REPREZENTACIJA NIJE IZLOG: Željko Obradović se prisetio famozne 2005. i čuvenog debakla reprezentacije na EP!
Foto: AP

ispovest

REPREZENTACIJA NIJE IZLOG: Željko Obradović se prisetio famozne 2005. i čuvenog debakla reprezentacije na EP!

Obradović i sam poznat kao čovek koji voli noćni život ne krije da bi nekada i oprostio neko pijanstvo ili izlazak igračima, ali da se ne ponavlja više puta

Objavljeno: 09:43h

Najtrofejniji košarkaški trener u Evropi Željko Obradović dao je intervju za hrvatski "Večernji list" u kome se između ostalog dotakao i jedne od najproblematičnije teme u tom sportu, nastupanju za reprezentaciju.

- Uvek kažem igračima da za reprezentaciju treba da igraju i da je to najveća čast, ali samo u pravo vreme, a FIBA kvalifikacijski prozori tokom sezone to nisu. Nije normalno da reprezentacije igraju bez svojih najboljih igrača, a takvi su u to vreme u NBA ligi i Evroligi, ali očito da to nekome nije jasno. Na isti dan igraće se kvalifikaciona utakmica Turska – Španija, ali i međusobni susreti evroligaša iz tih zemalja. To stvarno nije normalno. Osim toga, zar nije bilo bolje kada su Evropska prvenstva bila svake dve godine nego, kao sada, svake četiri. Sve su to odluke koje su meni čudne - kaže Obradović.

Međutim, ono što je mnogo interesantnije popularni Žoc se još jednom prisetio debakla sa reprezentacijom Srbije i Crne Gore 2005. godine na EP održanom u u Beogradu, Podgorici, Novom Sadu i Vršcu.

- Kreneš s najvećom mogućom motivacijom, napraviš spisak i onda ti njih petorica kažu da su povređeni, a druga petorica izmisle neki razlog da ne igraju. Zatim kreneš da radiš, a onda dođu i povrede Osim toga, neki su igrači u reprezentaciju dolazili radi “izloga”, a sada više ne. Ipak, nijedan od njih ne može da me uveri da mu reprezentacija nije donela nešto dobro, nešto što u klubu ne može da dobije, osvrnuo se Željko Obradović na 2005. godinu kada je on bio na klupi Srbije i Crne Gore, koja nije uspela da prođe ni prvu fazu Evropskog prvenstva na domaćem terenu.

Iskusni stručnjak ističe da kroz reprezentativnu karijeru nikada nije imao problem sa najboljim igračima u timu i da je igranje za nacionalni tim čast za svakog pojedinca.

- Nikad nisam imao problema sa najboljima, onima koje vi zovete zvezdama. To su obično i pravi ljudi. Ne postoji na svetu taj koji te može sprečiti ako ti želiš, uz uslov da ti nacionalni Savez plati osiguranje. Tvoj NBA klub ne može da ti zabrani, može samo da predloži, a ti si taj koji odlučuje. Ključna je i motivacija igrača. Iako u reprezentaciju dolaziš dobrovoljno, to ne znači da se možeš ponašati u stilu “došao sam i mogu da radim šta hoću”. U tom slučaju bolje je da ne dolaziš jer, kada nosiš grb nečije zemlje, onda su norme ponašanja nužne.

Obradović i sam poznat kao čovek koji voli noćni život ne krije da bi nekada i oprostio neko pijanstvo ili izlazak igračima, ali da se ne ponavlja više puta.

- Treba imati i razumevanja, to su mladi ljudi pa se i pijanstvo dogodi. Ali tada ti kao trener s njim obaviš razgovor, a i kažeš ostalima da to ne može tako da ide. Ako se ipak sve to ponovi, onda više nema uveravanja, nego ga šalješ kući. Jer, ako takvo ponašanje više puta tolerišeš, onda je to loš primer drugima koji će pomisliti da je to prihvatljivo.

Željko Obradović
Željko Obradović foto: Reuters

Trener Fenerbahčea je otkrio i kako on vaspitava svoje igrače u šampionu Turske. - Ja na početku svake sezone kažem da nisam policajac i da neću nikoga pratiti, ali da svi oni moraju paziti kako se ponašaju jer svakodnevno predstavljaju svoj klub. Ja igrača nikad nisam kaznio novčano, ali jesam na način da je morao odvesti celu ekipu na večeru pa nam to posluži da se družimo i napravimo bolju atmosferu. Na početku sezone obično ja budem taj koji je zakasnio, namerno, pa odvedem momke na večeru.

Na kraju Obradović ističe da žali što u ekipi Fenerbahčea u isto vreme nisu igrali Bojan i Bogdan Bogdanović - Žao mi je što ih nisam spojio. To bi bilo sjajno da sam baš njih dvojicu imao na poziciji dva i tri, zaključuje Obradović.

foto: Profimedia

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.