LEGENDA IMA REČ: Jokić može da predaje košarku na fakultetu! Prototip igrača budućnosti! Bogdan ima potencijal!
Nikola Jokić je dobio pohvale od legende, Foto: AP

aba liga sjajAn projekat

LEGENDA IMA REČ: Jokić može da predaje košarku na fakultetu! Prototip igrača budućnosti! Bogdan ima potencijal!

Predsednik Olimpijskog komiteta Srbije smatra da je najkvalitetnije klupsko takmičenje na ovim prostorima ispunilo sva očekivanja

Objavljeno: 17:50h

Proslavljeni košarkaški trener Božidar Maljković od starta je bio pristalica regionalnog šampionata, napominjući da mu je drago da su sada gotovo svi prihvatili ABA ligu kao realnost.

- Kada se na početku osnivala ABA liga bili smo u manjini, većina je nekako bila protiv. Mislim da smo Bogdan Tanjević i ja bili najveći pobornici, smatrajući da je to najbolje rešenje za košarku na ovim prostorima. Većina njih je na sve moguće načine pokušavala da opstruira ligu, što preko medija, pa i na ostale načine, ali na svu sreću u tome nisu uspeli. Sada, posle 17 godina, regionalno takmičenje se pokazalo kao pun pogodak. To dovoljno govori koliko je ovaj projekat uspeo, i sada svi za nju, a oni koji su bili protiv su sada veći zagovornici nego što sam bio ja. Ali, to je sada manje bitno. Najvažnije da je ovaj projekat zaživeo i da se više ne postavlja pitanje da li je potrebno ili ne - istakao je Maljković .

Bogdan Tanjević i Božidar Majković su bili protagonisti ABA lige
Bogdan Tanjević i Božidar Majković su bili protagonisti ABA ligefoto: EPA/Robert Ghement

Prvi čovek OKS otkrio je da je on upravo doveo Đordi Bertomea, predsednika Evrolige u Beograd kako bi razgovarali o forimiranju ABA lige.

- Pošto sam imao odlične odnose sa Bertomeom, lično su me Divac, Danilović i Čović zvali kako bih prvog čoveka Evrolige doveo u Beograd I kako bismo razgovarali o formiranju ABA lige. Eto tako je bilo na početku, sada je to postalo ozbiljno takmičenje i jedino rešenje za kvalitetnu košarku na ovim prostorima. Ja ne znam bolju formulu.

Božidar Maljković je od samog starta bio za regionalnu ligu
Božidar Maljković je od samog starta bio za regionalnu ligufoto: Fonet/Aleksandar Barda

Maljković je kazao da su mnogi igrači napravili odlične karijere upravo zahvaljujući igranju u najboljem klupskom šampionatu u regiji.

- Najbolji pokazatelj su mladi igrači koji su od ABA lige stigli do najjačih liga na svetu. Naravno da uvek može bolje, ali ABA liga je opravadala sva očekivanja.

Iskusni stručnjak ističe da su Jokić, Bojan i Bogdan Bogdanović, najbolji primeri kvaliteta ABA lige.

- Za mene je Jokić najbolji igrač koji je izašao iz ABA lige i pokazao je ogroman kvalitet. On slobodno može da predaje košarku na katedri nekog fakulteta. Nikola je prototip igrača budućnosti, i sigurno će ostaviti dubok drag u svetskoj košarci. Pravi dragulj. Tu je naravno i Bogdan Bogadnović, koji je neverovatan potencijal. Krenuo je od Dragana Jakovljevića, gde su mu bili prvi koraci, pa preko Duška Vujoševića, Željka Obradovića i svako od njih je uspeo da ugradi u njega sve najbolje.

Božidar Maljković smatra da bi i u fudbalu trebalo da se formira ovakva liga, kao što je košarkaška.

- Za fudbal je najbolje rešenje bilo da se organizuje regionalno takmičenje. To jedina formula za klubove sa ovih prostora. U kontaktima sam sa dosta ljudi koji su na čelnim funkcijama u raznim fudbalskim savezima, i svi oni su za takvu ligu, ali očigledno da nekome nije u interesu da se formira kvalitetno takmičenje na ovim prostorima - poručio je Maljković.

Prvi čovek OKS otkrio da je on upravo iz Mostara u Real doveo Bojana Bogdanovića

- Bojan Bogdanović je takođe veliki igrač. Evo reći ću vam jednu malu zanimljivost, a to je da sam ga ja lično iz Mostara doveo u Real i odmah ga priključio prvom timu. Kad sam otišao, stvari nisu krenuli kako treba, počele su povrede, i on je više počeo da se bavi stvarima koje nisu vezane za košarku i trening, ali najvažnije je da se vratio. Svoj veliki kvalitet sada pokazuje u NBA - objasnio je Maljković.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.