Mama, probudi me u 7 ujutru i ostavi mi par dolara! Sačuvaj ovu poruku, jednog dana biću zvezda!
Džejms Harden, Foto: AP/Marcio Jose Sanchez

Odo ivice kriminala do NBA visina

Mama, probudi me u 7 ujutru i ostavi mi par dolara! Sačuvaj ovu poruku, jednog dana biću zvezda!

U srednjoj školi je bio fizički slabiji u odnosu na većinu vršnjaka

Objavljeno:

Odrastao je u siromašnom delu Los Anđelesa, u Komptonu, sa starijom sestrom i bratom, bez oca koji je godinama bio iza rešetaka.

Ulice u komšiluku u kom su odrasle i sestre Serena i Venus Vilijams, bile su pune bandi, droge, svakodnevnih opasnosti, kriminala.

Da bi ga spasila od negativnog uticaja i zadržala porodicu na okupu, majka Mondža Vilis ga je grčevito usmeravala ka sportu, ka košarci. Delom jer je morao zbog obaveze prema majci, a delom jer je voleo, Džejms Harden je po ceo dan jurio za loptom.

foto: AP/Marcio Jose Sanchez

U srednjoj školi je bio solidan šuter, ali je bio spor, fizički slabiji u odnosu na većinu vršnjaka, i nije bio među prvim opcijama u timu. Ipak, nije odustajao od svog sna. Da jednog dana zaigra u NBA.

Jedne noći je napisao majci poruku na papiru „Probudi me u 7 ujutro i ostavi mi par dolara. Sačuvaj ovu poruku. Jednog dana biću zvezda“.

Bio je odlučan da popravi nedostatke i trenira više nego ikada. Od tada je krenuo i njegov ubrzani košarkaški razvoj. Sve više je ličio na svog uzora, čuvenog Argentinca Emanuela Đinobilija, prepoznatljivog po „еurostepu“. To je potez kada u prodoru ka košu igrač sporo krene na jednu stranu, a onda brzo pređe na drugu i završi ga poenom. Usavršavao ga je iz godine u godinu.

- Kod tog poteza važni su umešnost, veština i prirodni talenat. Sve se svodi na osećaj, i ima dosta improvizacije. Ključ je da brzo usporite u jednom momentu - kaže Harden.

Ubrzo je sa srednjom školom osvojio nacionalni šampionat, gde je bio među vodećim igračima i sebi je odškrinuo vrata ka koledž košarci. U dresu Arizone počeo je da beleži partije koje su ga sve više isticale u prvi plan. Ali, pored samopouzdanja, rasla je i njegova brada.

- Počeo sam da je puštam u drugoj godini fakulteta. Delovao sam starije, to je jedan od razloga što mi se taj imidž dopadao. Ali, u početku je to bila neka tinejdžerska lenjost. Posle je rasla i rasla, dok se jednog dana nisam pogledao u ogledalu i rekao sebi kako mi super stoji. I ostavio sam je - dodao je Harden.

Džejms Harden u akciji
Džejms Harden u akcijifoto: EPA/Mike Nelson

Izabran je za trećeg pika na draftu. Kačket na glavi na ceremoniji bio je sa logom kluba Oklahoma Siti Tander. San se pretvarao u stvarnost. U prve dve seniorske sezone, trudio se da iskoristi svaki trenutak u igri, u koju je ulazio isključivo sa klupe. Sa Vestbrukom i Durentom činio je sjajne stvari na parketu, ali pored njih nije mogao da bude u prvoj petorci. Sve dok ga jednom trener nije pozvao i pitao da li želi da bude starter.

- Odgovorio sam da ne želim, jer tim ima dobru hemiju takav kakav jeste. Moja uloga je bila da ulazim sa klupe i pomažem momcima, i nisam želeo da narušavam odnose i ritam koji smo imali - izjavio je Harden.

Proglašen je za najboljeg šestog igrača u NBA i pomogao je ekipi da dođe do NBA finala. Magija u Oklahomi je trajala dok ga vlasnici Tandera nisu trejdovali u Hjuston. Učinili su to tek tako, bez prethodne najave. Bio je to šok za Hardena, koji je imao planove da nastavi sa pobedničkim pohodima sa Vestbrukom i Durentom.

Ipak, morao je da krene u novo poglavlje. Od šestog čoveka, postao je prva zvezda franšize iz Teksasa. Raketa je bila lansirana 31. oktobra 2012. Čak 37 poena i 12 asistencija ostvario je na prvoj utakmici, a 45 poena ubacio je na drugoj.

- Tada sam znao da sam na pravom mestu, i da je prelazak u Hjuston bila dobra opcija - rekao je tada.

Počeo je nemilosrdno da „cepa mrežice“. Ali, baš kao i u Oklahomi, izdvajala ga je nesebičnost i želja da bude timski igrač, a ne solista. Uostalom, još od Nejta Arčibalda iz sezone 1972-73, ili legendarnog Oskara Robertsona, u NBA ligi se nije desilo da jedan košgeter, poput Hardena, bude u isto vreme i među najuspešnijim asistentima. U proseku zvezda Hjustona beležio je 11.2 dodavanja po utakmici, ali i 28.9 poena po meču.

Postao je Ol star igrač, ali i superstar van terena. Brada mu je pomogla da postane prepoznatljiv, da bude brend. Život mu se skroz promenio. Ljubitelji košarke širom sveta, ne samo u SAD, počeli su da ga obožavaju i prate na svakom koraku. Potpisao je i ugovor na 200 miliona dolara sa Adidasom i postao jedan od najplaćenijih igrača planete.

Kao deo ugovora, Harden je dobio i patike sa svojim imenom. Tako će i ove sezone da nosi model adidas patika Harden Vol. 3 i to u koloritu „Svemirskog putnika“ i „Kosmosa“, u varijantama - srebrne, sa svetlucavim delovima, crno-bele i skroz crne, što je u skladu sa Hardenovom veštinom da tera rivale u odbrani da „odlutaju u svemir“.

- Ove patike mi zaista mnogo znače. Izazov je da iz godine u godinu izlazim sve bolji i bolji na parket. To je moja obaveza prema klubu, saigračima, publici, prema sebi samom. Ali, borim se i verujem u sebe. Mnogo radim na određenim detaljima, ali imam i pomoć. Naime, kada sam na terenu, i kada driblam rivale, usled čega oni nekad ne mogu da isprate korak, pa se sapletu, ili kada brzo menjam ritam i pravac, sve je to u patikama. Da adidas i ja nismo mislili o tom sistemu stani - kreni u igri kada smo pravili ovaj model, ni moja košarka ne bi bila tako dobra - kaže Harden.

Džejms Harden je izabran za MVP u NBA ligi prošle sezone, šest puta je učestvovao na Ol star mečevima, bio je četiri puta u idealnom timu lige, imao je najviše asistencija u NBA (2017), bio je prvi poenter (2018), dva puta je igrao za reprezentaciju SAD i u oba navrata je osvajao zlato - 2012. na Olimpijskim igrama u Londonu i 2014. na Svetskom prvenstvu.

U januaru 2017. u pobedi protiv Njujorka 129:122 Harden je postavio rekord u NBA ligi - postigao je 53 poena (5/13 za dva, 9/13 za tri, 16/18 sl. bacanja) i imao 17 asistencija i 16 skokova! Niko nikada nije napravio tripl-dabl učinak sa više od 50 postignutih poena i 15 i više skokova i asistencija, a „Brada“ se izjednačio i sa Viltom Čemberlenom kao košarkaš koji je postigao najviše poena u „pravljenju“ tripl-dabla (53). Sve to ovih nedelja nedostaje Hjuston Rokitsima, koji bez Hardena u timu ne mogu da dođu do pobede, uz čak šest poraza na startu NBA sezone. Svi zato nestrpljivo čekaju povratak „Brade“, jer on donosi trijumfe. Rezultate. Radost navijača. Rekorde.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.