TRINKI JE MOJ STARI PRIJATELJ! Zvezda je zvala Italijana, a Sito Alonso nije došao zbog jednog pravila u Srbiji!
Nebojša Čović i Milan Tomić, Foto: Beta/Branislav Božić

PRIZNANJE

TRINKI JE MOJ STARI PRIJATELJ! Zvezda je zvala Italijana, a Sito Alonso nije došao zbog jednog pravila u Srbiji!

Zadovoljan sam kako smo krenuli u ovu sezonu

Objavljeno:

Predsednik košarkaškog kluba Crvena zvezda Nebojša Čović otkrio je kako je došlo do saradnje sa Milanom Tomićem, o trenutnom stanju u ekipi i o razgovorima sa drugim stručnjacima.

Ove sezone klub sa Malog Kalemegdana nastupa u Evrokupu, ABA ligi i domaćem prvenstvu i Kupu.

- Zadovoljan sam kako smo krenuli u ovu sezonu. Potpuno smo stabilizovali tim, ali ovu sezonu koristimo da stabilizujemo i klub nakon veoma napornih sezona koje smo igrali u Evroligi. Onaj ko nije igrao Evroligu ne zna koliko je naporno i teško proći Evroligu u svakom pogledu i u organizacionom i finansijskom. U organizacionom mislim i na sastav tima i na igrače i na stručni štab. Zvezda ima dodatan pritisak i stalno se očekuje da pobeđuje iz opravdanih, ali i neopravdanih razloga – ipak, to je Crvena zvezda. Ko ne zna da igra i radi pod pritiskom ne treba ni da ulazi u kolo, ali za sada sve funkcioniše kako treba, bez obzira na tri poraza u Evrokupu. To je kao u životu, nikada nećete imati samo pobede i samo lepe stvari, mora da bude i određeni broj poraza. Treba se potruditi da, ako već moraju da se dogode, da se dogode tamo gde je manje značajno, u odnosu na ključni cilj - rekao je Čović za "Blic".

Bez obzira na sastav ekipe, cilj je jasan.

- Cilj je dobar plasman u ABA ligi. Ne bih sam sebi stavljao na vrat pritisak titule po svaku cenu, trudićemo se da ostvarimo što bolji rezultat, a po tome može da se zaključi šta je cilj. Isto je u domaćem prvenstvu i Kupu Radivoja Koraća, u Evrokupu… Videćemo, dokle stignemo i kako stignemo. Znamo šta su naši zadaci i očekivanja od Crvene zvezde - dodao je.

Crveno-beli su vezali četiri pobede u evropskom takmičenju pa su navijači počeli da maštaju i o tituli Evrokupa.

- Gledam na to kao na stepen nezrelosti jer to su sve faktori koji mogu da vas dovedu u situaciju da izgorite kao klub. Niko neće da pogleda realno situaciju i ambijent u kome funkcionišemo, mi smo siromašan klub, koji čini velike napore da se održi u najelitnijim takmičenjima. Nemamo para za bacanje i da trošimo na raznorazni skauting. Kada imate pare za igrače od 500.000 evra i više smanjuje vam se mogućnost da promašite kod izbora. Lovite igrače kada su ispod 300 ili 400 hiljada evra po sezoni, onda je taj prostor da napravite grešku ogroman. Drugo, pare ne igraju, ali igrači igraju za pare. To su naše objektivne mogućnosti kojima pravimo rezultate. Zvezda se ni prošle godine nije obrukala u Evroligi, 11 pobeda je ostvarila, videćemo ko će još to da uradi. A dobro se sećate kakvi su pritisci, napadi bili na mladog trenera. Stručnog, kompetentnog, maltene je čovek kriv za sve, a zapravo nije ni za šta kriv. Zvezda nije bolestan klub da svake sezone mora da bude prvak vasione. To nije ni regularno, kao što se u našoj zemlji događalo pre izvesnog vremena. Ipak, da se ne vraćamo na ta vremena, idemo dalje - rekao je Nebojša Čović.

To što klub ne nastupa u Evroligi može da bude i pozitivna stvar.

- Nije dobro što se dogodilo, ali kad se već dogodilo budimo realni. Dajte da iz ove sezone izvučemo stabilizaciju i da se vratimo na stare staze. Veliki broj nazovi zvezdaša zaboravlja gde je Crvena zvezda bila 2011. godine i gde je bila u Evropi. Zvezda je profesionalna od sezone 2012/2013, pa nadalje. U Evropi se nigde nije obrukala, bilo je i lakih i teških utakmica. Zaboravlja se da je Zvezda dobila Real u Madridu, ne postoji nijedan “veliki” klub koji nismo pobedili prošle ili pretprošle sezone. Imate dežurne kritičare koji sve znaju sa strane i samo pričaju. Uopšte nije lako, veliki je pritisak i mnogo troši ljude koji rade na tom poslu. Kako u menadžmentu i u stručnom štabu. Moramo da sačuvamo prisebnost, da idemo bez euforije, utakmicu po utakmicu. Duga je sezona, treba izdržati do sredine juna. Pritom imate poremećaje sa FIBA prozorima, gde treba igrači da igraju za reprezentaciju. Šta će klubovi da rade? Što sad klubovi koji igraju Evroligu ne daju klubove za reprezentaciju, šta mene briga što Evroliga nema pauzu. Valjda je reprezentacija, pauza je napravljena za Evrokup, valjda reprezentacija ne treba da predstavlja ne znam kakvu vrstu kompromisa, već najjači i najbolji igrači. Da ne spominjem NBA, kakva je onda regularnost kvalifikacija? Slovenija je prvak Evrope, a ne može da se plasira. Hrvatska, takođe ima veliki problem, iako neki NBA igrači igraju i očekujem da ćemo mi proći, ali se mučimo. Šta je cilj? Ne treba mnogo pameti, da ovakve kvalifikacije ne služe ničemu. Taj koji je to smislio nema baš mnogo mozga u glavi - izjavio je čelnik Zvezde za beograski list.

Ove sezone trener Crvene zvezde je Milan Tomić o čijem se dolasku pričalo i ranije.

- Prošle godine je bilo razgovora sa Tomićem i napravljen je dogovor s njim, ali je naša odluka bila da sačekamo razmišljanje Radonjića. Izlazni tajming Tomićev bio je 4. jul, Radonjić je tada bio u Americi i rekao je da sačekamo. Tomić se usled toga opredelio za Olimpijakos, sasvim očekivano, a Radonjić je odluku doneo tek 11. jula. Nismo imali veliki izbor, nismo pogrešili što smo doveli Alimpijevića. Znao sam da mu treba još godinu, dve, znao sam da postoji opasnost da relativno brzo izgori. Stvorila se medijska halabuka, pametnjakovići sa komentarima. Dule nam je izgoreo u Podgorici u finalu, posle finalne serije je podneo ostavku koju sa ljudima iz uprave nisam hteo da usvojim. Specifična, teška sezona u kojoj ste mogli mnogo toga da naučite. Skauting, dovođenje igrača, stare Zvezdine legende – sve smo prošli i naučili neke lekcije -rekao je Čović za "Blic".

Milan Tomić
Milan Tomić foto: Starsport©

Bilo je kontakata i sa stranim trenerima - Sitom Alonsom i sadašnjim trenerom Partizana, Andreom Trinkijerijem.

- Bilo je razgovora sa Sitom Alonsom, on se dogovorio da odradi sezonu sa nama, tj. do kraja prošle sezone u domaćem prvenstvu, ali nije mogao da zadovolji performanse koje su propisane za trenere. Strani trener u našoj zemlji može da bude samo strateg koji je osvajao nacionalno prvenstvo ili je sa reprezentacijom uzimao prvenstvo Evrope. Alonso je i pored toga pristao da sedi na klupi, da ne ustaje, a da skače neko drugi, ali mi na to nismo pristali. Onda je Sito otišao u Cedevitu i sami procenite da li je pogrešio. Trinki je moj stari prijatelj, zanimljiv je. Nije me iznenadilo što je potpisao za Partizan. Mislim da je bio nestrpljiv, da je nestrpljivo uradio jer se otvorio posle toga Makabi, pa Baskonija – evroligaški klubovi. On je dobar trener, zna posao trenera i šou majstora. Super, to je novi kvalitet sa svima nama. Razgovarali smo, on je otišao u Ameriku da vidi da li će tamo biti pomoćni trener, imao je saobraćajni udes. Jedne godine sam čekao, pa dočekao, ove godine nisam mogao da čekam. Nisam ga video od dolaska u Beograd, videćemo se uskoro. Ne verujem u subotu, mirnije mi je da gledam derbi sa strane - izjavio je.

Andrea Trinkijeri
Andrea Trinkijeri foto: Starsport©

Neizbežna tema su i fudbaleri Crvene zvezde koji su nastupaju u Ligi šampiona.

- Ako budu hrabri imaju šansu da prođu u sledeću fazu u Ligi šampiona, ako ne mislim da su već sada napravili ogroman uspeh. Imaju šanse da budu treći i da odu u Ligi Evrope, generalno su napravili izvanredan rezultat. Ne treba ih opterećivati, ovo je rezultat koji niko nije mogao ni da sanja, svaka čast - zaključio je Čović u intervjuu za "Blic".

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.