izvan njega. Respekt među nama je bio ogroman. Tačno se znalo ko šta radi i koja je čija uloga. Nije bilo nikad ljubomore, Duda je to odradio odavno, u jednom momentu koji sam zaboravio naglasiti zadnji put, a mislim da je presudan. Dakle, na moment ću se vratiti na Olimpijadu u Seulu, i prvi naš dan tamo. Spavanje u neko vreme, svi po sobama, a Dražen i Stojko zakasne par minuta. Duda ih dočeka na hodniku i izdere se na njih da je cela zgrada čula. Rekao im je da ako se ponovi pakuju se i idu kući. Meni prođe kroz glavu šta bi tek meni napravio kad njima ovako viče. U biti tek sam kasnije shvatio da je to bila više lekcija svima nama, nego njima. Disciplina iznad svega, i svima isto. Nema zvezda - podsetio je Rađa na disciplinu u svom blogu.

Sve oči jugoslovenske, evropske i svetske javnosti bile su uprte u samo jednog čoveka.

- Nazad na Zagreb. Dražen je bio najveća zvezda tada i došao je iz Madrida sa crvenim Poršeom 924. Mi smo ga gledali u čudu, a on je svima davao da ga provozaju. Ništa njemu nije bilo bitno osim košarke. Pripreme po ustaljenom običaju, Rogla plus Novi Sad, sa turnirima po Evropi. Roglu smo znali ko svoj džep a tretirali su nas vrhunski. I polako smo to shvatali kao priliku za popravljanje stanja organizma, a ne kao pritisak i mučenje. Osim treninga, obroka i spavanja nije bilo ama baš ničega. Posle treninga ti nije ni do čega osim do kreveta, a i ako bi ti šta palo na pamet osim male samoposluge i hotelskog restorana nije bilo ništa živo. Ni mobilnih, ni ajpeda, ni ajkurca. Samo mi između sebe, zajebancija. I nikad nam nije bilo dosadno. Eventualno bi neke novine došle pa dok dođeš na red odustaneš - zaključio je Dino Rađa.

Dražen Petrović sa automobilom koji je oduševio saigrače
Dražen Petrović sa automobilom koji je oduševio saigrače foto: Printscreen/Koš magazin

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/kosmagazin.com)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.