JOKIĆEVA PARTIJA KARIJERE: Srbin RAZORIO Finiks Igora Kokoškova, cela dvorana skandirala MVP, MVP! (VIDEO)
Nikola Jokić, najbolji srpski košarkaš, Foto: Profimedia

nba liga

JOKIĆEVA PARTIJA KARIJERE: Srbin RAZORIO Finiks Igora Kokoškova, cela dvorana skandirala MVP, MVP! (VIDEO)

Nikola je uspeo nešto što je na jednoj utakmici uradio još jedino Vilt Čembrlen

Objavljeno: 08:44h

Trener Feniks Sansa Igor Kokoškov je pre meča sa Denverom upozorio prvog pika na draftu, mladog centra Feniksa DeAndrea Ejtona, da "bude oprezan, jer Nikola Jokić je nezgodan igrač".

Bože, koliko je bio u pravu.

Jokić je sinoć potpuno uništio Feniks (rezultat utakmice 119:91), i sa 35 poena, 12 skokova, 11 asistencija, 4 ukradene lopte i jednu blokadu, uz savršen učinak iz igre (8-8 za dva i 3-3 za tri ) i 10 od 11 pogođenih slobodnih bacanja. Učinak od 30 ili više poena, uz tripl dabl, a bez promašenog šuta iz igre - ovo je u istoriji NBA uradio još samo najveći u istoriji ove igre - Vilt Čembrlen (dvaput, 1966. i 1967.)

Najveći doprinos Jokića, međutim, uprkos neverovatnoj statistici, ovog puta bio je liderstvo na terenu: sve akcije Denvera išle su preko njega, i gotovo u svakoj je donosio jedinu pravu odluku. Bio je toliko dobar da se iz grla gledalaca nekoliko puta čulo vikanje "MVP, MVP!"

Ipak, da ne bude sve sreća za Denver, pobrinula se sudbina, koja im je u trećoj četvrtini priredila užas: startno krilo Nagetsa Vil Barton doživeo je nešto što izgleda kao baš loša povreda kuka, pri običnom polaganju lopte u koš. Povreda nije izgledala dobro, niti Barton, koji je teren napustio u kolicima.

Džamal Marej je bio Jokićev "zamenik" u ovoj utakmici, i sa 26 poena je zajedno sa Nikolom odveo Denver do prvog 2:0 starta još od 2011. godine. Njih dvojica će imati priliku i da odvedu Nagetse do prvog 3:0 starta još od 2009. godine, u velikom derbiju koji sledi, protiv Golden Stejt Voriorsa.

Kod Sansa Igora Kokoškova najbolji je bio Devin Buker sa 25 poena.

Iako su mnogi očekivali "vatru" u duelu između jednog od najboljih centara NBA lige, Nikole Jokića, i DeAndre Ejtona, čoveka za kojeg mnogi misle da će odmah da postane elitni centar, vatre nije bilo. Jokić je "oduvao" Ejtona, u napadu očekivano, ali mu je neočekivano zagorčao život i u odbrani, pa je prvi pik Drafta 2018. završio meč sa samo 5 poena i 8 skokova.

- On čini sve na terenu boljim igračima. On je nezgodan igrač. Pokušaće da proda neke trikove DeAndreu. Ejton mora da igra pametno, da koristi svoje prednosti, energiju i snagu. Mora i da odgovori na Jokićeve trikove - rekao je Kokoškov pre utakmice i sve pogodio, osim ovog dela "Ejton mora da igra pametno".

Evo Jokićeve partije:

Dečko poreklom iz sela Biča na Kosovu i Metohiji, poznat svetu kao Luka Dončić, odigrao je prvu partiju pred domaćom publikom u Dalasu, i pokazao da NBA liga i te kako može da računa na njega.

Luka je sa 26 poena (8-16 iz igre, 4-9 za tri poena, 6-9 bacanja), 6 skokova, 3 asistencije, 2 ukradene lopte i 1 blokadom vodio Dalas do važne pobede nad Minesotom, od 140:136.

Iako je slabo počeo (promašio prva tri šuta na utakmici) i imao prvo poluvreme za zaborav, Dončić je doneo Dalasu poene kad je trebalo: u 4. četvrtini sve je prštalo na terenu, a Luka je "sipao" "step-bek" trojke koje smo toliko puta videli u utakmicama Evrolige.

U timu Dalasa dobri su bili i DeAndre Džordan sa 22 poena i 10 skokova, te Denis Smit, Vesli Metjuz i Dvajt Pauel sa po 19.

U timu Minesote najbolji je bio Karl-Entoni Tauns sa 31 poenom, dok je Derik Rouz ubacio 28.

Džejms Harden je održao čas košarke, samo za Los Anđeles Lejkerse i Lebrona Džejmsa, i Hjuston je pobedio usred LA sa 124:115. Harden je ubacio 36 poena, Kris Pol je dodao 28 poena i 10 asistencija, a na drugoj strani Lebron je ubacio 24 poena.

Utakmicu je obeležila i naša prva NBA tuča u sezoni 2018/2019, a glavni akteri su bili Kris Pol, Brendon Ingram i Redžon Rondo. Pogledajte:

Toronto je nastavio da "gazi", a ovog puta žrtve su bili Vašington Vizardsi, koji su pali sa 117:113.

Reptorse je do pobede vodio Kajl Lauri sa 28 poena i 12 asistencija, a kod Vizardsa Bredli Bil i Džon Vol ubacili su 32, odnosno 25 poena.

Indijana je razbila Bruklin sa 132:112, a predvodio ih je Viktor Oladipo, dok je još 8 igrača zabeležilo dvocifren učinak. Znači da Bruklin nikoga nije mogao da sačuva.

Za Bruklin su Džo Heris i Karis LeVert ubacili po 19 poena, a vredi zabeležiti i prve NBA poena mladog Džanana Muse, koji je ubacio 2 poena.

A evo i prva dva poena NBA karijere Muse, za ljubitelje Muse:

U derbiju Istoka Boston je pobedio Njujork sa 103:101. Džejson Tejtum je za Kelte ubacio 24 poena, Kajri Irving 16, a Tim Hardavej Junior i Enes Kanter su sa 24 i 17 bili uobičajeno najbolji u timu Niksa.

Orlando je izgubio od Filadelfije sa 116:115, uprkos sjajnim partijama Evana Furnijea (31 poen) i Nikole Vučevića (tripl-dabl - 27 poena, 13 skokova, 12 asistencija). Dželati Floriđana bili su Džoel Embid sa 32 poena i 10 skokova i bivši Orlandovac Džej Džej Redik sa 31 poenom (8 od 13 trojki).

Kemba Voker igra (zasad) sezonu života za Šarlot, koji je pobedio Majami sa 113:112. On je ubacio 39 poena, dok su u Majamiju najbolji bili Vejd sa 21 i Dragić sa 20 poena.

Detroit je u "jezerskom derbiju" pobedio Čikago sa 118:116, uz vrhunsku partiju Blejka Grifina (33 poena, 12 skokova). Zak LaVin je bio odličan u Čikagu sa 33 poena, ali čini se da se Bikovi neće "leba najesti" ove sezone.

San Antonio neće imati laku sezonu, a to im je pokazao Portland, koji je trijumfovao sa 121:108. Novi prvi čovek Sparsa, DeMar DeRozen, ubacio je 28 poena, a ostali su uglavnom bili posmatrači utakmice. Lilard (29 poena) i Mekolum (24 poena) bili su, kao i mnogo puta do sada, tandem za pobedu Blejzersa.

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.